Obavijesti

Potrošač

Komentari 18

U čaju od brusnice je 45 posto hibiskusa, brusnice tek 1 posto

U čaju od brusnice je 45 posto hibiskusa, brusnice tek 1 posto
1

Iako na kutiji čajeva koje smo kupili piše da je riječ, primjerice, o aromatiziranom čaju brusnice, taj je sastojak prisutan u samo jednom postotku

VIDEO

Neki vole biljne, a neki voćne. Neki ih piju uz doručak, a neki prije spavanja. Bilo kako bilo, na našem tržištu ima veliki broj čajeva raznih okusa i proizvođača, a analiza koju smo proveli pokazala je da zapravo ne pijemo ono što mislimo.

Čitajući deklaracije čajeva koje smo kupili u dva zagrebačka dućana (Kaufland i Konzum) došli smo do poprilično zanimljivih podataka. Naime, čajevi sadrže različite sastojke, a najmanje onih čije je ime navedeno na kutiji.

I fotografija je deklaracija

Primjerice, Agristarov čaj od brusnice koji smo kupili u Kauflandu čistog ploda brusnice ima tek jedan posto. U njemu prevladavaju cvijet hibiskusa i plod jabuke, dok nešto manje ima ploda šipka i aroma za koje nije navedeno podrijetlo.

- Proizvođač nikako na kutiji ne smije izdvojiti samo jedan od sastojaka, kao što je u ovom slučaju riječ o brusnici. Fotografija je također jedan oblik deklaracije, stoga bi osim brusnice na kutiji čaja trebala biti i fotografija ostalih sastojaka koje čaj sadrži - govori mr. sc. Marijan Katalenić iz Zavoda za javno zdravstvo. Dodaje kako se u slučaju čaja od brusnice proizvođač snašao pa je na kutiji naveo kako je riječ o aromatiziranom voćnom čaju.

- Time je potrošaču dao do znanja da osim brusnice proizvod sadrži i druge sastojke - pojasnio je Katalenić. Dodaje kako se potrošače nikako ne smije dovoditi u zabludu pa proizvodi koje konzumiraju trebaju biti jasno deklarirani.

- To je jasno propisano Zakonom o zaštiti potrošača kao i Uredbom o informiranju potrošača o hrani koju konzumiraju - tvrdi Katalenić. Smatra da kad je, primjerice, riječ o čaju od brusnice u njemu brusnica mora prevladavati.

- Ne može u takvom čaju brusnice biti tek jedan posto, a hibiskusa 45 posto. Onda to nije čaj od brusnice, već čaj od hibiskusa s dodatkom brusnice - smatra Katalenić. Naglašava kako proizvođači ne mi smjeli iz niza sastojaka izdvojiti tek jedan koji im najviše odgovara i samo njega deklarirati fotografijom na proizvodu.

Trebaju se zvati napici

Primjerice, na kutiji čaja od breskve s dodatkom vitamina C 1001 Cvet fotografijom su prikazane samo breskva i naranča (kao izvor vitamina C), a čaj osim njih sadrži i cvjetove hibiskusa, plodove jabuke, listove slatke kupine, arome mandarine i breskve, plodove šipka, korijen cikorije, koricu limuna... Stoga stručnjaci potrošačima savjetuju da dobro čitaju deklaracije i na temelju njih procijene što će i po kojoj cijeni kupiti.

- Samo čitanjem deklaracija kupac može doći do informacija o tome što određeni proizvod sadrži - tvrdi nutricionistica Diana Gluhak dodajući kako se većina čajeva dostupnih na našem tržištu ne bi trebala nazivati čajevima već toplim napitcima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode