Obavijesti

News

Komentari 26

Propala još jedna američka banka, imali depozite u kriptu, sve veći pritisak na Wall Street

Propala još jedna američka banka, imali depozite u kriptu, sve veći pritisak na Wall Street

Nakon oštrog pada tržišta krajem prošloga tjedna, ulagače su ponešto ohrabrile mjere koje je američka središnja banka najavila kako bi stabilizirala bankarski sustav, nakon što je propala banka Silicon Valley (SVB) i Signature Bank

VIDEO

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, ponajviše zbog pritiska na bankarski sektor, no neki su sektori porasli jer se očekuje da će zbog kolapsa SVB banke Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones skliznuo je 0,28 posto, na 31.819 bodova, a S&P 500 0,15 posto, na 3.855 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,45 posto, na 11.188 bodova.

Nakon oštrog pada tržišta krajem prošloga tjedna, u ponedjeljak su ulagače ponešto ohrabrile mjere koje je američka središnja banka najavila kako bi stabilizirala bankarski sustav, nakon što je u petak propala banka Silicon Valley (SVB), a u nedjelju Signature Bank.

Fed je najavio da će klijenti SVB-a u ponedjeljak moći podići svoje depozite, a pokrenuo je i novi program kratkoročnog financiranja koji bi trebao pomoći bankama ako se nađu u financijskim problemima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Primorac: Nova EU pravila o potporama ne bi trebala ugrožavati jedinstveno tržište
Primorac: Nova EU pravila o potporama ne bi trebala ugrožavati jedinstveno tržište

Na taj način Fed nastoji vratiti povjerenje ulagača i građana u bankarski sustav jer je kolaps SVB-a, što je najveći bankrot jedne američke banke od financijske krize 2008. godine, narušio povjerenje u sustav.

No, mjere središnje banke nisu sasvim umirile ulagače, pa je S&P indeks bankarskog sektora jučer potonuo 7 posto.

I prije kolapsa SVB-a, bankarski je sektor bio pod pritiskom jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata Feda dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

Na europskim su burzama cijene dionica oštro pale

Zbog toga su oživjele špekulacije da će Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka.

No, nakon propasti SVB-a, mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca kako bi pričekao da se bankarski sustav stabilizira, a povjerenje vrati.

Američki naftaši u 2022. zaradili milijarde, odbijaju nove poreze
Američki naftaši u 2022. zaradili milijarde, odbijaju nove poreze

Ipak, većina analitičara smatra da će Fedova odluka idućega tjedna ovisiti o predstojećim pokazateljima o inflaciji. U utorak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u sijedu o proizvođačkim cijenama u SAD-u u veljači.

„Ako ti podaci budu jako loši, Fed će se naći pred teškom odlukom”, kaže Timothy Holland, direktor u tvrtki Orion Advisor Solutions.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,58 posto, na 7.548 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,04 posto, na 14.959 bodova, a pariški CAC 2,90 posto, na 7.011 bodova.

Četvrtina depozita Signature Bank dolazila iz sektora kriptovaluta

Signature je bila komercijalna banka s privatnim uredima za klijente u New Yorku, Connecticutu, Kaliforniji, Nevadi i Sjevernoj Karolini i imala je devet nacionalnih poslovnih linija uključujući komercijalne nekretnine i digitalno bankarstvo imovine.

U rujnu je gotovo četvrtina njezinih depozita dolazila iz sektora kriptovaluta, no banka je u prosincu objavila da će smanjiti svoje depozite povezane s kripto valutama za 8 milijardi dolara, javlja Reuters.

Signature Bank objavila je u veljači da će njen glavni izvršni direktor, Joseph DePaolo, prijeći u ulogu višeg savjetnika 2023. godine i da će ga naslijediti glavni operativni direktor banke, Eric Howell. DePaolo je bio predsjednik i glavni izvršni direktor od osnutka Signaturea 2001. godine.

Banka je imala dugogodišnju vezu s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom obitelji, osiguravajući Trumpu i njegovoj tvrtki tekuće račune i financirajući nekoliko obiteljskih pothvata. Signature Bank prekinula je veze s Trumpom 2021. nakon nereda 6. siječnja na Capitol Hillu.

Bujanović pozvao trgovce na bijelu listu, Podobnik upozorio: 'To ugrožava slobodno tržište'
Bujanović pozvao trgovce na bijelu listu, Podobnik upozorio: 'To ugrožava slobodno tržište'

U izjavi, guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je kako se nada da će akcije američke vlade osigurati "povećano povjerenje u stabilnost našeg bankarskog sustava".

"Mnogi deponenti u tim bankama su male tvrtke, uključujući one koje pokreću inovativnu ekonomiju, a njihov uspjeh ključan je za snažno gospodarstvo New Yorka", rekla je.

Dužnosnici su u nedjelju rekli da dioničari i određeni neosigurani dužnici Signature Bank, kao i oni Silicon Valley Banke, neće biti zaštićeni te da je viši menadžment banaka smijenjen.

Svi gubici FDIC-ovog Fonda za osiguranje depozita koji se koristi za potporu neosiguranim štedišama bit će nadoknađeni posebnom procjenom banaka, kako to zahtijeva zakon, rekli su dužnosnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina