Obavijesti

News

Komentari 2

Zagreb nudi 20 eura po djetetu za privatne vrtiće ako privatnici neće podizati cijene roditeljima

Zagreb nudi 20 eura po djetetu za privatne vrtiće ako privatnici neće podizati cijene roditeljima

Prošli tjedan zagrebačke roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće dočekala je šokantna obavijest da će im cijena vrtića prosječno porasti za još 50 eura. Grad pregovara s privatnicima kako bi se to spriječilo...

VIDEO

Roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće u Zagrebu prošli tjedan šokirala je obavijest da će im mjesečno vrtić poskupjeti za prosječno 50 eura. To je ujedno drugo povećanje u šest mjeseci, kad im je mjesečna cijena povećana za oko 40 eura. Nakon pisanja 24sata, Grad je pozvao predstavnike privatnih vrtića na razgovor, a nama su u međuvremenu, između ostalog, odgovorili da 'razmatraju mogućnost dodatnih subvencija za privatne i vjerske vrtiće i obrte dadilja'.

Šok za roditelje djece privatnih vrtića u Zagrebu: Rastu cijene!
Šok za roditelje djece privatnih vrtića u Zagrebu: Rastu cijene!

Neslužbeno doznajemo da je Grad spreman sufinancirati s dodatnih 20 eura svako dijete u Zagrebu koje pohađa privatne vrtiće, no samo ako privatnici pristanu da roditeljima onda ne povećavaju cijene. Roditelji bi sigurno bili zadovoljni ovakvim ishodom, no problem privatnih vrtića nije time riješen jer su cijene dizali kako bi povećali plaće svojim djelatnicima te ih izjednačili s plaćama koje imaju u gradskim vrtićima. Na privatnicima je sad da se očituju na prijedlog Grada i nastave s razgovorima. Roditelji su i dalje u neizvjesnosti. 

- S ciljem unapređenja uvjeta te podizanja interesa i privlačnosti zapošljavanja u vrtićima, krajem 2022. godine potpisan je novi Kolektivni ugovor sa sindikatima u predškolskom odgoju i obrazovanju kojim je osnovica plaće u vrtićima porasla 4,5% te je uvedeno pravo na topli obrok svim djelatnicima vrtića u neto iznosu od 66€ (500 kn mjesečno). Povrh toga, prošli smo mjesec potpisali aneks Kolektivnom ugovoru kojim se koeficijenti svih djelatnica i djelatnika u gradskim dječjim vrtićima od 1. lipnja uvećavaju za 6%. U narednih godinu dana raspisat ćemo čak 550 natječaja za odgojitelje na neodređeno radno vrijeme, čime ćemo omogućiti zapošljavanje na neodređeno svakome odgojitelju koji trenutno radi na određeno vrijeme. Također ćemo dodatno sve jasličke skupine ekipirati pomoćnim radnicima za njegu, skrb i pratnju - kažu nam Ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Udruga roditelja odgojitelja: 'Bez vrtića sljedeće godine će ostati oko 10 tisuća djece'
Udruga roditelja odgojitelja: 'Bez vrtića sljedeće godine će ostati oko 10 tisuća djece'

Dodaju kako je u gradskim dječjim vrtićima smješteno 30.062 djece, u 1.536 skupina. Pritom je u gradskim vrtićima zaposleno gotovo 6.400 djelatnika, od čega 3.500 odgojitelja/ica, ali i 500-ak dodatnih, tzv. trećih odgojitelja i pomoćnih radnika za njegu, skrb i pratnju.

Zagreb godinama ima problem s premalim vrtićkim kapacitetima. Privatni vrtići, vjerski vrtići i obrti dadilja upisuju djecu koja iz raznih razloga ne uspijevaju se upisati u gradske vrtiće. Njih je oko 5000. Dio roditelja ima problem pri povratku na posao zbog datuma rođenja djeteta koji se ne poklapa s vremenom kada se djeca upisuju u gradske vrtiće. Tada ih upisuju u privatne pa veliki dio njih ondje i ostane jer djeca steknu povjerenje u tete i s vremenom izgrade prijateljstva pa unatoč skupoći roditelji stavljaju interes djeteta prije financija i ostaju kod privatnika. 

- Slijedom nedovoljnog ulaganja prošle uprave u izgradnju dječjih vrtića, Grad ne raspolaže dovoljnim kapacitetima za smještaj sve zainteresirane djece. Gradski dječji vrtići prošle su godine zaprimili 7.538 pravovaljanih zahtjeva za upis, a upisano je ukupno 6.228 djece. Značajan broj djece koja nisu mogla biti upisana u gradske vrtiće pritom su upisani u privatne i vjerske dječje vrtiće, koji u ovom trenutku broje nešto više od 4.700 djece, te obrte dadilja, u kojima je smješteno njih još 300-ak - kažu nam iz Grada. 

VIDEO Tomašević: Zbog mjere roditelj odgojitelj nismo mogli ulagati u vrtiće, sada možemo
VIDEO Tomašević: Zbog mjere roditelj odgojitelj nismo mogli ulagati u vrtiće, sada možemo

Uz ovaj problem očekuje se dodatna navala na upise s obzirom na presudu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u korist Grada Zagreba, kojom je drastično smanjen iznos naknade roditeljima odgojiteljima. Zbog ukidanja ove mjere očekuje se još 3000 djece više na upisima. 

- Svjesni smo da će upisi u pedagošku godinu 2023./2024. biti izazovni, no maksimalno radimo na povećanju vrtićkih kapaciteta te osiguravanju mjesta u vrtiću što je moguće većem broju djece u što kraćem roku. U tom kontekstu, izmjena mjere roditelj odgojitelj bila je nužna kako bi se sredstva koja su se izdvajala za tu mjeru mogla preusmjeriti na izgradnju i dogradnju dječjih vrtića i tako, po realizaciji spomenutih projekata, osigurati vrtiće za sve. Ističemo, primjerice, da je za mjeru roditelj-odgojitelj u 2022. godini izdvojeno više od pola milijarde kuna, odnosno nešto više od 70 milijuna eura, što je iznos za koji je, da je uložen u izgradnju vrtića umjesto u mjeru roditelj-odgojitelj, na godišnjoj razini moglo biti izgrađeno čak 10 dječjih vrtića veličine vrtića u Sesvetskom Kraljevcu, na kojem smo radove otvorili prošli tjedan, odnosno, čak 2.600 vrtićkih mjesta godišnje - dodaju iz Grada. 

'Temeljem izmjena Zakona prioritet za upis u vrtiće imat će djeca od četiri i više godina'
'Temeljem izmjena Zakona prioritet za upis u vrtiće imat će djeca od četiri i više godina'

- Uz osiguravanje potrebnih prostornih kapaciteta u što kraćem roku, jedan od naših prioriteta je osigurati cjenovnu pristupačnost vrtića. Grad Zagreb sufinancira cijenu privatnih i vjerskih dječjih vrtića, odnosno obrta dadilja, u iznosu od 172 do 232 eura mjesečno po djetetu, ovisno o imovinskom cenzusu roditelja. Sufinanciranjem u privatnim i vjerskim dječjim vrtićima i obrtima dadilja obuhvaćeno je oko 5.000 djece, a u 2023. godini za navedenu će se namjenu osigurati oko 13 milijuna eura. Povrh toga, razmatramo mogućnost dodatnih subvencija za privatne i vjerske vrtiće i obrte dadilja. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Luka Juroš, se početkom godine sastao s predstavnicima udruge privatnih vrtića Grada Zagreba. Na sastanku su razmijenili stavove o izazovima u sustavu gradskih i privatnih vrtića i dogovorili daljnju suradnju - kažu iz Ureda gradonačelnika.

Ističu kako Zagreb nikad u povijesti nije gradio toliko vrtića kao danas.

- Čak je 16 projekata u različitim fazama provedbe (4 se u potpunosti financiraju iz proračuna Grada Zagreba, a za 12 su potpisani ugovori NPOO), a najveći dio njih bit će završen već ove i iduće godine, čime će se u sustavu gradskih vrtića osigurati 1.500 novih mjesta. Povrh toga, za drugi NPOO poziv već je spremno dodatnih 7 dječjih vrtića. U 2023. godini planiramo dovršiti radove na 9 dječjih vrtića od čega 4 (u Kašini, Ivanjoj Reci, Odranskom Obrežu i Sesvetskoj Selnici) do rujna, odnosno početka nove pedagoške godine. Uz navedeno, u protekla dva tjedna započeli su radovi na izgradnji još dva vrtića - u Sesvetskom Kraljevcu i Žitnjaku - čiji se završetak očekuje se u prvom kvartalu 2024. godine. Aktivno radimo i na drugim proširenjima vrtićkih kapaciteta – od prenamjene postojećih prostora dječjih vrtića, trajno otvorenog javnog poziva za zakup prostora u privatnom vlasništvu za prostore dječjih vrtića do zapošljavanja odgojitelja i pomoćnih radnika - zaključili su. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag