Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 31

Pesimist vs. optimist: Otkrijte kojem timu pripadate na poslu

Pesimist vs. optimist: Otkrijte kojem timu pripadate na poslu
1

Pesimisti ne vide izlaz kad stvari "zaguste", ali opreznije procjenjuju zato posvetite se najprije sebi, pa ćete imati i više energije i optimizma za ljude oko sebe

VIDEO

Prema indeksu pesimizma u svijetu, od Hrvata su pesimističniji samo Korejci i Mađari, pokazalo je nedavno istraživanje agencije Nielsen, a od nas su optimističniji čak i Grci, koji su na rubu bankrota. 

Hrvati su najpesimističniji i u regiji, pokazalo je istraživanje portala MojPosao o stanju na tržištu rada. Velik broj ispitanih Hrvata smatra da se kriza najviše odrazila na smanjenje plaća, otpuštanje radnika te prestanak zapošljavanja. Za radno mjesto boji se polovica ispitanih, pa oni i najmanje očekuju povišicu te napredovanje. No Hrvati su realistični i s obzirom na to da su najduže nezaposleni te su, za razliku od kolega iz susjednih zemalja, spremni raditi bilo što, pokazalo je istraživanje. 

- Kao i u svakodnevnom životu, tako je i u poslu doza pesimizma ponekad korisna - tvrdi prof. psihologije Martin Seligman sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. Pesimisti su oprezniji u procjenama od optimista, i to samo zato što u svemu što rade realno sagledaju moguće prednosti i nedostatke. No upravo način razmišljanja, očekivanja i uvjerenja znatno utječu na ponašanje, ali i na uspjeh i u privatnom i u poslovnom životu, tvrde psiholozi. 

Stoga ipak ne biste smjeli dopustiti da crne misli preuzmu kontrolu nad vašim životom. Istraživanja su pokazala da pesimisti ne vide izlaz kad “zagusti”, skloniji su depresiji i tjeskobi, a to se sve odražava na njihov uspjeh - na poslu, u školi, privatnom životu. Zato je ipak puno bolje biti - optimist.

Crne misli koče uspjeh

Ako mu šef kaže da, primjerice, nije dobro odradio posao, pesimist će pomisliti da će ga zbog toga izgubiti, a optimist će reći da će se sljedeći put više potruditi kako bi uspješno odradio zadatak. Također, optimisti će brzo prijeći preko toga i to ih neće sputavati, no pesimisti će se “zaglaviti” i taj će ih neuspjeh demotivirati u daljnjem radu.

Od danas sam optimist

Pesimisti vjeruju da su problemi dugoročno nerješivi, podcjenjuju sve što rade i misle da je to njihova krivnja. A optimisti, suočeni s istim problemima, vjeruju da je poraz trenutačan ili ga vide kao izazov, objašnjava prof. Martin Seligman.

Zato bi pesimisti mogli puno naučiti od optimista, a ponajprije bi trebali preuzeti njihov pogled na svijet. Za sve dobro što im se događa optimisti vjeruju da to tako treba biti, da su oni zaslužni za to i svaki uspjeh iskoriste do maksimuma. 

Posvetite se najprije sebi, pa ćete imati i više energije i optimizma za ljude oko sebe

Za razliku od njih, pesimisti misle da sve dobro kratko traje i da oni nemaju ništa s tim. Tako će pesimist, ako ga šef nagradi, pomisliti da se za taj zadatak zaista potrudio, a optimist će se nagraditi komplimentom: “Talentiran sam”. 

- Takav pozitivan pogled na svijet optimistima omogućuje da se lakše i brže nose s problemima, ostavljaju ih iza sebe i pritom zadržavaju pozitivan stav. To ćete najlakše postići ako promijenite mentalni sklop - tvrdi prof. Seligman. 

Za početak kontrolirajte misli - negativne zamijenite pozitivnima. Umjesto: “Nisam najbolji odabir za ovaj projekt” radije si recite: “Dat ću sve od sebe”, savjetuje.

Naučite se nositi s lošim danima

Svi zaposlenici imaju loših dana, pa unaprijed isplanirajte strategije koje će vam pomoći da ih lakše prebrodite u slučaju problema.

Koncentrirajte se na ono što želite

Pozitivni ljudi uvijek gledaju cijelu sliku pa bilo da ste bacili oko na drugi položaj u tvrtki ili planirate pokrenuti posao, usredotočite se na ono što želite, a ne na ono što ne želite. Tako ćete postati optimističniji u iščekivanju novih pomaka i rezultata.

Obrazovanjem do većeg optimizma

Profesionalni razvoj i samoobrazovanje odličan su način da postanete pozitivniji, a time i optimističniji. Čitajte knjige o onome što vas zanima ili se upišite na tečaj. Ne samo da ćete biti zadovoljniji nego od toga možete imati i koristi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka