News

Komentari 1

Zeleno-lijeva koalicija: Ponudit ćemo rješenja za okoliš koja zagovaramo godinama

Zeleno-lijeva koalicija: Ponudit ćemo rješenja za okoliš koja zagovaramo godinama

Koaliciji stranaka Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad podršku u borbi za ulazak u Hrvatski sabor dao je i Thomas Waitz

Zeleno-lijeva koalicija poručila je u srijedu da će kao najzelenija politička opcija nakon izbora dokazati da ne odustaju od svojih političkih stavova i dati konkretna rješenja za okolišne probleme koja zagovaraju već 20 godina, a za koje nisu brinuli ni HDZ ni SDP.

- Neki od nas u koaliciji više se od 20 godina bore se za zaštitu prirode. Teme kao što su borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša i održivost u gospodarenju otpadom zagovaramo već 20 godina, ali o tome nikada nikoga do sada nije bilo briga ni u HDZ-u niti SDP-u - poručio je Tomislav Tomašević ispred Možemo! na konferenciji za medije.

Istaknuo je da očekuje kako će Zeleno-lijeva koalicija nakon ovih izbora postati četvrta politička snaga u zemlji te da će se izboriti za pravu politiku borbe protiv klimatskih promjena i zeleni plan obnove gospodarstva.

Koaliciji stranaka Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad podršku u borbi za ulazak u Hrvatski sabor dao je i Thomas Waitz, supredsjednik Europske zelene stranke i zastupnik austrijske Zelene alternative u Europskom parlamentu.

Waitz je na Cvjetnom trgu istaknuo važnost postojanja zelenih stranaka u nacionalnim parlamentima zemalja Europske unije, kako bi se zalagale za dosljedno provođenje Zelenog plana Europske komisije. 

- Podržavamo Europsku komisiju u predlaganju Zelenog plana za Europu, za oporavak utemeljen na ekološkom i zelenom putu Europske unije. Da bismo to postigli, trebamo zelene stranke u parlamentima svih zemalja Europske unije - poručio je Waitz.

Zorislav Antun Petrović (OraH) ustvrdio je da su oni najzelenija koalicija na ovim parlamentarnim izborima, jedina koja ima konkretne zelene programe, a David Bilić ispred Radničke fronte poručio da zelene politike ne smiju biti stvar osobnog odabira, nego društvenog okvira.

Bilić će se, kaže, zalagati za besplatan i učinkovit javni prijevoz u gradovima, ali i za unaprjeđenje željezničke infrastrukture, a Rada Borić iz Nove ljevice najavila je zalaganje za uspostavu zelene javne nabave. 

Najčitaniji članci