Bez eksperimentiranja, propitkivanja i spremnosti na nove stvari nema uspjeha, no pritom uvijek treba biti točan i poštivati svoje suradnike, savjetuje Bourdain
Bourdain: Ne mislite na kritiku i ne opterećujte se drugima
Volite ono što radite i poštujte ljude s kojima surađujete, poruka je to popularnog američkoga kuhara i putopisca Anthonyja Bourdaina, koji tvrdi da je upravo to ključ sreće na poslu.
Autor New York Timesova bestselera “Kitchen Confidential” (“Dosje kuhinja”) počeo je skromno pišući istoimenu kolumnu za besplatne lokalne novine. Upravo mu je to, tvrdi, otvorilo vrata uspjeha jer se, misleći da njegove kolumne nitko ne čita, potpuno oslobodio pritiska mišljenja javnosti.
Ne lažite. Priznajte pogrešku i krenite dalje. Ne ponavljajte je. Nikada više...iz knjige “Dosje kuhinja”
- Prestanite se opterećivati time što će ljudi misliti o vama i vašim postupcima, time što okolina od vas očekuje i hoće li joj se to što radite svidjeti. Budite ono što uistinu jeste jer to je ključ sreće, ali i uspjeha - napominje Bourdain.
Od zarade, dodaje, mnogo je važnije da vam posao koji radite bude izazov, da u njemu strastveno uživate i da se ujedno dobro zabavljate.
Možda mudrost, barem meni, znači shvatiti koliko sam mali, koliko sam nemudar i koliko daleko još moram ići
- Velika većina mojih profesionalnih odluka temelji se na faktoru kvalitete života. Prije nego što krenem u neki projekt, postavim si nekoliko važnih pitanja poput: ‘Hoće li mi rad s tim timom biti ugodan’ i ‘Hoću li se dobro osjećati u tom radnom okruženju’. Odgovori su ponekad bili negativni, stoga sam odbio nekoliko dobrih i unosnih poslovnih ponuda na kojima sam trebao surađivati s ljudima koji imaju sjajne karijere i briljantni su u poslu, no meni se nisu svidjeli kao suradnici s kojima bih morao svakodnevno komunicirati - kaže Bourdain te otkriva još jedan ključ za sretan život:
- Radije surađujem s ljudima koje osobno poštujem, bez obzira na to što mi projekt neće donijeti veliku zaradu.
Budite točni jer tako se pokazuje poštovanje
Poštujte rokove. Točnost je bila i ostala moj moto i kada sam radio kao perač posuđa, kuhar i šef kuhinje. Dolaziti na vrijeme iznimno je važno jer kada radite kao dio tima, time pokazujete poštovanje prema suradnicima. Točnost je odlika karaktera, a karakter se, za razliku od vještina i tehnika, ne može naučiti.
U poslu morate znati tko je vaš škorpion - tako ćete biti spremni na sva iznenađenja
Neću vam reći kako sam se našao ovdje. Valjda sam imao sreće. Ipak, sreća nije model poslovanja, o životnim usponima i padovima
Bourdain se rado prisjeća priče o žabi i škorpionu koji ju je zamolio da ga preveze preko rijeke uvjeravajući je da je neće ubosti jer će se u tom slučaju i on utopiti. Ipak, na sredini rijeke škorpion je ubrizgao žabi otrov osudivši ih oboje na smrt.
Iz te sam priče izvukao važnu životnu lekciju - i kad vam na poslu ide sjajno, budite svjesni da će doći trenutak kad će putanja uspjeha zbog nekog ili nečega krenuti silazno. Uvijek budite spremni na obrat.
Bez eksperimentiranja i traženja ideja život postaje dosadna repriza
Kada dođete do cilja, nemojte stati. Bez traganja za idejama uspjeh će postati poput ustajale vode. Bez eksperimentiranja, propitkivanja i spremnosti na nove stvari, život će vam se pretvoriti u dosadnu reprizu. Sigurnost je dosadna - izađite iz njezina okrilja i istražujte. Ako pogriješite, priznajte pogreške i krenite dalje dajući sve od sebe da ih ne ponovite. Tek kada budete spremni okusiti gorku stranu života, pronaći ćete savršenstvo.