Obavijesti

News

Komentari 76

Zabrane na Hvaru su trik, ali u Splitu ne smijete vući prtljagu?

Zabrane na Hvaru su trik, ali u Splitu ne smijete vući prtljagu?
1

Diljem hrvatske obale zaista se može pronaći svakakvih plakata sa znakom zabrane. Godine 2015. na splitskoj plaži Duilovo osvanuo je znak kojim je zabranjeno kupanje istospolnim parovima

VIDEO

Zabranjeno nošenje kupaćih kosima u gradu, zabranjeno uriniranje, zabranjeno opijanje na javnim površinama, samo su neka od pravila koja iz godine u godinu uvodi sve više hrvatskih gradova na jadranskoj obali.

Pokretanje videa...

Kazne na Hvaru 01:32

Hrvatski biseri na Jadranskome moru privlače sve više posjetitelja, a s njima dolaze i razni načini ponašanja i odijevanja, pa gradske vlasti moraju uvoditi kazne da bi koliko-toliko stvari zadržale u normali. Većinom se radi o normalnim zabranama koje su dio i zakonskih zabrana, ne samo u našim gradovima na moru nego na bilo kojoj javnoj površini u Hrvatskoj. U zabranama se često znaju spomenuti i pravi biseri kojih nema u zakonu uz drakonske kazne kakvih također nema u zakonu. Najpoznatiji primjer s hrvatske obale je primjer Hvara, o kojem su pisali mnogi mediji zbog kazni od nekoliko stotina eura. No te su kazne zapravo - lažne.

Sve je trik: 'Ma koje kazne, pa table su tu da smirimo goste...'
Sve je trik: 'Ma koje kazne, pa table su tu da smirimo goste...'

Već dvije godine Hvar je poznat po drakonskim kaznama za turiste za hodanje bez majice ili opijanje, a nedavno su ih nadopunili zabranom spavanja na ulicama.

Uz poruku turistima da je bolje da plate smještaj nego kaznu od 400 eura za spavanje vani, niknuli su novi znakovi na ovom jadranskom turističkom biseru. Već od prije se alkohol na javnom mjestu kažnjava sa 700 eura, hodanje u kupaćem kostimu ili gaćicama 600, a bez majice u kratkim hlačama 500 eura. No tajna ovih tabli je da su samo trik. Niti komunalni redari i policija naplaćuju te iznose, niti ih mogu naplatiti. Jer nemaju nikakvo uporište niti u zakonu niti gradskim odlukama.

Kazne na Hvaru su bespravne 

- To vam je potpuno bespravno. Niti jedna gradska odluka nije izmijenjena i nisu propisane takve kazne. A i da jesu, pale bi jer nisu usklađene sa zakonom - rekao nam je još ranije bivši gradonačelnik Hvara Rino Budrović koji je sad i vijećnik.

Ranije su se u Hvaru pravdali da su kazne na temelju odluke o javnom redu i miru ili komunalnom redu, ali sad nam je gradonačelnik Rikardo Novak potvrdio informaciju da su kazne samo preventivni trik. Koji je, kaže, itekako upalio!

Tko zaspi na hvarskim ulicama, jao si ga njemu - kazna 400 €
Tko zaspi na hvarskim ulicama, jao si ga njemu - kazna 400 €

- U dvije godine otkako smo postavili upozorenja 80 posto se smanjilo neprimjereno ponašanje. Mi nemamo temelja za takve kazne, pa kada se i one napišu, uglavnom su mandatne, oko 200 kuna. Ali table su imale izvrstan preventivni učinak, a i donijele su Hvaru nevjerojatnu reklamu. O nama su pisali svjetski mediji, a sada i druga turistička središta poput Firenze, Barcelone, Budve uvode upozorenja. Nije ključ nekog globiti nego upozoriti da se treba ponašati pristojno - kaže gradonačelnik Novak.

Dakle, dvije godine nije naplaćena niti jedna kazna, a Hvar je ipak zaradio epitet mjesta koji rigorozno kažnjava neprimjereno ponašanje. U Splitu je stvar malo drugačija. Nisu propisali drakonske kazne kao na Hvaru, ali prije svake turističke sezone izađu s nekoliko smjernica kako bi se turisti trebali ponašati u gradu, ali isto tako i koje kazne mogu očekivati ako određena pravila prekrše.

'Ne dirajte Hajduk' 

- Da biste, kad se vratite u svoje domove, o Splitu pričali kao o doživljaju koji treba ponoviti, pomoći ću vam s 10 zlatnih pravila u navigaciji splitskim mentalitetom i splitskim znamenitostima - objasnio je splitski gradonačelnik Andro Opara (HDZ) pravilnik koji je objavio, a dodatno je popraćen i plakatom na kojem su ilustrirana neka pravila i kazne koje ćete platiti u Splitu ako ih se ne pridržavate.

Od nekih sasvim logičnih pravila da je zabranjeno urinirati na javnome mjestu jer je kazna do 800 kuna te da je zabranjeno i bučiti, piti na javnome mjestu, kampirati, pisati grafite, šetati gradom u kupaćem kostimu ili bez majice jer je kazna 1000 kuna, među pravilima su se našli i neki pravi biseri.

Muke s parkiranjem: 'Karta na dan' i 'dnevna karta' nisu isto
Muke s parkiranjem: 'Karta na dan' i 'dnevna karta' nisu isto

Jedan od njih je da se ne smije pretjerano vući ručna prtljaga, što god to značilo, Za to nije niti propisana kazna. Drugi biser je da se ne smiju dirati obilježja Hajduka na javnim površinama.

- Spomenuo sam nogometni klub čija obilježja ćete naći po mnogim javnim površinama. Ona se ne diraju jer Hajduk je svetinja. Točka - napisao je Opara u svojoj objavi. Opara je smislio i dodatna pravila koja nisu u službenim odlukama, poručujući:

- Splićani su izvanredni domaćini, dat će vam dušu i uzeti srce, jedino što traže je respekt našeg načina života i naše baštine, nasljeđa i običaja.

Zato je Opara svoj pravilnik naslovio 'Uživajte i poštujte'.

Pravilnik je izazvao mnogo pozornosti na društvenim mrežama i u komentarima. Jedan dio hvali Oparu jer je na pristupačan način objasnio pravila ponašanja, a drugi smatraju kako je pretjerao i da je najbolje da je poručio gostima: “Pošaljite novac, ne morate dolaziti”.

Zabranjuju i ulazak u crkve 

Diljem hrvatske obale zaista se može pronaći svakakvih plakata sa znakom zabrane. Godine 2015. na splitskoj plaži Duilovo osvanuo je znak kojim je zabranjeno kupanje istospolnim parovima. Pretpostavlja se da je znak stavio netko od nezadovoljnih mještana, a znak je vrlo brzo uklonjen.

Na nekoliko mjesta se nalaze i znakovi zabrane kupanja za nudiste kako ne bi uznemiravali ostale kupače na plažama. S nudistima su problema imali u Dubrovniku, gradu koji je među prvima uveo razne zabrane i pravila ponašanja za turiste.

Godinama su se Dubrovnikom turisti šetali u gaćicama, grudnjaku, kupaćim kostimima, a nekoliko puta i potpuno goli. Redari su tada tek upozoravali turiste, a 'film im je pukao' kada se Dubrovnikom 2016. prošetalo nekoliko potpuno golih Nijemaca.

Grad je vrlo brzo reagirao te uveo kazne za sve koji se povijesnom jezgrom grada šetaju bez majice u kupaćem ili u kupaćem kostimu. U Dubrovniku su imali i problema s turistima koji su se sunčali na ulici ispred ulaza u crkvu pa su i tome odlučili stati na kraj.

Inače, i same župe u gradovima na obali znaju uvoditi pravila oblačenja za posjet crkvama, pogotovo nakon što su turisti znali u crkve ulaziti u kupaćim gaćicama. Župnik crkve sv. Blaža u Vodnjanu tako je nekoliko puta udaljavao turiste zbog nedoličnog oblačenja pa su u Vodnjanu turistima jedno vrijeme čak počeli dijeliti i marame i pokrove prije ulaska u crkvu.

Slične probleme imali su i u splitskoj katedrali sv. Dujma. U Eufrazijevoj Bazilici u Poreču čak i nije važno kako su turisti obučeni jer ih je svećenik, tvrde turistički vodiči, potjerao jer su pričali unutar bazilike.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor