Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Što bi bilo kad bi bilo? Previše razmišljanja = gubitak kontrole

Što bi bilo kad bi bilo? Previše razmišljanja = gubitak kontrole
1

Stalnim analiziranjem što ste mogli, a niste učinili ili da ste drukčije to napravili vraćate se u prošlost i gubite kontrolu nad situacijama te stvarate nove dileme

VIDEO

Pretjerano analiziranje svakodnevnih situacija i odnosa na poslu destruktivna je navika koja koči samopouzdanje i sposobnost rješavanja problema, a povezana je i s gubitkom kontrole u životu. 

Šef me sigurno nije pozdravio jer sam loše odradila posao

Pretjerano razmišljanje ipak više pogađa žene nego muškarce koje si iznova postavljaju pitanja poput: “Što bi bilo kad bi bilo”, “Zašto se to dogodilo”, “Što to znači” ili “Što sam mogla napraviti drukčije”, no nikad ne pronalaze odgovore na ta pitanja, nego ih tumače na za sebe najgore moguće načine. A upravo time pozabavila se prof. psihologije Susan Nolen-Hoeksema u knjizi “Žene koje previše razmišljaju: Kako se osloboditi pretjeranog razmišljanja i povratiti život”. 

Što više istražujete problem, to ste manje sposobni riješiti ga jer “kopanje” povećava stres, koji onda koči motivaciju. Pred poslovnim i drugim izazovima zaposlenicima tad manjka samopouzdanja, a nisu ni potpuno predani cilju. Zaposlenici koje zaokupi određena situacija toliko su zaokupljeni njome da propuštaju važne informacije na sastancima i loše odrade projekt. A zbog toga se još više brinu i analiziraju. 

Osjećaji potiču razmišljanje

Kad postanete potišteni zbog neugodnog događaja, lakše se prisjetiti vremena i situacija kad ste se jednako osjećali pa počnete “kopati”.

Izokrenuta percepcija

Analiziranje vodi do toga da vidite samo ono što vaše negativno raspoloženje želi vidjeti - sve loše u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Automatsko analiziranje

Kad “kopaju”, zaposlenici se koncentriraju na prošlost i događaje koji su se dogodili, a postalo im je toliko uobičajeno da to rade nesvjesno.

Ne pretjerujte, nađite dokaze

Prije nego što se bacite na negativna tumačenja, zapitajte se kakve konkretne dokaze imate koji podupiru vaše misli i koji im se protive.

Previše razmišljanja dovodi do novih problema

Kad je Sokrat rekao: “Neistražen život nije vrijedan življenja”, sigurno nije mislio da stalno iznova analizirate situacije iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. 

No uz strpljenje i nekoliko strategija možete spriječiti da vam pretjerano razmišljanje preuzme život. Zaposlenici koji previše razmišljaju obično zapnu u fazi analiziranja problema. Ako je problem specifičan i rješiv, pronađite konkretno rješenje. No i uvijek tražite pozitivan izlaz. Umjesto “Zapela mi je karijera” kažite “Želim posao u kojem ću biti angažiraniji”, a zatim napravite plan za stjecanje novih vještina, poslovnih kontakata ili dogovorite razgovore za posao. Ne možete promijeniti prošlost, ali ako možete nešto poduzeti, poduzmite. 

Propitajte svoje misli

Umjesto da u svakoj situaciji vidite najgore, razmislite i o drugim tumačenjima, koja će vaše negativne misli učiniti manje uvjerljivima.

Preusmjerite pozornost

Pronađite aktivnost koja će vas zaokupiti i mentalno i fizički. Npr., igrajte tenis ili se šećite s prijateljem, no bez razgovora o problemima.

Promatrajte svoj tijek misli

Ne dajte mislima da vas kontroliraju. Obratite pozornost na njih i samo ih pustite da prođu. Ako ih zanemarite, puno manje ćete “kopati” po njima.

Analiziranje ne nestaje u danu

Pretjerano razmišljanje i analiziranje velik je problem, pa ćete se u početku morati boriti s njim, no s vremenom i praksom postaje lakše.

Oduprite se razgovorima

Traženje rješenja s kolegama ili prijateljem je dobro, no stalno isticanje negativnih detalja samo će vas gurnuti dalje u očaj. A i bit ćete pod većim stresom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Isprobajte recepte s Asian street food festivala: Pad Thai, mango sticky rice i ukusni vege ramen
OKUSI ISTOKA

Isprobajte recepte s Asian street food festivala: Pad Thai, mango sticky rice i ukusni vege ramen

Isprobali smo jela sa svake kućice, a neka od njih su nam se posebno svidjela. Primjerice, s kućice Asian Burger isprobali smo Shiitake Umami burger, koji je presočan i okusi su dobro iskombinirani