Obavijesti

News

Komentari 90

Zoran Milanović: Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati u pravima Hrvata BiH

Zoran Milanović: Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati u pravima Hrvata BiH

Za Hrvatsku je neprihvatljivo da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata, rekao je hrvatski predsjednik

Milanović na poziv Sveučilišta u Mostaru stiže u nedjelju u prvi posjet BiH otkako je izabran za predsjednika. Ondje će održati predavanja studentima, susresti se s vodstvom HNS-a BiH te lokalnim dužnosnicima u Vitezu, Mostaru, Ljubuškom, Livnu i Tomislavgradu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Milanović o Zlati Đurđević VIDEO

U intervju za Večernji list BiH objasnio je da je prigodom nedavnog završnog communiquea NATO-a inzistirao na spominjanju Daytonskog sporazuma budući da je njime zajamčena konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put k EU.

- Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati - ustvrdio je.

Inzistirao je na poštivanju Daytonskog sporazuma.

Dežulović: Milanoviću, nesrećo. Što znači 'Ragnar za siromašne'
Dežulović: Milanoviću, nesrećo. Što znači 'Ragnar za siromašne'

- Svima bi bilo u interesu da se poštuje Daytonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podupire i želi vidjeti BiH u EU - rekao je.

Ocijenio je važnim što su se oko dokumenta NATO-a premijer i hrvatska diplomacija priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH.

- Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem - istaknuo je.

U NATO-ovu dokumentu spomenuta je i potreba izborne reforme, rekao je Milanović te istaknuo da ona mora rezultirati legitimnim političkim predstavljanjem.

- Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokracije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim tko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike - istaknuo je.

Milanović: Dežurni Ragnar laže. Ajde dečko, završi fakultet neki. Njemu se gade i Split i Beograd
Milanović: Dežurni Ragnar laže. Ajde dečko, završi fakultet neki. Njemu se gade i Split i Beograd

Ocijenio je neprihvatljivim dosadašnju praksu preglasavanja tamošnjih Hrvata u Predsjedništvu BiH te najavama dijela bošnjačkih stranaka kako bi slično mogli napraviti i u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda. Predsjednik Milanović pri tome je upozorio da je Daytonom upravo predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

- Za Hrvatsku, to kažem kao predsjednik Republike koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata - rekao je hrvatski predsjednik.

Po njegovim riječima Hrvatska kao potpisnica ima obvezu pratiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Upitan za komentar kritike koje se mogu čuti u dijelu bošnjačkih medija što posjet BiH počinje 11. srpnja kada se obilježava dan genocida u Srebrenici, predsjednik Milanović je izrazio sućut obiteljima žrtava.

Milanović: 'Ja nisam plačibaba. To je hajdučka pravda, to je balvan revolucija. Srušite to'
Milanović: 'Ja nisam plačibaba. To je hajdučka pravda, to je balvan revolucija. Srušite to'

- Bio je to sumrak europske civilizacije i nedopustivo je da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje pokušajima relativiziranja ili čak negiranja srebreničkoga genocida. Nažalost, tome svjedočimo i danas, a to je bolnije i poraznije od činjenice da svi pravi krivci do danas nisu kažnjeni - rekao je hrvatski predsjednik.