Obavijesti

News

Komentari 0

Vlasnici malih firmi: "Nećemo preživjeti idućih 12 mjeseci"

Vlasnici malih firmi: "Nećemo preživjeti idućih 12 mjeseci"

Europske vlade do sada su održavale na površini tisuće tvrtki u teškoćama nizom mjera, od moratorija do odgode otplate zajma. Neke ih već ukidaju, što bi moglo dovesti do vala stečajeva

VIDEO

Više od polovine malih i srednjih poduzeća koja zajedno zapošljavaju dvije trećine europskih radnika strahuje da bi u idućih 12 mjeseci mogli propasti, pokazalo je u četvrtak istraživanje istraživanje konzultantske kuće McKinsey.

Istraživanje je provedeno u kolovozu, prije opetovanog naglog širenja zaraze koronavirusom u cijeloj Europi koji sili vlade da razmotre nova ograničenja aktivnosti i potiče nagađanja o opetovanom zatvaranju cijelih zemalja.

Objava se vremenski poklopila s učestalim upozorenjima o skorom valu stečajeva i poziva Međunarodnog monetarnog fonda i drugih organizacija europskim vladama da udvostruče državne potpore kako bi pomogle tvrtkama da opstanu u pandemiji.

Čak 55 posto čelnika oko 2.200 malih i srednjih poduzeća u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj očekuje da će do rujna 2021. staviti ključ u bravu ako im prihodi ostanu na sadašnjoj razini, pokazalo je istraživanje McKinseya.

'Novi lockdown, policijski sat? Samo ako situacija eskalira...'
'Novi lockdown, policijski sat?  Samo ako situacija eskalira...'

Aktualni trend pokazuje da će u sljedećih šest mjeseci svaka deseta mala i srednja tvrtka objaviti stečaj.

"To predstavlja značajan teret za financijski sektor", komentira koautor izvješća Zdravko Mladenov jednu od posljedica takvog razvoja događaja, pored daljnjeg rasta broja nezaposlenih i presušivanja ulaganja.

Ekonomisti koje je Reuters anketirao u rujnu prognoziraju da će gospodarstvo eurozone u 2021. godini porasti samo 5,5 posto, nakon ovogodišnjeg 8-postotnog pada, ali upozoravaju da je čak i taj nepotpuni oporavak pod znakom pitanja s obzirom na daljnje širenje virusa.

Mala i srednja poduzeća u Europi zapošljavaju ukupno više od 90 milijuna ljudi ali zbog malog broja radnika i skromnog obujma poslovanja posebno ih muče problemi s novčanim tokom. U Španjolskoj je 83 posto od 85.000 tvrtki koje su propale od veljače imalo manje od pet radnika.

Europske vlade do sada su održavale na površini tisuće tvrtki u teškoćama nizom mjera, od moratorija na objavu stečaja do odgode otplate zajma. Neke su ih ipak počele ukidati pa su njemačka i britanska središnja banka, među ostalima, upozorile na prijetnju vala stečajeva.

Maske pružaju zaštitu, ali ne daju vam stopostotnu sigurnost
Maske pružaju zaštitu, ali ne daju vam stopostotnu sigurnost

"Dužnosnici moraju učiniti sve što je potrebno da bi se obuzdala pandemija i šteta koju uzrokuje u gospodarstvu i ne smiju prerano povlačiti potporu kako bi se izbjeglo ponavljanje pogreške napravljene u globalnoj financijskoj krizi", objavio je MMF na tjednom blogu.

"Mjere podrške kompanijama moraju ići dalje od potpore likvidnosti i osigurati uvjete da insolventna ali održiva poduzeća mogu nastaviti s poslovanjem", dodaju, predlažući restrukturiranje duga i ulaganje u vlasnički kapital.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"