News

Komentari 57

U Bruxellesu skinuli zastavu; Macron: Ovo je znak za uzbunu

U Bruxellesu skinuli zastavu; Macron: Ovo je znak za uzbunu

Dok žalimo zbog odlaska jedne od država članica iz naše europske obitelji, ohrabruje nas ojačano jedinstvo koje je nas 27 pokazalo u posljednje tri godine, objavili su iz naše Vlade

Odlazak Velike Britanije iz EU u petak u ponoć je "šok i povijesni znak za uzbunu za cijelu Europu", izjavio je u petak francuski predsjednik Emmanuel Macron. Na izlazak se već priprema i Vijeće Europe ispred kojeg je skinuta i britanska zastava.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Taj izlazak je šok. To je povijesni znak za uzbunu koji mora odzvanjati u svakoj od naših zemalja, mora ga čuti cijela Europa i mora nas potaknuti na razmišljanje - rekao je Macron.

- Ovaj brexit je moguć jer nam je Europa prečesto bila žrtveno janje naših vlastitih problema, jer nismo dovoljno promijenili našu Europu. Više nego ikada trebamo Europu, suočeni s Kinom i Sjedinjenim Državama kako bi zaštitili naše interese", istaknuo je.

Europu moramo učiniti "suverenijom, demokratskijom, bližom građanima i jednostavnijom u svakodnevnom životu kako bismo izgradili jasniji europski projekt", rekao je.

- Danas je tužan dan, to ne skrivamo, ali nas upućuje na drugačije postupanje - dodao je Macron.

Macron tvrdi da je referendumska kampanja o brexitu 2016. bila "satkana od laži, pretjerivanja, pojednostavljivanja, obećanja koja se nikada neće ispuniti i ona pokazuje da uvijek moramo biti svjesni do kuda laž može dovesti u našim demokracijama".

Francuski predsjednik je naglasio da će tijekom cijele 2020. trajati prijelazno razdoblje. Rekao je da novo partnerstvo mora biti "jako i zahtjevno", i naglasio da će se zalagati za interese ribara, poljoprivrednika, industrijalaca, znanstvenika, radnika i studenata.

- Ali to će biti drugačiji odnos od onog koji smo proživljavali nekoliko desetljeća. Britanski narod je odlučio napustiti EU i neće više imati iste obveze, ali niti prava - upozorio je.

Zagreb žali zbog Brexita

Hrvatska žali zbog izlaska Velike Britanije iz EU-a, ali Unija i bez nje ostaje jaka, objavila je hrvatska vlada u petak, posljednjeg dana britanskog članstva.

- Dok žalimo zbog odlaska jedne od država članica iz naše europske obitelji, ohrabruje nas ojačano jedinstvo koje je nas 27 pokazalo u posljednje tri godine - stoji u priopćenju. 

- Europska unija bit će brojčano manja, ali ostaje snažna i jedinstvena kao i uvijek - ističu Banski dvori. 

Hrvatska, koja trenutno predsjeda EU-om, u brexitu vidi priliku za "ambiciozno i dugotrajno" novo partnerstvo s Britanijom, prvom zemljom u povijesti koja napušta Uniju.

- Čin izlaska označava i nov početak u našim odnosima. Hrvatska je odlučna uložiti sve napore na razini EU-a kao predsjedateljica Vijeća, ali i bilateralno, kako bi Ujedinjena Kraljevina ostala jedan od naših najbližih partnera - kaže vlada.

Zagreb smatra da u prijelaznom razdoblju koje će trajati do kraja godine treba olakšati život i poslovanje građanima i tvrtkama s obje strane.

- Hrvatska visoko cijeni dosadašnji neumorni rad glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera i njegovog tima. Imaju našu punu podršku i povjerenje i u predstojećim pregovorima o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom - stoji u priopćenju.

Najčitaniji članci