News

Komentari 41

Za neprimjerene komentare na portalima idu visoke kazne korisnicima koji ih objavljuju

Za neprimjerene komentare na portalima idu visoke kazne korisnicima koji ih objavljuju

Ministarstvo kulture prihvatilo je kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća, pa kazne neće dolaziti medijima već stvarnim autorima komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona

Zakon o elektroničkim medijima (ZEM) usvojit će se na prvoj idućoj sjednici Vlade, doznaje Jutarnji list. Konačni tekst donosi nekoliko izmjena od prvog prijedloga, a najveću pozornost će vjerojatno izazvati pokušaj suzbijanja govora mržnje na hrvatskim portalima.

Ministarstvo kulture prihvatilo je kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća, pa kazne neće dolaziti medijima već stvarnim autorima komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona.

U prvoj verziji ZEM-a pisalo je da je "pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik" odnosno da će medij kazniti zbog nerijetko rasističkih i komentara koji potiču na nasilje ispod novinarskih tekstova na portalima koje uglavnom pišu anonimne osobe.

Za takav sadržaj je prva verzija Zakona predviđala kaznu od 100 tisuća do čak milijun kuna.

Ministarstvo je taj članak u potpunosti izmijenilo i za komentare će odgovarati njihovi stvarni autori. Mediji će morati tražiti korisnika da se registrira i “na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba".

Udruga novinskih izdavača pozdravila je ovaj prijedlog. Kažu kako će svaki izdavač morati sam izabrati rješenje koje će mu najbolje poslužiti da bi se držao Zakona. Dodaju da su neki izdavači uveli i sustav naplate sadržaja, pa će vjerojatno iskoristiti tehnologiju koja stoji iza toga kako bi se korisni registrirali i komentirali sadržaj.

Iz Udruge su rekli da pretpostavljaju kako će princip registracije podrazumijevati kreiranje korisničkog ID-a (identifikacijskog broja, nap. a.) te ostavljanje e-maila i postavljanje lozinke čitatelja. Ako registrirani korisnik ostavi komentar koje je u suprotnosti sa Zakonom, izdavač je dužan ukloniti taj komentar, a korisniku može zabraniti daljnje komentiranje.

Naglašavaju kako je moguće da će korisnici koji ostavljaju takve komentare napraviti novi ID, pa će se priča ponoviti. Međutim, dodaju da je ipak napravljen korak koji će otežati ostavljanje neprimjerenih komentara te se nadaju da će potaknuti konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Direktorica Udruge novinskih izdavača Natali Komen Bujas kaže kako su komentari zamišljeni kao povratna reakcija čitatelja na sadržaj, a ne poligon za govor mržnje i vrijeđanje na raznim osnovama.

Iz Hrvatskog društva novinara (HND) kažu kako su problematizirali prvu verziju ZEM-a i govorili da nakladnik može biti odgovoran ako nisu ispunjeni neki uvjeti, odnosno ako korisnika prije ostavljanja komentara nije registrirao, ali mu i vrlo jasno dao do znanja što podrazumijeva širenje govora mržnje.

Čelnik HND-a Hrvoje Zovko kaže da su nakladnici vjerojatno dobro upoznati s alatima za registriranje korisnika i da će ih znati primijeniti. Naglašava da nakladnik i dalje mora administrirati komentare, ali bi trebalo biti lakše doći do prekršitelja.

Dodaje da se govor mržnje desetljećima nekažnjeno promovira u javnom govoru istupima istaknutih političara, javnih osoba pa čak i institucija, pa je neprihvatljivo da cijeli ceh plate mediji.

Najčitaniji članci