News

Komentari 21

Vozaču kamiona koji je usmrtio dvije djevojčice na odmorištu povisili kaznu na osam godina

Vozaču kamiona koji je usmrtio dvije djevojčice na odmorištu povisili kaznu na  osam godina

Visoki kazneni sud povisio je kaznu Ivanu Filipoviću, vozaču kamiona koji je 2019. na odmorištu kod Novske naletio na nekoliko pješakinja. Dvije su djevojčice poginule na mjestu, a žena (28) u bolnici nakon mjesec dana

Ivanu Filipoviću (61) koji je u rujnu na Županijskom sudu u Sisku nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora jer je skrivio nesreću u kojoj je poginulo troje ljudi, a jedna je žena teže ozlijeđena, Visoki kazneni sud je povisio kaznu za još dvije godine. Presuda, u koju je uračunato i sedam mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru, postala je pravomoćna, javlja Večernji list

Sud mu je izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina. Ta mjera počinje nakon što odsluži kaznu. 

Na mjestu preminule dvije djevojčice 

Podsjetimo, Filipović je u lipnju 2019. vozio tegljač s prikolicom, umoran i pod utjecajem Normabela kojeg je pio zbog bolova. Kretao se prema benzinskoj postaji izlaznom trakom dvostruko brže nego što je dopušteno. Na prostoru benzinske je tada bio i autobus sa školskom djecom iz Erduta. 

Na odmorište se dovezao brzinom od 78 kilometara na sat i udario dvije pješakinje. Od siline udarca su odbačene na asfalt i teško ozlijeđene. On se nastavio kretati i udario u druge dvije pješakinje koje je i pregazio. Zatim je udario u parkirani automobil i sletio s kolnika na zelenu površinu gdje se i zaustavio. 

Dvije pregažene 14-godišnjakinje su na mjestu preminule. Teško ozlijeđena žena (28) je preminula u bolnici nakon mjesec dana. 

Visoki kazneni sud obrazložio je povišenje kazne, smatraju kako je prvostupanjski sud odmjerio prenisku kaznu i pojašnjavaju da sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovanje. 

Teške otegotne okolnosti 

Poručuju kako je precijenjen značaj olakotnih okolnosti, a da se istodobno nije u dovoljnoj mjeri cijenio značaj izuzetno teških otegotnih okolnosti. 

- Pravilno su optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti iskreno priznanje i kajanje, isprika i sućut obiteljima žrtava, prijašnja neosuđivanost te okolnosti da je otac troje djece, od kojih je dvoje maloljetno i o kojima je dužan skrbiti. Kao otegotne okolnosti cijenjeno je da je riječ o profesionalnom vozaču od kojeg se tražila povećana pažnja prilikom sudjelovanja u prometu. Ovo osobito zato što je upravljao skupom vozila velikih gabarita, a  kretao se brzinom koja dvostruko premašuje brzinu kojom se dopušteno kretati na odmorištima i benzinskim postajama uz autocestu. Takvom vožnjom i vozilom je ugrozio također i druge ljude koji su se nalazili na prostoru benzinske postaje i odmorišta. Međutim, prvostupanjski je sud propustio cijeniti činjenicu da je optuženik dvadeset dana prije počinio prekršaj jer je tegljačem prešao na zaustavni trak i udario u zaustavljeno teretno vozio. Prekršaj je počinio nakon što je u dva navrata zatražio liječničku pomoć radi zdravstvenih problema zbog čega mu je bio propisan lijek Normabel. To upućuje da je znao da ima zdravstvenih problema i da je uslijed toga bio nesposoban za sigurnu vožnju. No, tu je činjenicu ignorirao i nastavio istovremeno uzimati lijekove i upravljati vozilom kategorije ''C+E''. Nije mario za eventualne posljedice koje vožnjom u takvom stanju može prouzročiti drugim sudionicima u prometu pa je u takvom stanju počinio kazneno djelo. Prekršio je više odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Time je pokazao izrazitu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i viši stupanj kriminalne volje. Žrtve koje su preminule u ovoj prometnoj nesreći su izuzeto mlade osobe (dvije u dobi 14 godina, jedna 28 godina), a pored tog jedna osoba je teško tjelesno ozlijeđena. Te okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje bez obzira na utvrđene olakotne okolnosti - naveli su u obrazloženju. 

Najčitaniji članci