News

Komentari 0

Zagreb: Održali komemoraciju za Tomca, umro je u 83. godini

Zagreb: Održali komemoraciju za Tomca, umro je u 83. godini

Poznati hrvatski političar i profesor politologije preminuo je u zagrebačkoj bolnici Dubrava u subotu nakon duge i teške bolesti u 83. godini

U dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta bila je komemoracija za dr. Zdravka Tomca koju su organizirali Forum hrvatske sloge i prijatelji iz Vlade demokratskog jedinstva. 

Poznati hrvatski političar i profesor politologije preminuo je u zagrebačkoj bolnici Dubrava u subotu nakon duge i teške bolesti u 83. godini. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Tomac je bio jedan od glavnih mentora Milana Bandića.

- Javio mi se kao moj bivši student i tada počinjemo suradnju. U godinama koje su slijedile došlo je do velikih previranja, borbe protiv Miloševića i Milan je, kao politički radnik, pokazao da je spreman boriti se za hrvatske nacionalne interese i za hrvatsku lijevu socijaldemokratsku stranku. Bilo mu je jasno da će Jugoslavija nestati i da Hrvatskoj treba i lijeva noga, ne samo desna... - rekao je.

Nakon razlaza sa socijaldemokratima (nakon 2000.) Tomac je konačno prešao na pozicije suverenizma, ostajući na njima do kraja života: u zadnjem političkom obraćanju života podržao je Kolindu Grabar Kitarović.

I sam je bio predsjednički kandidat (na izborima 1997. kandidirao se protiv Franje Tuđmana i osvojio dojmljivih, ali nedovoljnih 458.172 glasa, odnosno 21 posto.

Zdravko Tomac za vrijeme Domovinskog rata bio je potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.)

Kao čovjek bio je komunikativan i skroman, uvijek raspoložen za razgovor, a nikada mu  - unatoč dugoj političkoj karijeri - nitko nije zamjerio bogaćenje, nepoštenje ili korupciju.

Najčitaniji članci