Obavijesti

News

Komentari 30

Vučić: Hrvatska i Srbija trebaju čuvati mir, izgraditi povjerenje

Vučić: Hrvatska i Srbija trebaju čuvati mir, izgraditi povjerenje

On je naglasio obvezu uzajamnog poštivanja prava drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji

VIDEO

Srbija i Hrvatska žele rješavati međusobne probleme i otvorena pitanja te graditi bolje odnose, rekli su u petak u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Vučić i Radman, u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, govorili su na svečanosti na kojoj je izvršena primopredaja kuće bana Josipa Jelačića predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Ceremoniji su nazočili i visoki dužnosnici hrvatske zajednice, te pokrajinskih i državnih vlasti Srbije.

- Želimo pokazati na najkonkretniji način da rješavamo probleme i poslati jasnu poruku: ljudi hrvatske nacionalnosti, u bilo kojem dijelu Srbije živjeli, jesu građani Srbije i jesu netko tko treba uživati sva moguća prava i čija je Srbija domovina - poručio je srbijanski predsjednik.

Vučić: 770 zaraženih u Hrvatskoj je kao da u Srbiji imamo 1300
Vučić: 770 zaraženih u Hrvatskoj je kao da u Srbiji imamo 1300

Ocijenio je kako danas, unatoč svim spornim odnosima, Srbija i Hrvatska imaju "važnijeg posla u budućnosti".

- Taj važniji posao je da dobro razumijemo da samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, počnemo graditi povjerenje između nas i da slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele jedni drugima i da poštujemo međusobna prava i identitet svakog, uz poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj - rekao je Vučić.

On je najavio spremnost Srbije da sudjeluje u renoviranju prostora kuće bana Jelačića kako bi postao "velebno mjesto okupljanja Hrvata",  te istaknuo spremnost pomoći i daljnjem razvoju infrastrukture Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i hrvatske zajednice u cjelini.

- Želim da Srbiju uvijek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Doživljavat ćemo vas, ne kao nekog tko remeti, već tko doprinosi našem razvoju. Vjerujem da ćemo uspostaviti povjerenje između srpskog i hrvatskog naroda - poručio je srbijanski šef države hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Grlić Radman najavio: Tražit ću raspravu o zapadnom Balkanu
Grlić Radman najavio: Tražit ću raspravu o zapadnom Balkanu

On je naglasio obvezu uzajamnog poštivanja prava drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kako bi, bez obzira na prošlost, "srpski i hrvatski narod razumjeli da su mir, stabilnost i povjerenje ključne poruke na kojima trebamo graditi budućnost".

- Bez toga - radit ćemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni drugima. Previše smo mali da bismo mogli dopustiti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti - poručio je Vučić.

Hrvatski šef diplomacije ocijenio je današnju svečanost kao "veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju".

Otvorenje kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu Grlić Radman vidi "simbolom želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije".

Grlić Radman je istaknuo kako je uvjeren da se iskrenim i otvorenim dijalogom dviju države mogu riješiti sva otvorena pitanja.

Vučić: 'Srbiji ne pada na pamet nekog napadati, ali spremni smo braniti svoj teritorij...'
Vučić: 'Srbiji ne pada na pamet nekog napadati, ali spremni smo braniti svoj teritorij...'

- Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje kako zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih - istaknuo je Radman, ukazavši na jedno od otvorenih političkih pitanja. 

- Srbi imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru i koalicijski su partner u vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim razinama - rekao je Radman.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić istaknula je preuzimanje kuće bana Jelačića kao "veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji".

- Vjerujem da je ovo još jedan korak ka boljoj suradnji između dviju države - rekla je Vojnić.

- Pokazali smo da je moguće nastaviti suradnju i raditi na razvijanju što boljih odnosa Srbije i Hrvatske. Vjerujemo da svi ovo kulturno blago hrvatskog naroda prepoznajemo kao naše i vjerujem da možemo otvoriti mnoga pitanja ključna za hrvatsku zajednicu u Srbiji - ocijenila je Vojnić predsjednica HNV-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je