Obavijesti

News

Komentari 127

SDP izbacio Sabu iz stranke, Grbin kaže: Želimo graditi bolju Hrvatsku, prvo krećemo od sebe

SDP izbacio Sabu iz stranke, Grbin kaže: Želimo graditi bolju Hrvatsku, prvo krećemo od sebe

Željko Sabo izbačen iz SDP-a sa 70 članova glavnog odbora koji su glasali za taj prijedlog, 8 protiv i 4 suzdržana. Potvrđeno je i raspuštanje zagrebačke organizacije

VIDEO

Današnje odluke Glavnog odbora svakako nisu bile lake za donijeti, ali svakako su bile nužne, poručio je predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, nakon sjednice Glavnog odbora, koja je trajala čak pet sati. 

Prva od njih, istaknuo je, bila je raspuštanje vodstva SDP-a Grada Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO Presica SDP-a nakon izbacivanja Sabe iz stranke

- Za koju znamo da nije funkcionirala i da je u jednoj dobroj mjeri bila ogrezla u klijentelizam i oportunizam. Danas je GO o tome rekao dosta. Ovu odluku nismo donijeli kako bi rušili nego kako bi gradili novi i bolji SDP s kojim možemo čista obraza i otvorenog srca izaći pred građanke i građane Grada Zagreba i ponuditi im bolja rješenja za njihov grad - rekao je dodavši kako su pred njima izuzetno važni lokalni izbori u Zagrebu, u kojem nakon 20 godina vladavine Milana Bandića, klijentelizmu, korupciji, nepotizmu treba reći dosta.

- Zagreb treba osloboditi od ove hobotnice koja ga guši i omogućiti mu da prodiše punim srcima. Korupcija je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, a SDP je godinama bio i ostat će najveća brana takvoj korupciji u Hrvatskoj. Zato je izuzetno važno da SDP na ove izbore izađe čist - dodao je.

Izbacili Sabu iz stranke

Upravo zato su, dodao je, danas izbacili i Željka Sabu iz stranke. 

- Ni ta odluka nije usmjerena protiv njega osobno nego smo je donijeli zato što se zalažemo za vrijednosti socijaldemokracije, a jedna od temeljnih je poštivanje prava i borba protiv korupcije. Politička odgovornost je daleko šira od kaznene i bilo koje druge odgovornosti. Ako želimo graditi Hrvatsku u kojoj 'kaj bi ti štel bit' nije obrazac ponašanja, u kojoj župan i njegov zamjenik nemaju stanove koje skrivaju od očiju javnosti, u kojoj gradonačelnik ne tjera direktora komunalnog poduzeća da daje poslove HDZ-ovim donatorima, onda moramo krenuti od sebe - rekao je naglasivši kako oni u SDP-u imaju snage to učiniti.

Matić poručio Plenkoviću: 'Ako ste uzrujani, pravac ljekarna i po apaurin za smirenje'
Matić poručio Plenkoviću: 'Ako ste uzrujani, pravac ljekarna i po apaurin za smirenje'

- Želimo graditi bolju Hrvatsku, a prvi korak u tome je građenje boljeg SDP-a. Zato je, nažalost, Glavni odbor SDP-a bio prisiljen donijeti ovakvu odluku i kolegu Sabu isključiti iz SDP-a. Kao i u slučaju Grada Zagreba, i ovdje se radi o građenju nečeg novog i boljeg, a to je društvo bez tolerancije na korupciju - poručio je. 

Na sjednici Glavnog odbora prisustvovala su 92 od 103 člana. Za raspuštanje tijela SDP-a u Gradu Zagrebu bilo je njih 65, protiv 18, a 10 suzdržanih.Za povjerenika je imenovan Davor Terzić

Za izbacivanje Sabe, istaknula je predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić, bilo je njih 70, dok ih je osam bilo protiv, a četiri suzdržana.

- Nakon ovih odluka, SDP ide vrlo čist u lokalne izbore - naglasila je Lugarić. 

Na pitanje zašto su konkretno izbacili Sabu iz stranke, Grbin je naveo nekoliko razloga. O njegovoj reakciji na tu odluku nije htio govoriti. 

-  Razlozi za izbacivanje su jasni - neprihvaćanje odluke Predsjedništva stranke, činjenica da se protiv njega vodi kazneni postupak za dva kaznena djela, ali isto tako stavovi kolege gdje je on podržao neka postupanja u HDZ-u, odnosno podržao je HDZ-ovo prikrivanje kaznenih djela i kažnjivog ponašanja ako ga radi tvoj stranački kolega - pojasnio je Grbin dodavši kako je takav obrazac obrane stranačkog kolege i kada prekrši zakon normalan, ali ne i u SDP-u.

- To nije ispravno. Ako je netko prekršio zakon treba smoći hrabrosti to reći, prihvatiti i osuditi te pomoći da se takve pojave u budućnosti više ne događaju. To je slika Hrvatske koju ja želim graditi i koju SDP mora stvarati - rekao je. 

Podsjetimo, vodstvo stranke razljutilo je što je Sabo pohvalio premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića što je stao iza svog člana Žarka Tušeka.

Grbin nakon odbijanja ukidanja članarina HGK: "Vlada je odbila pomoći gospodarstvenicima"
Grbin nakon odbijanja ukidanja članarina HGK: "Vlada je odbila pomoći gospodarstvenicima"

Kada je Predsjedništvo donijelo odluku o njegovu izbacivanju iz stranke, koju je danas potvrdio i Glavni odbor, Sabo je u intervjuu za Večernji list neki dan oštro "popljuvao" Grbina poručivši kako je njegovim dolaskom na čelo u stranku uvedena diktatura. Grbin to nije želio komentirati. 

- Ne komentiram to, mogu samo reći  da je stegovni postupak koji je proveden protiv Sabe bio po svim pravilima, dobio je priliku očitovati se i reći o svemu onome što mu se stavlja na teret, ali ostaje ključna činjenica - politička odgovornost je daleko šira od kaznene. A kada govorimo o osobi koja ima kazneno djelo za koje je pravomoćno osuđena, bez obzira što je nastupila rehabilitacija, a radi se o političkoj korupciji, i kada se vode i drugi kazneni postupci, onda naprosto ne znam po čemu bih bio diktator ako smatram da takvoj osobi nema mjesta u političkom životu - poručio je ponovivši kako u izgradnji bolje Hrvatske prvo kreću od sebe.

-  Ako se želimo boriti za bolje društvo, onda ne možemo kod sebe  tolerirati pojave koje kod drugih osuđujemo, to naprosto ne ide - rekao je. 

Lokalni izbori - Klisović kandidat za Zagreb?

Upitan koji mu je cilj na lokalnim izborima, u kojim sredinama očekuje pobjedu i čime bi bio zadovoljan, predsjednik SDP-a krenuo je u nabrajanje.

- Očekujem pobjedu, prije svega, u Rijeci, Sisku, Čakovcu, Koprivnici, Jastrebarskom, Vrbovcu, Krapinsko-zagorskoj županiji i tako dalje. To su mjesta gdje je SDP i do sada pobjeđivao i dobivao potporu. Očekujem veliku potporu birača u Primorsko-goranskoj županiji jer smo tamo pokazali kako radimo kad dobijemo povjerenje građana, ali očekujem odlične rezultate i u Osijeku, zašto ne? I tamo smo pokazali kako možemo raditi kada nam građani daju povjerenje. Očekujem dobar rezultat u Puli, Varaždinu, mogao bih tako nastaviti, a očekujem dobar rezultat i u Zagrebu - istaknuo je.

Upitan ne misli li da će Možemo Tomislava Tomaševića biti ispred SDP-a, Grbin je istaknuo kako bi bio izuzetno sretan i da Možemo u Zagrebu bude prvi, a SDP drugi.

SDP još nema kandidata, ali Mišić misli da Klisović može biti novi gradonačelnik Zagreba
SDP još nema kandidata, ali Mišić misli da Klisović može biti novi gradonačelnik Zagreba

- Jer je to  jamac da će Zagreb  nakon 16. svibnja biti bolji grad. Ali naravno da je zadaća svih nas da SDP bude prvi - rekao je.

Novinari su ga upitali i ima li SDP već kandidata za Zagreb i ne boji li se da bi Joško Klisović, koji se spominje sve češće kao kandidat, bio neprepoznatljiv u Zagrebu. Sudeći prema njegovu odgovoru, izgledno je da će Klisović i biti kandidat.

- Što se tiče kandidata, danas smo donijeli odluku o raspuštanju tijela SDP-a Grada Zagreba i imenovan je povjerenik koji ima zadaću obaviti razgovor sa što većim brojem članica i članova SDP-a Grada Zagreba, potencijalnim kandidatima i onda u dogovoru s vodstvom stranke odlučiti o tome tko će biti kandidat. Kada me pitate za Klisovića je li on prepoznatljiv ili nije, ako pogledate sve medijske napise, koliko se o njemu priča zadnjih dana, jasno je da se radi o osobi koja je prepoznatljiva - rekao je dodavši kako "to nije bez vraga."

- Radi se o osobi koja je dugi niz godina obnašala važne političke i javne dužnosti, koja ima iskustvo, ne samo upravljačko u javnom, nego i iz privatnog sektora i za koju sam uvjeren da može izuzetno dobro obnašati dužnost gradonačelnika Grada Zagreba. Ne govorim samo biti kandidat, Joško Klisović je osoba koja svojim iskustvom i znanjem može biti odličan gradonačelnik Zagreba - rekao je.

'Da imam pravo glasa, bio bih izuzetno sretan da mi Joško Klisović bude gradonačelnik'

Iako nema prebivalište  u Zagrebu, dodao je, nakon rodne Pule mu jako puno znači jer je u njemu proveo najveći dio svog života. 

- I izuzetno mi je bitno kakav će ovaj grad biti nakon svibnja ove godine. I da imam pravo glasa, bio bih izuzetno sretan da mi Joško Klisović bude gradonačelnik - rekao je.

Na opasku da Klisović jest prepoznatljiv u medijskim i političkim krugovima, ali da je pitanje koliko je prepoznatljiv građanima, Grbin poručuje d a, ako i nije, će biti.

Zagreb: Sjednica Sabora nastavljena raspravom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti

- Mislim da je velikom dijelu građanki i građana ovog grada prepoznatljiv. A ako u konačnici i bude kandidat, bit će prepoznatljiv još i većem dijelu kada bude dobio priliku prezentirati svoje ideje, stavove i programe - poručio je. 

Neki dan je istaknuo da su za izborni rezultat najodgovorniji vodstvo stranke i on kao predsjednik stranke. Novinari su ga upitali što točno podrazumijeva ta odgovornost, je li to ostavka ili samo rasprava o izbornom rezultatu u slučaju da rezultat bude ispod ovih ciljeva koje je naveo.

- Riječ odgovornost je samorazumljiva. Podrazumijeva da si odgovoran za ono što činiš, za što si predložio i napravio. Povlači za sobom konzekvence, a to je da ako si preuzeo odgovornost za nešto, a to nisi ispunio, onda za to moraš platiti cijenu. O tome koja je cijena uspjeha ili neuspjeha, razgovarat ćemo nakon lokalnih izbora - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a