Obavijesti

News

Komentari 5

Žele mu suditi u odsutnosti: Ubio ga nožem zbog 3000 kn

Žele mu suditi u odsutnosti: Ubio ga nožem zbog 3000 kn
1

Nožem dugim 25 centimetara Željko Melvan zadao je fatalni ubod Vedranu Marendiću u Splitu, navodi se u optužnici, a u dokazivanju krivnje pomoći će njegov DNK te tragovi na tenisicama i narukvici

VIDEO

Malo manje od pola godine prošlo je od ubojstva Vedrana Marendića (53) zvanog Sarun u samom središtu Splita, a policija još nije ušla u trag Željku Melvanu (38), koji je u međuvremenu od osumnjičenika “napredovao” u optuženog za ubojstvo.

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Melvana te zatražilo suđenje u odsutnosti. Melvan je, kako stoji u optužnom aktu, ubio Saruna nakon svađe, dok je motiv bio dug od – tri tisuće kuna! Barem je taj iznos kazala Marendićeva supruga, jer je Melvan došao kod Saruna oko ponoći prethodnog dana te tražio isplatu upravo tog iznosa na ime nekakvog duga.

'Izvukao je krvavi nož iz tijela, pljunuo mu u lice pa pobjegao'
'Izvukao je krvavi nož iz tijela, pljunuo mu u lice pa pobjegao'

Kako Sarun nije imao novca, dogovorili su se naći iduće večeri u parkiću u samom središtu grada, uz Sinjsku ulicu. Tu je međutim došlo do problema: Melvan je, kazalo je nekoliko direktnih očevidaca, pljunuo Saruna, vikao “di su pare!?”, a potom izvukao nož i nekoliko puta ga udario drškom po glavi. Zatim mu je odsjekao komad kose te ga konačno izbo nožem po desnoj natkoljenici. Koban je bio strašan, snažan ubod nožem – duljine oštrice 25 cm! - u desnu stranu grudnog koša, koji je probio krvne žile, oštetio unutrašnje organe od čega je Vedran Marendić preminuo u splitskoj bolnici dva dana nakon sukoba.

Prema stanju u predmetu, čini se da tužiteljstvo neće imati problema s dokazivanjem Melvanove krivnje. Pronađen je DNK optuženog na komadu kose ubijenog muškarca, na Sarunovim krvavim tenisicama je također pronađen biološki trag Željka Melvana, kao i na platnenoj narukvici natopljenoj krvi koju je Sarun nosio te večeri. Brojni svjedoci su opisali događaje te prepoznali napadača. Čak su videovezom ispitali državljane Švedske, majku i dvoje tinejdžera, koji su priskočili u pomoć teško ozlijeđenom Sarunu dok se Melvan dao u bijeg. Kasnije su se oni javili medijima tvrdeći kako ih policija nije ispitala iako su se prijavili kao svjedoci, no ipak je njihov iskaz došao u ovaj spis.

Sumnjivac u bijegu: Ubio svog susjeda zbog 4000 kuna duga?
Sumnjivac u bijegu: Ubio svog susjeda zbog 4000 kuna duga?

Obojica su inače poznati policiji. Melvanov izvod iz kaznene evidencije proteže se na tri stranice, od nanošenja teškh ozljeda i krađa preko razbojništava i prijetnji do napada na policajce. Zbog prijetnji se našao na optuženičkoj klupi, pred tada sucem Općinskog suda Robertom Pešutićem. Iako s “bogatim” dosjeom, Melvan je dobio uvjetnu kaznu. Koju godinu kasnije taj slučaj je ponovno došao pod povećalo javnosti. Pešutić je uhićen zbog primanja mita (koncem 2017. pravomoćno osuđen na 3,5 godine zatvora), a jedan od slučajeva koji mu se stavlja na teret je bio upravo ovaj Melvanov zbog prijetnji. Od Vesne Glavan, njegove tadašnje izvanbračne partnerice, Pešutić je uzeo 600 dolara i 2000 kuna mita. Marendić je pak svojedobno osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog 20 g heroina koje je, u trenutku kada su ga policajci uhitili, skrivao u stražnjici.

Nad Melvanom je određen i pritvor (jednog dana kada ga pronađu, odnosno kada se odluči predati organima reda) zbog opasnosti od ponavljanja djela te opasnosti od bijega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.