Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
68 komentara

Volio je Hrvate: Omiljeni Papa tri puta nam je dolazio u posjet

Papa Ivan Pavao II., koji je na čelu Katoličke crkve bio 27 godina umro je na današnji dan 2005. godine. Nakon smrti priznata su mu dva čuda zbog kojih su ga proglasili svetim

Papst Johannes Paul II. in Deutschland 1980
Foto: /DPA/PIXSELL
68 komentara

Svetog oca Ivana Pavla II. proglasili su svetim 2014. kad su mu priznali dva čuda - čudesno ozdravljenje Floribeth Mori Díaz s Kostarike koja je imala aneurizmu na mozgu i redovnice Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti. Takvih svjedočanstava ima na tisuće..

IZLIJEČIO IH PAPA IVAN PAVAO II. Liječnici priznali da je to čudo: 'Nikad nisam vidio ništa slično'

Karol Wojtyla bio je prvi papa Poljak, prvi koji je dolazio iz komunističke zemlje, prvi koji je ušao u sinagogu, prvi koji je ušao u džamiju, prvi koji je primio službenu delegaciju Grčke pravoslavne Crkve nakon raskola iz 1054. godine i prvi i jedini koji je pogođen metkom i hospitaliziran u javnoj bolnici.

Vatikan; Tod von Papst Johannes Paul II | Autor: /DPA/PIXSELL Foto: /DPA/PIXSELL Posljednji ispraćaj voljenog Pape
Jedno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je najzavodljiviji dio njegovog lika bio njegov osmijeh, marijanska pobožnost, vladanje različitim jezicima i ljubav prema djeci i siromasima. U drugom istraživanju studenti iz Španjolske, Portugala i Latinske Amerike označili su ga kao najpoštovaniju osobu na svijetu.

Prvi put je došao 1994. godine

Ivan Pavao II. s Hrvatskom je imao posebnu vezu. U devet godina posjetio ju je tri puta.

Papa Wojtyla odigrao je i važnu ulogu u priznavanju Hrvatske i bio je među osobama koje su nam u tome pružale podršku.

Prvi put u posjet Hrvatskoj je došao kada su ratne rane bile još svježe. U Zagrebačku zračnu luku doletio je 10. rujna 1994. godine

Na izlasku iz aviona je poljubio hrvatsku zemlju koju su mu tada prinijeli u velikoj posudi jer je te godine operirao kuk pa nije mogao kleknuti i sagnuti se te poljubiti tlo kako je to obično radio kada je dolazio u posjet stranim zemljama. U zračnoj luci su ga dočekali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Odsvirane su papinska i hrvatska himna, a onda se Ivan Pavao II. okupljenima u zračnoj luci obratio na hrvatskom jeziku.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon govora Ivan Pavao II. je ušao u papamobil koji ga je provozao ulicama Zagreba. Doček na ulicama Zagreba bio je nevjerojatan. Ljudi su došli iz cijele zemlje kako bi vidjeli papu. Sve ulice kojima je prolazio bile su do maksimuma ispunjene mnoštvom koje je mahalo zastavicama u bojama Vatikana . Papa se prilikom prvog posjeta u Zagrebačkoj katedrali molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca za kojeg je rekao da je "najsvjetliji lik i istinski čovjek Crkve".

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Hodočasnik pomirenja"

Predvodio je i misu na zagrebačkom hipodromu na kojoj se okupilo oko milijun ljudi. Papa je tada kao "hodočasnik pomirenja" uputio poziv na pomirenje i mir. Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti. Pozvao je i na oprost, a mlade je pozvao da se odupru napasti nasilja i grade budućnost na suživotu, dijalogu i suradnji.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na odlasku iz Hrvatske u svom govoru u zagrebačkoj zračnoj luci Papa je rekao: "U ovom trenutku, kad se ponovno vraćam u Vatikan sa sobom, kao uspomenu, nosim vaše lice, vaše oči u kojima sam čitao žarku želju da se sadašnjica popravi i da budućnost procvjeta. Svima, posebno mladeži, još jednom dovikujem: Budite hrabri!"

Drugi posjet pod geslom "Bit ćete mi svjedoci"

Drugi put je papa Ivan Pavao II. u Hrvatsku došao 2. listopada 1998. , a ostao je do 4. listopada. U pohod pod geslom "Bit ćete mi svjedoci". To je bio 84. pohod pape Ivana Pavla II. u inozemstvo. Kad se spustio po stubama aviona Papa je blagoslovio hrvatsku zemlju koju su mu u posudi prinijela dvojica dječaka u narodnim nošnjama . Ovaj put su ga dočekali Franjo Tuđman i Kuharićev nasljednik zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. U zračnoj luci je bio i Kuharić koji je tada bio u mirovini.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Alojzija Stepinca je proglasio blaženim

Papamobil je Ivana Pavla II. vozio kroz Novi Zagreb, a kolona je usporila  prije raskrižja Ulice SR Njemačke s Avenijom Dubrovnik pri čemu je Papa iz papamobila blagoslovio nedavno postavljen spomenik novom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu . 

ATENTAT Ispalio je četiri metka u Papu, ali on mu je ubrzo sve oprostio

Kolona je zatim prošla istom rutom kao i prvi put kada je Papa bio u Hrvatskoj te je stigla do Zagrebačke katedrale. Papa se ispred Katedrale obratio okupljenima, a onda se opet uputio na grob Alojzija Stepinca kojeg je sljedeći dan na misi u Mariji Bistrici pred 500.000 vjernika proglasio blaženim . 

Foto: Picasa

Papa je tada rekao, da je Alojzije Stepinac hrabro izložio svoj život za svjedočenje Evanđelja i jedinstvo Crkve. Rekao je i kako se u osobi novog blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom 20. stoljeća, obilježena trima velikim zlima - fašizmom, nacizmom i komunizmom. Stepinac je dobro znao da se, kako je istaknuo Papa, ne može popuštati kad je u pitanju istina jer istina nije roba kojom se može trgovati.

Vjernici u Splitu na misu došli brodicama

Zadnji dan posjeta Papa je bio u Splitu gdje je služio svetu misu na Žnjanu uz more pa je dio vjernika na misu došlo brodicama. Na misi je bilo oko pola milijuna vjernika . Papa je pozvao međunarodnu javnost da zaustave tragediju na Kosovu, a Hrvate je pozvao da grade demokratsku državu, kako bi se nadvladalo poratno stanje i dosegli plemenite ciljevi. Posebno dirljiv bio je susret s mladima u svetištu Gospe od Otoka u Solinu .

Tada je poručio mladima da ne vjeruju onima koji obećavaju lagana rješenja.

- Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko - rekao je Papa, i na kraju s mladima otpjevao na hrvatskom jeziku pjesmu "Rajska Djevo Kraljice Hrvata".

Privatni album SVETI OTAC Papa u njihovim srcima: Kako nam je uspio promijeniti život

Završetak drugog pohoda Hrvatskoj ostao je urezan u sjećanja i zbog papinih riječi:

- Cijena demokracije je velika. Novac kojim se plaća ta cijena izrađuje se od plemenitih kovina čestitosti, razboritosti, poštivanja bližnjeg, požrtvovnosti, strpljivosti. Misliti da se ta cijena može platiti nekim drugim novcem, znači izvrgnuti se opasnosti pada pod stečaj

100. putovanje van Vatikana i Italije

Treći i posljednji put papa Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatsku dvije godine prije smrti, 2003. godine.

Papa Ivan Pavao II u Dubrovniku | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

To je bilo njegovo 100. putovanje izvan Vatikana i Italije. Doletio je u zračnu luku na Krku.

Sastao se s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem te premijerom Ivicom Račanom. Do Rijeke je stigao katamaranom.

Papa Ivan Pavao II u Dubrovniku | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Sljedećeg dana je u luci Gruž u Dubrovniku služio misu tijekom koje je proglasio blaženom Mariju od Propetog Isusa Petković. Papamobil ga je vozio po Stradunu. Papa je citirao riječi upisane na tvrđavi Lovrijenac: "Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta" i riječi na vratima vijećnice u Kneževom dvoru: "Zaboravite vlastite probitke i skrbite se za zajedničko dobro".

Papa Ivan Pavao II u Dubrovniku | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Gospi Trsatskoj ostavio svoju krunicu

Trećeg dana posjeta služena je misa na sportskom aerodromu u Osijeku. Papa je tada blagoslovio križ iz Crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Nakon Osijeka otišao je u Ðakovo i tamo posjetio Katedralu sv. Petra.

Na poklon je od domaćina dobio šokačku nošnju. Na blagdan Duhova Papa je bio na misi u Rijeci , posjetio je Svetište Gospe Trsatske i tamo je ostavio svoju krunicu kako bi se Gospa molila za njega tijekom života i nakon smrti. Posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj služio je misu na zadarskom Forumu . Taj susret s ostarjelim papom bio je jako emotivan.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message