Obavijesti

News

Komentari 15

'Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, Grad nema novca'

'Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, Grad nema novca'

HNS-ov zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Tomislav Stojak upozorio je da Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, a gradonačelnika Milana Bandića prozvao zbog "rasipničke" politike grad gura u financijski ponor

VIDEO

Tomislav Stojak je u srijedu na konferenciji za novinare rekao da, nakon 1,3 milijardi kuna minusa u lanjskom gradskom proračunu, Gradska uprava i Holding na narednu sjednicu Skupštine šalju sporazume o međusobnom reguliranju financijskih obaveza, koje iznose više od 370 milijuna kuna.

Tomislav Stojak održao konferenciju o financijskom stanju Zagreba

Šalju ih, tvrdi, jer Zagreb nije u stanju financirati preuzete obaveze te ih prebacuje na 2021. i 2022. Radi se, kaže, o raznim projektima koji se tiču gradnje škola, ambulanata, svih neplaćenih računa koji su dospjeli na naplatu, a vezani su za usluge Čistoće, Zrinjevca, Zagrebačkih cesta, itd.

Grad nema novaca za svoje obveze

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Kasni se s plaćanjem obveza i moramo biti jako zabrinuti za financijsko stanje Zagreba. Radi rasipničke i neodgovorne politike gradonačelnika Milana Bandića grad će doći i pada u financijski ponor, kreće jedna apsolutna financijska katastrofa jer Zagreb nema novaca za svoje obveze", naglasio je Stojak.

Osim neplaćanja računa Holdingu i ZET-u, naveo je da Zagreb redovno ne isplaćuje plaće svojim djelatnicima. Ovaj mjesec plaća je djelatnicima Gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, vrtića kojima je Zagreb osnivač kasnila "kao nikada dosad", upozorio je.

Novca za kapitalne projekte će biti, ali i za obnovu i one ljude koji su manje oštećeni u poplavi
Novca za kapitalne projekte će biti, ali i za obnovu i one ljude koji su manje oštećeni u poplavi

"Već je sada javna tajna da će u studenome plaća za listopad kasniti više od pola mjeseca", kaže Stojak i ponavlja kako je to posljedica neodgovorne politike koja ne brine o budućnosti Zagreba, nego se isključivo veže za interese gradonačelnika.

Ako se tako nastavi, pita hoće li Zagreb moći servisirati svoje obaveze kako bi mogao isplaćivati plaće djelatnicima i plaćati materijalne troškove, ili će sa svojom politikom to dovesti u pitanje pa se ništa drugo neće moći financirati, nikakvi razvojni projekti.

Kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna

Stojak je podsjetio i na kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna te nenaplaćena i sporna potraživanja u iznosu od 1,2 milijardi kuna. Smatra i da Zagreb nema 20 posto koje treba osigurati za obnovu kuća, stanova i javnih institucija.

Petek: Zagreb propada uz Bandića, premijer ga podržava
Petek: Zagreb propada uz Bandića, premijer ga podržava

"Ako želimo bolji Zagreb onda ovakvo neupravljanje našim novcima ne smije u budućnosti postojati i moramo hitno mijenjati stvari", poručio je.

Od gradonačelnika traži da zastupnicima podastre rebalans gradskog proračuna i reviziju, sve projekte koji su planirani tijekom ove i idućih godina kako bi vidjeli od čega se odustaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a