News

Komentari 25

Vučić će za svako prvorođeno dijete dati preko 19.000 kuna

Vučić će za svako prvorođeno dijete dati preko 19.000 kuna

Sve je to, kaže, kako bi se potaknulo rađanje, a najavio je i da će izmijeniti Obiteljski zakon. Rekao je da i će se raditi na dodatnom novcu za rađanje drugog djeteta jer smatra da je drugo dijete "vrsta prekretnice"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija od 1. siječnja za prvorođeno dijete uplaćivati 300.000 dinara, što je nešto više od 19.000 kuna, umjesto dosadašnjih 100.000 dinara, odnosno više od 6 tisuća kuna. Sve je to, kaže, kako bi se potaknulo rađanje, a najavio je i da će izmijeniti Obiteljski zakon, piše N1.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će se raditi na dodatnom novcu za rađanje drugog djeteta, jer smatra da je drugo dijete "neka vrsta prekretnice". Precizirao je da će te mjere biti objavljene detaljnije u sljedećih 15 dana.

Istaknuo je da će pomoć od 300.000 dinara biti dodijeljena iz državnog proračuna, a da će Beograd i mnogi drugi gradovi nastaviti davati i svoju pomoć rodiljama.

Vučić je dodao da danas majke rađaju prvo dijete u Srbiji s 30 godina i najavio je da će pokušati motivirati studente da ne bježe od rađanja djece.

- Ako dobiju dijete, mjera za studente će biti da za njih ne važe ispitni rokovi, ali da fakultete moraju završiti do 26. godine, a Medicinski fakultet do 28. godine, kako bi uvijek mogli polagati - objasnio je Vučić.

On je dodao da će se tako stvoriti drugačije socijalno okruženje i ti mladi ljudi neće imati dojam da su uništili karijeru zato što su ostvarili roditeljske potrebe.

Kako je najavio, država će bespovratno davati udio za stanove mladim bračnim parovima. Privatna imovina će biti upisana „na majku“, te da bi ta mjera trebala potaknuti i gradnju.

Najčitaniji članci