News

Komentari 99

Vlada uz novog ministra donosi paket pomoći za ublažavanje udara rasta cijena energenata

Vlada uz novog ministra donosi paket pomoći za ublažavanje udara rasta cijena energenata

Ivan Paladina dobio je podršku u Saboru te se odmah pridružio novim kolegama na sjednici Vlade. U vrućoj fotelji zamijenio je Darka Horvata koji je dao ostavku nakon što je završio u istražnom zatvoru

Nakon što je dobio povjerenje 77 zastupnika u Saboru, novi ministar graditeljstva Ivan Paladina već je zasjeo u fotelju i pridružio se novim kolegama na sjednici Vlade na čijem dnevnom redu je paket pomoći kojim će Vlada smanjiti udar na građane i gospodarstvo uslijed poskupljenja cijena energenata od 1. travnja.

PRATITE UŽIVO:

- Čestitam u ime cijele Vlade i želim mu uspjeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti, posebno glede ključnog pitanja, a to je ubrzanje obnove. Ivane, dobrodošao - poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. 

'Mijenjamo društvo na bolje'

Osvrnuo se i na jučerašnji Dan žena. 

- Želim svim ženama čestitati ovaj važan dan, posebno su nam u mislima žene u Ukrajini. Na jučerašnji dan obilježavamo postignuća žena, njihovu hrabrost i odlučnost u stvaranu boljeg i pravednijeg svijeta. To je prilika da sagledamo kakav je položaj žena u hrvatskom društvu, koje je postiglo velik napredak, ali je i dalje suočeno s nizom izazova, a tu prije svega mislim na neravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada, diskriminaciju, a posebno na psihičko i fizičko nasilje te predrasude i stereotipe, koji do njih dovode. Ravnopravnost znači jednak status i mogućnosti, dostojanstvo i poštovanje - rekao je premijer dodavši kako ova Vlada mijenja društvo na bolje. 

Osvrnuo se i na Međunarodni monetarni fond koji je, kako je naglasio, konstatirao da je Hrvatska u 2021. ostvarila impresivan gospodarski oporavak nakon korona krize.

- Ovo što govorimo i inače sada je potvrdio i MMF. Također je potvrdio da je gospodarski rast od 10,4 posto značajno nadmašio očekivanja i prognoze i vratili smo se na stanje iz 2019. godine - rekao je Plenković.

Paket mjera pomoći uslijed drastičnog rasta cijena energenata

Osvrnuo se i na paket pomoći koji donose uslijed drastičnog rasta cijena energenata. 

- Prije tri tjedna objavili smo plan koji se odnosio na mjere za ublažavanje udara i rasta cijena energenata, koji smo promišljali na cjelovit, sveobuhvatan način. Nema resora koji nije sudjelovao u primjeni mjera. Paket je vrijedan 4,8 milijardi kuna, a nešto smo ga i povećali uoči današnje sjednice. Tako ćemo na pravi, izravni način pomoći našim građanima i gospodarstvu, najugroženijim sugrađana, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima. Vjerujem da smo i sa drugim mjerama, osobito ovaj novi mehanizam ograničavanja rasta cijena benzina i dizela, napravili mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati ovu krajnje nepredvidivu situaciju s rastom cijena energenata - rekao je Plenković dodavši kako je paket u potpunosti na tragu smjernica koja je predstavila EK za cijelu EU. 

- Sutra je neformalni sastanak Europskog vijeća u Versaillesu s četiri izrazito važne teme. Prva je politička, ova situacija vezana za Ukrajinu i agresiju Rusije, druga je jačanje obrambenih sposobnosti Unije, treća je smanjivanje energetske ovisnosti u EU i četvrta izgradnja jače i otpornije ekonomske baze u EU- istaknuo je. 

Vlada je, među ostalim, donijela Zakon o porezu na dodanu vrijednost, izmijenila Uredbu o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava, potom o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanju Hrvatskog zavoda za socijalni rad te donijela odluku o provedbi mjere za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga.

Usvojili su i odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata te odluku o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za kućanstva te krajnje kupce koji nisu kućanstvo s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh. Donijeli su i zaključak u vezi s ublažavanjem porasta cijene plina i sprječavanja izloženosti građana energetskom siromaštvu, kao i odluku o puštanju na tržište obveznih zaliha nafte i naftnih derivata.

Zakon o referendumu i zviždačima

Vlada je u drugo čitanje uputila i izmjene Zakona o referendumu te o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača. 

- I ovdje idemo u korak s temama koje se odnose na borbu protiv korupcije. Postojeći Zakon o referendumu je prepun praznina i nedorečenosti i zato smatram da je ovaj zakon puno bolje  i kvalitetnije rješenje nego ono koje imamo danas - poručio je premijer. 

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica naglasio je kako se izmjenama Zakona o referendumu omogućuje transparentniji postupak provedbe referenduma i građanima djelotvoran utjecaj u procesima političkog odlučivanja. 

- Produljuje se rok za prikupljanje potpisa birača s dosadašnjih 15 na 30 dana, prvi put se uspostavlja evidencija referendumskih inicijativa, koja će se voditi pri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP-u). Cjelovito se uređuje pitanje provjere birača te se omogućuje promatranje postupka provjere potpisa te referenduma - naveo je ministar dodavši kako se povećava i broj potrebnih potpisa za osnivanje odbora zagovornika, odnosno protivnika inicijative na pet posto. 

- Po uzoru na Švicarsku uvode se izravni i neizravni prijedlozi predstavničkog tijela te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskog pitanja - rekao je Malenica. 

Kada je riječ o lokalnom referendumu, dodao je, također se produljuje rok za prikupljanje potpisa s 15 na 30 dana te se smanjuje broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma. 

- Uz to, smanjujemo i potreban kvorum podrške na lokalnom referendumu - rekao je.

Dodatna novina je i propisivanje mogućnosti odgađanja raspisivanja državnog referenduma, odnosno mogućnost odgađanja već raspisanog referenduma u iznimnim i nepredvidivim situacijama kad je ugrožen pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva ili imovina veće vrijednosti. 

- Provedba svih referendumskih inicijativa cjelovito se uređuje, a građanima se omogućuje kvalitetniji instrument neposrednog odlučivanja. Usvajanjem ovog zakona jamčimo i jačamo neposrednu demokraciju - poručio je Malenica. 

Govoreći o Zakonu o zaštiti zviždača, Malenica je istaknuo kako je Hrvatska među prvim članicama EU koja je kroz jedinstveni pravni okvir uredila pitanje osoba koje prijavljuju nepravilnosti početkom 2019. 

- Tom prilikom su u Zakon ugrađeni međunarodni standardi zaštite zviždača, a isti su zadržani i u ovom zakonskom prijedlogu. Iako je sukladno trenutno važećem zakonu područje primjene široko postavljeno, novim zakonom će to biti dodatno precizirano na način da će to biti taksativno navedena pravna stečevina EU u vezi koje se štite zviždači ako prijave nepravilnost u vezi njene primjene - istaknuo je ministar. 

I dalje će se štititi zviždači koji prijavljuju nepravilnost u primjeni nacionalnih propisa ukoliko se takvim kršenjem ugrožava javni interes, dodao je.  

- Prijaviteljima nepravilnosti na raspolaganju će biti tri sustava prijave - unutarnje prijavljivanje povjerljivoj osobi, vanjsko, odnosno pučkoj pravobraniteljici te javno razotkrivanje. Postupak prijave bit će uređen na način da se maksimalno olakša postupak prijave - rekao je dodavši kako će prijavitelj imati pravo na zaštitu koja uključuje sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti te primarnu besplatnu pravnu pomoć. 

- Pravo na zaštitu ostvaruju i osobe, koje nepravilnost izravno primjenjuju i prijavljuju tijelima EU - istaknuo je naglasivši kako se novim Zakonom jača pravna zaštita zviždača, pojednostavljuje postupak prijave i proširuje prekršajna odgovornost. 

- U demokratskim društvima zviždači imaju ključnu ulogu u zaštiti temeljnih ljudskih prava i očuvanju javnog interesa - poručio je ministar. 

Epidemiološka situacija: 'Bilježimo minimalni porast. Danas počinje cijepljenje novim proteinskim cjepivom'

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom istaknuvši kako smo danas zabilježili 2588 pozitivnih na PCR testiranju te 662 na brzim antigenskim. 

- U odnosu na prethodni tjedan bilježimo minimalno povećanje dnevnog broja od 0,21 posto. I dalje se nastavlja trend smanjenja hospitaliziranih. Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 863 pacijenta, a na respiratoru 59 - rekao je dodavši kako bolničke ustanove, sukladno epidemiološkoj situaciji, smanjuju kapacitete za liječenje Covid -19 pacijenata i vraćaju se uobičajenom funkcioniranju. 

- Najmanje jednom dozom cijepljeno je 70,6 posto odraslog stanovništva. Danas počinje cijepljenje novim, proteinskim cjepivom proizvođača Novavax. Peto je to cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatskoj, namijenjeno je starijima od 18, a radi se o cjepivu koje je bazirano na pročišćenom proteinu nakon čije se aplikacije stvara zaštita od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda - rekao je Beroš. 

Od 25. veljače do danas, dodao je, ukrajinskim građanima u Hrvatskoj pruženo je 259 usluga zdravstvene zaštite dok ih je troje hospitalizirano. 

- Hitna medicinska služba ukupno je imala 14 intervencija. U organiziranih prihvatnim centrima pristiglo stanovništvo prolazi proces trijaže i brzo testiranje na Covid-19, pri čemu je pet osoba do sad bilo pozitivno. Također im je omogućeno i cijepljenje - poručio je. 

Naglasio je kako se upravo u Ukrajini događa velika epidemija ospica i rubeole zbog slabijeg cijepljenja protiv navedenih bolesti. 

- Zato ne smijemo zanemariti i uobičajena cijepljenja, koja se apliciraju u dječjoj dobi protiv ospica, zaušnjaka i rubeole te poliomijelitisa - poručio je. 

Ublažavanje mjera

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović istaknuo je kako povoljna epidemiološka situacija omogućuje Stožeru da razmatra daljnje popuštanje mjera. 

- Realno je da se neke od mjera donesenih prošlog tjedna, koje vrijede do kraja ožujka, i prije tog isteka ublaže. Naime, Stožer je u kontinuiranim kontaktima s resornim ministarstvima, posebice Ministarstvom turizma i sporta te kulture, a razmatra i prijedloge različitih udruga i lokalnih jedinica za ublažavanje određenih mjera. U skladu s time, na temelju mišljenja epidemiološke struke, Stožer će do kraja tjedna razmotriti sve pristigle prijedloge i početkom idućeg tjedna, ako se nastavi pozitivan trend razvoja epidemiološke situacije, dodatno ublažiti mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja i obavljanja pojedinih gospodarskih djelatnosti - poručio je. 

Naglasio je kako u ovom trenutku nema naznaka da izbjeglički val ima značajni utjecaj na pogoršanje epidemiološke situacije. 

- No vodi se računa o preventivnom djelovanju - dodao je. 

 

Najčitaniji članci