Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Vučić imenovao izaslanika za rješavanje pitanja nestalih

Iz ureda predsjednika Srbije priopćeno je da je, prigodom nedavnog sastanka s Vrkićem, Vučić naglasio da je rešavanje pitanja nestalih "najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje" za Srbe i Hrvate

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
17 komentara

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao u petak Verana Matića za svog posebnog izaslanika za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom koji će izravno surađivati s posebnim savjetnikom hrvatske predsjednice gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Iz ureda predsjednika Srbije priopćeno je da je, prigodom nedavnog sastanka s Vrkićem, Vučić naglasio da je rešavanje pitanja nestalih "najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje" za Srbe i Hrvate, te da državna tijela Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvjetljavanja njihovih sudbina.

SUSRET U BEOGRADU Vučićevo obećanje: 'Za Hrvate u Srbiji dolaze bolja vremena...'

Hrvatska još traga za 1533 nestale osobe te posmrtnim ostacima 419 osoba, što ukupno čini 1952 osobe za kojima se traga s područja Hrvatske.

Matić je u pisanoj izjavi prigodom imenovanja poručio da će se zalagati za depolitiziranje procesa potrage za nestalima i otvaranje arhiva, te da će surađivati s obiteljima i udrugama obitelji nestalih i nevladinim sektorom.

On je naglasio da "obitelji čiji su najdraži nestali prije gotovo 30 godina moraju dobiti informacije o njihovoj sudbini, bez obzira kojem narodu oni pripadaju i koju su ulogu imali tijekom ratnih zbivanja".

POKLONILI MU ZNAČKU 'NESTALIH' Obitelji nestalih: Sada čekamo Vučića da riječi pretvori u djela

I Matić problem nestalih vidi kao "prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje", naglašavajući koliko je to važno i "za suočavanje sa prošlošću,  demokratizaciju društva, vladavinu prava i europske integracije".

"Nastojat ćemo depolitizirati proces potrage za nestalima", poručio je Matić, najavljujući blisku suradnju s hrvatskim kolegom Vrkićem.

Njihov zajednički posao, navodi Matić,  bit će da pomognu kako bi "intenzitet aktivnosti svih strana bio najveći mogući, u kontinuitetu i bez obzira na dnevnopolitičke odnose".

INFORMACIJE BILE SLIČNE Slučaj nestalih: Vučić je donio podatke o već nađenim ljudima

Veran Matić je nekadašnji direktor i glavni urednik B92, a dugo je angažiran  u organiziranju humanitarnih akcije, uključujući i masovnu akciju pomoći Srbima nakon oslobodilačke akcije "Oluje" 1995., a organizirao je i niz međunarodnih konferencija o suočavanju s prošlošću i iskustvima drugih zemalja.

U Deklaraciji o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koju su 20. lipnja 2016. u Subotici potpisali Vučić, tada kao predsjednik vlade, i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuto je da su obje države suglasne da je potraga za nestalima "prioritetno humanitarno pitanje" i da će "uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih". 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message