News

Komentari 38

'Vlada se ne vodi znanošću već dojmom i potrebama premijera'

'Vlada se ne vodi znanošću već dojmom i potrebama premijera'

SDP-ov Peđa Grbin kaže kako je danas morao pogledati na kalendar da vidi živimo li u 16. ili 21. stoljeću. Poručuje kako je Vlada izbacila petorku iz svog Znanstvenog savjeta jer su zdravlje stavili ispred politike

Nakon što je Vlada 'po prstima pecnula' petorku iz Znanstvenog savjeta zbog apela kojeg su zajedno s ostalim znanstvenicima i liječnicima potpisali i poslali Vladi i javnosti nezadovoljni kako sa Stožerom vode borbu protiv epidemije, i praktički ih izbacila, reagirao je u Saboru i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Morao je, kako kaže, pogledati u kalendar da vidi živimo li u 16. ili 21. stoljeću. 

-  Predsjednik Vlade je izbacio znanstvenike iz Znanstvenog savjeta Vlade jer su inzistirali na radu utemeljenom na znanosti, a ne na političkim stavovima i uvjerenjima predsjednika Vlade - poručio je Grbin za saborskom govornicom dodavši kako su ti znanstvenici upozorili Vladu da odgovor na korona krizu nije utemeljen na znanstveno utemeljenim činjenicama i da je Hrvatska zbog svojeg pristupa među najgorima u svijetu, a da u Europi samo jedna zemlja ima lošije rezultate od nas.

- A zašto je to tako? Zato što se Vlada ne vodi znanošću već se vodi dojmom i dnevnopolitičkim potrebama HDZ-a i Andreja Plenkovića - naglasio je dodavši kako je to loše te ne može pomoći ovoj zemlji da se izvuče iz ove zdravstvene krize. 

- Izbacio je ljude, koji su do sada pokušavali isključivo svojim znanjem i znanošću pomoći Hrvatskoj da se bolje nosi s krizom, ali u tome nisu uspjeli zato jer u 21. stoljeću netko daje prednost svojim dnevno političkim potrebama umjesto zaštiti zdravlja. I nije bez vraga hrvatski odgovor najlošiji- poručio je predsjednik SDP-a. 

Istaknuo je kako je u Njemačkoj Bundestag prenio ovlasti Vladi jer je situacija izvanredna, ali da ona ne može samostalno donositi odluke. 

- Tamošnja vlada za svaku odluku mora imati prethodno utemeljeno mišljenje s instituta Robert Koch, jednog od najvećih zdravstvenih centara. U Hrvatskoj Stožeru ne treba ništa, samo mig jednog političara - Andreja Plenkovića. Možete vi sad reći da ih niste izbacili, da ste im samo zahvalili na suradnji, ali nije šija nego vrat, svi znamo što se dogodilo - poručio je naglasivši kako su HDZ i Vlada odlučili ušutkati znanstvenike koji su znanost stavili ispred politike.

- Ali to izbacivanje neće promijeniti znanstvene činjenice - rekao je podsjetivši na Plenkovićeve riječi dok je Tomislav Karamarko vodio HDZ, kad je poručio da "ne može stranka biti taoc jednog čovjeka."

- E pa ne može niti Hrvatska biti taoc jednoj čovjeka, makar se zvao i Andrej Plenković - zaključio je. 

Podsjetimo, Vlada je demantirala da je izbacila Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana iz Znanstvenog savjeta. Istaknuli su kako ih je predstojnik premijerova Ureda, Zvonimir Frka Petešić, nazvao smatrajući da nije u redu da nakon subotnjeg sastanka šalju apele u javnost s preporukama i kritikama te da su oni i dalje članovi.

- Predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao je gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe - poručili su u ponedjeljak kasno navečer iz Vlade. 

To demantiranje zbunilo je i same članove Savjeta koji su dobili po prstima. Oni, pak, poručuju kako im je Vlada najprije otkazala suradnju ističući nam kako im je Frka Petešić zahvalio na suradnji, a da je onda nakon reakcija to demantirala. Nenad Ban je nakon toga poručio, što se njega tiče, da on više nije član.

Najčitaniji članci