Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Pazi šećer: Što je veći udjel kakaa, to je čokolada zdravija

Pazi šećer: Što je veći udjel kakaa, to je čokolada zdravija
6

Antioksidansi u tamnim čokoladama višestruko su korisni za zdravlje. U mliječnim čokoladama oni zbog mlijeka ne djeluju, a u bijelima ih nema

VIDEO

Kakao masa najkorisniji je dio čokolade bogat bioaktivnim tvarima. Stoga pri kupnji treba obratiti pozornost na njen postotak. Bijela čokolada uopće ne sadrži kakao masu i za naš organizam i zdravlje je posve bezvrijedna, pojašnjava nutricionistica Jasna Ćerić. 

Kvalitetnije mliječne čokolade imaju udjel kakaa od 40 posto, iako se većina danas radi s manjim postotkom. One su nutritivno siromašne jer proteini iz mlijeka vežu antioksidanse iz kakao mase i blokiraju njihovo djelovanje. - Preporučila bih tamnu čokoladu sa što većim udjelom kakaa, bez mlijeka, s orašastim plodovima koji će je obogatiti korisnim masnim kiselinama - kaže Ćerić. Tamna čokolada ima dvostruko više antioksidansa od crnog vina i oleinsku kiselinu koju obično povezujemo samo s maslinovim uljem. 

Oni pomažu u regulaciji tlaka, u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti. Kakao stvara i osjećaj sitosti te podiže raspoloženje. Loša strana čokolade je njena kaloričnost zbog čega je ne bi trebalo jesti više od 10 grama na dan. Loše su i zasićene masne kiseline koje su štetne za krvožilni sustav. Njihov sastav također ovisi o udjelu kakaa u čokoladi. Tamne čokolade, s više kakaa, sadrže najmanje štetne zasićene masne kiseline.

Kvalitetna mliječna

Kraševa punjena čokolada Dorina Jaffa sadrži 48 posto kakao mase, što je čini kvalitetnijom od većine mliječnih čokolada na tržištu. Svi aditivi su prirodnog podrijetla i nisu štetni za zdravlje.

Standardna čokolada

Čokolada s lješnjacima Kandit ima 30 posto kakaa, ali ne mora značiti da je posrijedi kakao masa, može biti i maslac. Nutritivna vrijednost je mala, a masti, šećera i kalorija, je puno, kaže Ćerić.

Više mlijeka nego kakaa

Ferrerova Kinder čokolada je nutritivno loša, kaže Ćerić. Kakaovih dijelova je samo 13 posto, a većinu proizvoda čini mliječno punjenje. Ono što je alarmantno je 53 g šećera u proizvodu koji teži 100 g.

Najbolja je tamna

Anidor tamna čokolada s narančom ne sadrži mlijeko, a ima visok udio kakao mase od 77 posto. Ovakve čokolade treba konzumirati kako bi dobili zdravstvene dobrobiti njenih antioksidansa.

Ima čak 63 posto šećera

Bijela Milka, koju proizvodi Kraft Foods, nutritivno je bezvrijedan proizvod. Budući da sadrži 63 posto šećera, treba je izbjegavati. Sadrži 5 posto kakao maslaca, ali ne i kakao masu, kaže Ćerić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode