Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Saznajte gdje možete otići na izlet povodom Praznika rada!

Saznajte gdje možete otići na izlet povodom Praznika rada!
4

Međunarodni praznik rada, koji obilježavamo 1. svibnja, idealna je prilika za bijeg u prirodu. Nemate ideju kamo otići? Donosimo vam prijedloge - ne možete pogriješiti

VIDEO

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za radnim vremenom od osam sati. Prvi svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

1. svibnja je i odlična prilika za jednodnevni izlet u prirodu. Otkrijte znamenitosti i predivne lokalitete u blizini vašeg doma. Ovo su naši prijedlozi:

Istra

Istra, Kvarnersko Primorje i Gorski Kotar puni su lokacija koje mogu poslužiti kao povod za jednodnevni izlete. Možete birati između zahtjevnijih pješačkih izleta do lokaliteta koji su dostupni automobilom, a svim lokacijama je zajedničko jedno - ljepota prirode. Pregršt informacija i prijedloga izleta možete pronaći na zanimljivoj i korisnoj stranici internetskoj stranici "Izleti po Istri". Na stanici poručuju: "Naši su izleti jednostavni i lako ostvarivi pa su i naši opisi izleta isto tako jednostavni, ali nadamo se da vam mogu pružiti pokoju ideju za ugodno proveden dan u prirodi."

Radmanove mlinice

Okolica Omiša skriva mnogo prekrasnih izletišta. Jedno od njih su i Radmanove mlinice gdje je prekrasna rijeka Cetina na svom je putu prema moru usjekla veličanstven kanjon. Na mjestu gdje je rijeka stoljećima pokretala mlinska kola, a koje je sredinom 19. stoljeća preuredila obitelj Radman, po kojoj i danas nose ime, nastale su Radmanove mlinice. Danas su one uređene kao restoran i izletište u kojem se, kao što njezini vlasnici objašnjavaju "u svježini krošnji visokih stabala, spokoju kamenih mlinskih kola i sunčanog sata, lijenim pastrvama u bazenu osjeća ladanjski duh proteklog vremena".

Restoran i izletište Radmanove mlinice su smješteni šest kilometara od Omiša, u srcu kanjona rijeke Cetine. Tamo itekako možete uživati u ljepoti rijeke Cetine i prekrasnog kanjona te bogatoj vegetaciji. Osim izvrsne gastronomske ponude i tradicionalnih jela, na raspolaganju su vam i sportski tereni te dječje igralište koji se nalaze uz restoran. Također možete iskoristiti mogućnost kupanja i sunčanja na jednoj od obližnjih plaža. Više informacija možete naći na njihovim službenim stranicama.

Plešivica

Plešivica, sedam kilometara udaljena od Jaske, ponajprije je poznata po svojim vinogradarima i vinarima. Vinarstvo ondje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. 

Izletište Vidikovac poznato je po dobroj domaćoj kuhinji, a ugodan je boravak u lovačkom domu na Poljanici. Uporniji izletnici i planinari svakako će potegnuti do vrha Plešivice (779 metara), gdje je prva razgledna piramida postavljena prije više od stoljeća, 1881. godine i bit će nagrađeni prekrasnim pogledom na ''razbacana'' sela i vinograde. Hrabrima se ondje nudi još poseban užitak: polijetanje padobranskim jedrima (paragliding).

Izletište Mladina znamenito je po svojim vinima i starom, atraktivnom Erdödiyevu vinskom podrumu, u kojemu se i danas njeguju vrhunska vina rajnski rizling i pinot bijeli te graševina, traminac i druga. Tu se nalazi i zahtjevna i atraktivna staza za moto kros, na kojoj se održavaju domaće i međunarodne utrke. Više informacija možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici

Park prirode Papuk

Park prirode Papuk je tijekom cijele godine otvoren za sve posjetitelje. Područje parka karakteristično je sa svojim prelijepim šumskim krajolicima te postoje brojna mjesta koja biste mogli posjetiti i bolje upoznati, a svaki posjetitelj će naći nešto za sebe: od geoloških posebitosti, botanički zanimljivih predjela, povijesnih građevina pa do arheoloških nalazišta.

Osobitosti Papuka predstavljaju važan segment biološke i krajobrazne vrijednosti područja Slavonije. Izuzetne reljefne karakteristike odaju burnu geološku prošlost nastanka ovog područja. Raznolikost geoloških pojava, očuvana flora i vegetacija te staništa većeg broja životinjskih vrsta, predstavljaju bogatstvo koje treba znanstveno istražiti, unaprijediti i sačuvati od štetnog utjecaja ljudi za one koji tek trebaju ovdje živjeti.

Posjet parku nudi mnogo više nego neki običan izlet. Svakako posjetite i Jankovac, jednu od najljepših gorskih dolina smještenu na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 metara. Više informacija možete pronaći ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana