Obavijesti

Poslovi u IT-u: sistemsko inženjerstvo i etično hakiranje

Poslovi u IT-u: sistemsko inženjerstvo i etično hakiranje
2

Stručnjaci za računalne mreže i računalnu sigurnost danas su na cijeni više no ikad: zlonamjerni napad na komunikacijsku ili računalnu infrastrukturu može koštati u milijunima

Dobri "hakeri" i stručnjaci za mreže sve će se više tražiti!

U seriji Algebrinih televizijskih emisija o novim i atraktivnim informatičkim zanimanjima jedna se bavi upravo ovom temom: kako postati stručnjak za računalne mreže ili računalnu sigurnost?

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država u sljedećih nekoliko mjeseci zaposlit će 4000 stručnjaka za sigurnost informatičkih sustava", rekao je u televizijskoj emisiji Algebre na temu sistemskog inženjerstva i etičnog hakiranja jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za ovu temu, Robert Petrunić, inače i predavač na ovom učilištu. Poslovanje se svakim danom sve više oslanja na računala, računalnim mrežama razmjenjuju se poslovno i privatno osjetljivi i vrijedni podaci, a cyber kriminalaca ima više no ikad; stoga su države i tvrtke svih veličina spremne uložiti u adekvatnu zaštitu svojih informatičkih sustava i mreža jer svaka pogreška i "upad" neželjenog gosta mogu biti itekako skupi.

Najbolji je "ulog" u računalnu sigurnost, u većini slučajeva, upravo odgovarajući stručnjak koji poznaje informatičke i komunikacijske tehnologije. "Potrebno se konstantno usavršavati i biti u trendu, pratiti novitete u informacijskim tehnologijama ali i poslovanju", kaže jedan od predavača na seminarima sistemskog inženjerstva u Algebri, Dubravko Marak. Specijalisti za računalne mreže te sistemski i mrežni administratori danas su traženi u organizacijama svih veličina, a osobe koje posjeduju renomirane industrijske certifikate – poput, primjerice, onih tvrtke Cisco – lakše nalaze posao.

Naglasak na računalnu sigurnost stvorio je i jedno vrlo zanimljivo zanimanje – ono etičnog hakera. Etično hakiranje izuzetno je važan element informacijskih sustava u tvrtkama kojima računalna i komunikacijska infrastruktura predstavljaju osnovu poslovanja pa je poznavanje ranjivosti i drugih sigurnosnih problema važno kako bi se informacijski sustavi koji pohranjuju za posao ključne podatke mogli zaštititi od neovlaštenog pristupa. Drugim riječima, etični hakeri pristupit će analizi sigurnosti nekog računalnog sustava ili mreže, pronaći njegove slabe točke i pomoći da se one "zakrpaju" – prije nego što ih otkriju zlonamjerni hakeri.

Polaganjem ovakvih ispita i stjecanjem certifikata koji dokazuju da je pojedinac ovladao vještinama "etičnog hakera" dokazuje se i njegova spremnost na brzu reakciju u slučaju računalnog napada na neku tvrtku ili javnu instituciju. Posao je, u svakom slučaju, vrlo odgovoran, ali i dinamičan te u pravilu natprosječno dobro plaćen. U vrijeme kada gotovo sva naša komunikacija ovisi o računalnim tehnologijama i kada nam je svima vrlo važno da privatni i poslovni podaci ne dođu u pogrešne ruke, pred sistemske inženjere i stručnjake za računalnu sigurnost stavljaju se novi izazovi.

Ako smatrate da ste ih spremni prihvatiti i želite se obrazovati za neko od ovih zanimanja, pogledajte Algebrinu televizijsku emisiju na ovu temu i navratite do nekog od njezinih centara po više informacija!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!
ANKETA

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!

Neki će reći da vide čovjeka s ruksakom koji ide prema snježnoj šumi. Drugi će reći da vide psa koji trči prema kameri. Fotografija se masovno šera po društvenim mrežama. Što vi kažete?

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa