Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Inspekcija: U voćnom jogurtu puno je više šećera nego voća

Na deklaracijama su sastojci navedeni od onog kojeg ima najviše u proizvodu do onog kojeg ima najmanje. Na tzv. voćnim jogurtima prvo je mlijeko, a slijedi šećer

Fotolia
Foto: Fotolia
13 komentara

Zdravo je prva asocijacija na voćne jogurte. Zbog toga ih i sami rado pojedemo kao međuobrok, a česti su na dječjim jelovnicima.

No u njima je voća i voćnih pripravaka vrlo malo, ali zato imaju dosta šećera. No prosječnom potrošaču teško se snaći u čitanju deklaracija jer za većinu sastojaka nije naveden postotak. No sastojci su poredani po količini. Ako na deklaraciji piše: pasterizirano mlijeko, šećer, jagoda..., to znači da jogurt najviše ima mlijeka, pa šećera i zatim jagoda. 

No ni tu nije kraj zavrzlame. Umjesto voća, često piše da jogurti imaju voćni pripravak. U zagradi se nabrajaju sastojci pripravka, a za njih vrijedi isto pravilo. Na prvi pogled Clever jogurt sa 16 posto voćnog pripravka djeluje obećavajuće, ali iz zagrade se može pročitati da je tu na prvome mjestu šećer. Unutar 16 posto pripravka 35 posto je voća. Voćni pripravak imaju i Jogobella i b.Aktiv. Na deklaraciji Freske piše da ima četiri posto breskve, a Danone Activia ima 2,9 posto jagode i 0,7 posto kivija. 

No Danone i Freska, među analiziranim jogurtima, poslije mlijeka najviše imaju šećera. Kako bi dojam “voćnosti” bio jači, u jogurte se dodaju bojila i arome. U Danoneu koji, usput budi rečeno, nije za vegetarijance izgled jagode postiže se bojilom karmin koje se radi od vrste kukaca, a zelena boja kivija je iz ekstrakta paprike. Osim šećera, za što slađi proizvod u jogurte se dodaje i glukozni sirup, čest u prehrambenoj industriji jer je jeftinija varijanta čak i od običnog, stolnog šećera.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message