Obavijesti

Potrošač

Komentari 55

Toplinski razdjelnici: Štede li građani ili ih se - obmanjuje?!

Toplinski razdjelnici: Štede li građani ili ih se - obmanjuje?!
1

Iako su razdjelnici trebali donijeti uštede, a one koji ih nisu ugrađivali se kažnjavalo višim cijenama, primjeri iz prakse ukazuju kako je to za mnoge daleko od istine...

VIDEO

Gradske toplane još su monopolisti i o njima ovise 154 tisuće kućanstava. No, tržištu se moraju prilagođavati građani koje zakon primorava da ugrade mjerač potrošnje energije ili razdjelnike koji bi trebali na pravedniji način raspodijeliti troškove grijanja. Ta investicija nije mala, a nezadovoljnih i sumnjičavih građana sve je više, piše HRT.hr

I dok su razdjelnici, najavljivalo se, trebali donijeti značajne uštede, stvari su u praksi mnogo drugačije. Naime, tvrdi gledatelj HRT-a u njihovom prilogu, impuls zimi stoji 50 lipa, a u proljeće dvije kune. Računi su viši nego prije, a topline je manje. 

Razdjelnik je inače jeftinija zamjena za precizniji kalorimetar, no njegova je ugradnja kompliciranija. Većina ljudi stoga se odlučuje na ugradnju razdjelnika topline. 

Krajnji cilj njihove ugradnje je ušteda energije, ali to očigledno ne znači i umanjene iznose na računima. No, zakon primorava građane da ih ugrade, a ako to ne učine prijete im visoke kazne, upozoravaju brojne potrošačke udruge, piše HRT.hr.

Sumnju građana dodatno uvećavaju stalne izmjene zakona i formula za obračun, a ministarstvo nije pokazalo namjeru da odgovori na sumnje. 

Obmanjuje li se građane?

Još krajem prošle godine, HEP Toplinarstvo je počelo inzistirati da građani ugrade razdjelnike, a one koji ih nisu ugrađivali 'kažnjavalo' se s čak 50% višom cijenom grijanja. 

- Uz razdjelnik topline na svaki radijator treba ugraditi i termostatske ventile. Cijena njihove ugradnje je oko 500 kuna po radijatoru, pisali smo u studenom 2014. godine. 

Nadalje, formula po kojoj se računa cijena grijanja ima 19 stavki, a pritom nije moguće izračunati koliko ćemo platiti grijanje jer to ovisi i o potrošnji susjeda. 

- U veljači sam potrošio 176 impulsa i platio 233 kune, a u ožujku sam 105 impulsa platio 247 kuna. Potrošio sam manje, a platio više. Nisam uspio izračunati potrošnju jer na računima nema cijene kojom množite brojeve s razdjelnika, ispričao nam je u svibnju ove godine čitatelj koji se osjećao prevareno. 

Ministarstvo gospodarstva i tada je mijenjalo Pravilnik, ali nisu odgovarali na upite zašto se kažnjavaju građani koji troše manje. U Hrvatskoj energetskoj regularnoj agenciji tada su nam rekli kako 'razdjelnici služe pravednijoj raspodjeli energije', unatoč brojnim primjerima koji ukazuju na suprotno. 

Razdjelnici donose uštede, ali samo onima koji ne štede?!

Iako su naš čitatelj i njegov susjed u istoj zgradi i žive u stanovima jednake površine, različito im obračunavaju potrošnju.

Onaj koji je potrošio više, platit će prema potrošnji. Ali ako su neki stanari u zgradi štedjeli i njih više od 30 posto je potrošilo manje od prosjeka zgrade, njima će se grijanje obračunati prema novoj formuli. Za ožujak su čak 49 posto energije potrošene u toj zgradi naplatili prema površini stana, a ne prema očitanju s razdjelnika. Tako je platio neznatno manje nego susjed koji je potrošio višestruko više, pisali smo u svibnju. 

Da bi izračunao svoju potrošnju, trebao bi znati koliko su ukupno stanari zgrade potrošili, koliko su potrošili oni bez razdjelnika, kolika je prosječna potrošnja po stanu, ukupnu površinu stanova, pa se dobiju koeficijenti...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu