Obavijesti

News

Komentari 4

Zavod za zdravstvo: 'Nije još počelo cijepljenje protiv gripe'

Zavod za  zdravstvo: 'Nije još počelo cijepljenje protiv gripe'
1

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je priopćenje kojim su reagirali na pojedine netočne natpise u medijima te pojasnili da će ovogodišnje cjepivo biti četverovalentno..

VIDEO

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestili su u petak kako cijepljenje protiv sezonske gripe još nije počelo te da su i ove godine nabavili četverovalentno cjepivo protiv gripe koje će biti besplatno za iste kategorije građana kao prijašnjih godina.

U priopćenju kojim su reagirali na pojedine netočne natpise u medijima, iz HZJZ-a su pojasnili da će ovogodišnje cjepivo biti četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Drugim riječima, sadržavat će, kažu, antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).

To ne znači da je četverovalentno cjepivo jače ili bolje, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom, ističu iz Zavoda te dodaju da se u trovalentna cjepiva dodavao virus tipa B za koji se pretpostavljalo, na temelju praćenja virusa u svijetu, da će prevladavati u predstojećoj sezoni.

'Umalo sam umrla zbog gripe, na cijepljenje gledam drugačije'
'Umalo sam umrla zbog gripe, na cijepljenje gledam drugačije'

U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva se poklapao s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao, napominju.

Doduše, važno je napomenuti da čak i u sezonama kada se dominantan cirkulirajući virus gripe tipa B nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, cjepivo je pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B zahvaljujući antigenskoj sličnosti (takozvana križna zaštita).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

U 2018. besplatno cijepljeno 29 posto starijih od 65 godina, teži se 75-postotnom obuhvatu

Lani se protiv gripe cijepilo ukupno 323.303 osobe koje spadaju u rizične skupine i za koje HZJZ nabavlja cjepivo i za koje je cjepivo besplatno. S obzirom na procjenu broja stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, procjenjujemo da je cijepljeno 29 posto osoba starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na prošlu sezonu kad je cijepljeno 23 posto osoba iste dobne skupine. To je i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40 posto osoba starijih od 65 godina, a daleko ispod cilja EU i SZO  koji teži postizanju 75-postotnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina.

Spremni za sezonu prehlada: Kuhajte sami i izbacite šećer
Spremni za sezonu prehlada: Kuhajte sami i izbacite šećer

HZJZ nema podataka koliko se osoba koje ne pripadaju u rizične skupine komercijalno cijepilo protiv gripe. 

Ukupno je prijavljeno 61.206 oboljelih te 107 smrti od gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom, stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je