Obavijesti

News

Komentari 36

Zaslađene 'bombe': Energetski napici imaju do 18 kocki šećera

Zaslađene 'bombe': Energetski napici imaju do 18 kocki šećera
1

ANALIZA 12 NAPITAKA Unatoč upozorenju na limenci da se napici ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo djeca i mladi glavni su potrošači, upozorava eurozastupnica Biljana Borzan

VIDEO

Poziv eurozastupnice Biljane Borzan Vladi RH da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci bio je povod da provjerimo jesu li doista tako opasni za njihovo zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

Jesu, kratak je i jasan zaključak nakon analize sastava 12 energetskih napitaka kupljenih u prodavaonicama trgovačkih lanaca Interspar, Konzum, Kaufland i Lidl.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očitali smo količine šećera na nutritivnim deklaracijama i preračunali je u kockice. Svaka “naša” kockica, pokazala je precizna i redovito baždarena poštarska vaga, ima masu od 3,5 g. U limenkama je, a to smo i prikazali na fotografiji, između 6,25 i čak 18,75 kockica šećera.

No nisu svi energetski napici u ambalaži istog obujma. Ima ih od 250 do 500 mililitara. Zato smo najvećim brojem označili udio šećera u gramima u 100 mililitara napitka. Tako ih je lako uspoređivati.

Analizirani energetski napici imaju između 9,9 i 15 grama šećera na 100 mililitara. Kole imaju između 10,6 i 11,2 grama šećera na 100 mililitara. Preporučeni dnevni unos je, prema nekim izvorima, 25 grama šećera, no sve se češće govori da tu količinu treba prepoloviti.

Svaka limenka energetskog pića, a one najmanje sadrže 250 mililitara energetskog pića, ispunila je kvotu. Kako se neka pića prodaju i u limenkama ili bocama od pola litre, onaj tko popije cijelu, odjednom je konzumirao šećera koliko smije u tri dana. Slučaj je to s napitkom Rock Star Juice.

- Djeca ne bi trebala konzumirati ove proizvode. U prosječnoj limenci je više od pet žličica šećera, a odrasli ne bi trebali konzumirati više od sedam žličica na dan - objasnila nam je nutricionistica Leta Pilić.

Čajna žličica, ponovno smo vagali, ovisno o obliku i veličini, može “zagrabiti” između četiri i pet grama šećera.

Djeca bi, naravno, trebala konzumirati puno manje ovakvih energetskih napitaka i, općenito, namirnica s puno dodanog konzumnog šećera.

- Unatoč tome, kao i upozorenju na limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, djeca i mladi glavni su potrošači - upozorava eurozastupnica, ali i liječnica Biljana Borzan.     

Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane, 68 posto adolescenata i 18 posto djece pije energetske napitke, rekla je dr. Biljana Borzan, eurozastupnica, ali i liječnica koja je specijalizirala medicinu rada i sporta.

- Reklame uvjeravaju djecu i mladež da će brže učiti i biti bolji u sportu. U stvarnosti, posljedice njihova konzumiranja su pretilost, dijabetes i karijesi - rekla je Borzan i pozvala ministra zdravstva da zabrani marketing i prodaju ovih proizvoda djeci, a po mogućnosti i svim maloljetnicima.

Borzan je članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Pisala je kako je udruženje proizvođača Energy Drinks Europe svjesno negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, pa je objavilo upute svojim članovima da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode u školama i oko njih. 

Da reklame ipak dolaze do onih do kojih ne bi trebale, najbolje pokazuje podatak da je skoro polovica ispitanih izjavila kako ih piju jer im treba energije. A enormne količine šećera nisu jedina opasnost za zdravlje iz energetskih napitaka. Pokazuju to i Red Bull Sugarfree te MTV UP Energy Sugar Free. Riječ je o napicima u kojima šećera nema, a svejedno su jako slatki.

jedno piće za četiri odrasla- Umjetna sladila u javnosti povezuju s povećanim rizikom od karcinoma, no istraživanja to nisu potvrdila. Zato se smatraju sigurnima za konzumiranje. Svakako, ne bismo trebali pretjerivati s količinom, kao što ne bismo trebali pretjerivati s količinom šećera koju konzumiramo. Dnevni unos trebali bismo svesti na oko sedam žličica. Ako smo umjereni, ne bi trebalo biti opasnosti od šećera ni umjetnih sladila - objašnjava nutricionistica Leta Pilić.

Ekstreman je slučaj energetskog napitka Rock Star, koji prodaju u limenci od pola litre, a u njoj je čak 75 grama šećera. Limenku bi tako trebala podijeliti četiri odrasla čovjeka, ali teško je povjerovati da netko to radi. Konzumenti energetskih napitaka uglavnom piju svatko svoj, kao pivo, a ne dijele bocu kao što je slučaj s vinom.

Čak i kad nema šećera, u energetskim napicima ima opasnih tvari, posebno onih koje nisu primjerene djeci. Energiju im, u prvom redu, daju kofein i taurin, a njih ima i u pićima bez šećera.

- Taurin je aminokiselina za koju se smatra da u kombinaciji s kofeinom poboljšava mentalnu sposobnost, no to nije potkrijepljeno kvalitetnim istraživanjima. Prosječna limenka energetskog napitka od 250 mililitara sadrži i 80 miligrama kofeina, otprilike kao velika šalica turske kave - kaže nutricionistica Pilić.

Poznat sastojak energetskih napitaka je i guarana, tropska biljka iz amazonskih šuma, koja sadrži više kofeina nego kava.

Visoka doza kofeina je 150 miligrama po litri napitka, a neki, poput Burna, sadrže ga čak i više nego dvostruko više.

Osim šećera i kofeina, problematične veze s energetskim napicima su formiranje ukusa kod djece, odnosno njihovo navikavanje na izuzetno slatko piće, te miješanje žestokih pića i energetskih napitaka, koje je popularno među tinejdžerima.

- Nemam ništa protiv toga da odrasli piju ta pića. Moderan ritam života i rada je takav da ponekad dobro dođu. No kakvi su to fizički i psihički iscrpljeni desetogodišnjaci kojima treba energetski napitak da ih ‘digne’? Riječ je o klasičnom ispiranju mozga reklamiranjem, i to djeci, koja u toj dobi imaju i viška energije. Država ima dužnost zaštititi ih od toga - ističe Biljana Borzan i dodaje kako je Europski parlament dopustio članicama EU da ograniče marketing ovih pića. Nije prihvatio prijedlog Europske komisije da se marketinške tvrdnje o bržem učenju i boljim sportskim dostignućima stave na popis dopuštenih.

- Sad je na državama članicama da odluče hoće li zabranama tih reklama pokušati zaštititi zdravlje djece. Litva i Latvija su to već učinile. S obzirom na to da više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu i da smo po tome sedmi u Europi, vrijeme je da i Hrvatska počne djelovati. Vjerujem da nema političke stranke u Saboru koja bi bila protiv. Vjerujem da nema roditelja koji bi bio protiv - smatra Borzan.

Ni jedan od analiziranih energetskih napitaka ne proizvodi u Hrvatskoj. Crazy Wolf, Black i Freeway stižu iz Poljske, Red Bull i S budget iz Austrije, MTV i Kong iz Njemačke, Burn iz Nizozemske, Hell je mađarski, Rock Star britanski, a Monster srbijanski.     

Potrošnja unatoč upozorenjima o štetnosti raste     

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako, prema njihovim istraživanjima, energetska pića konzumira 68 posto adolescenata i 18 posto djece mlađe od deset godina te 30 posto odraslih. Još 2014. godine istaknuli su kako takva potrošnja uskoro može postati javnozdravstveni problem, osobito jer sadržaj energetskih pića nije namijenjen djeci, a dugoročne posljedice za zdravlje su velike.     

Moguće nuspojave: Mučnina, moždani udari, pa čak i smrt     

Energetski napici pojačavaju učinak kofeina na živce te mogu izazvati mučninu, proljev, halucinacije, iritacije i povišen tlak. Dodatno, izazivaju ubrzano lupanje srca, napade, moždane udare i čak iznenadnu smrt. Navode to dr. Steven Lipshultz i specijalisti sa Sveučilišta u Miamiju, autori studije objavljene 2011. u medicinskom časopisu Pediatrics. Nastavili su istraživanja i upozoravaju na opasnost.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...