Obavijesti

Show

Komentari 4

Crovizija 1992. je velika enigma estrade. Huljić za 24sata: 'Što? Ja se toga uopće ne sjećam...'

Crovizija 1992. je velika enigma estrade. Huljić za 24sata: 'Što? Ja se toga uopće ne sjećam...'
5

Tonči Huljić, koji je s Magazinom te godine pobijedio, nije jedini koji se toga ne sjeća. Hrvatska tad nije niti smjela nastupiti na Euroviziji

VIDEO

Pitanje svih pitanja na spomen Hrvatske je 'Gdje si bio 1991.?', no kad je riječ o izboru pjesme za pjesmu Eurovizije, najveća enigma jest 'Što je bilo s Crovizijom 1992.?'. Ne sjećaju se toga ni oni za koje se piše da su pobijedili na tom izboru, a bila je to grupa Magazin s pjesmom 'Aleluja'.

Propadalo o 'Dori': Inspiraciju za kipić našao sam u Sinjskoj Gospi. Nove su već napravljene
Propadalo o 'Dori': Inspiraciju za kipić našao sam u Sinjskoj Gospi. Nove su već napravljene

- Majke mi, ja ne znam što me pitate. Mislite li na 1995. godinu s pjesmom 'Nostalgija'? 1992.? Kako ste rekli - Crovizija? Ja se toga ne sjećam. Pa s kojom pjesmom? 'Aleluja'? Bože. Ha, ha. Kako ide ta pjesma? Ja se iz nekog razloga toga uopće ne sjećam - nasmijao nas je Tonči Huljić.

Magazin je bio spriječen otići na Euroviziju

Pitali smo ga je li možda razlog gubitka sjećanja taj što je Hrvatskoj tad bilo zabranjeno natjecati se na Euroviziji, no tata-mata u otkrivanju talenata stvarno nije znao o čemu govorimo. Naime, Magazin je 1992. godine pobijedio na hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, ali su bili spriječeni otići na natjecanje, koje je te godine bilo u Švedskoj, jer Hrvatska nije na vrijeme postala članica EBU (Europske radiodifuzijske unije). Rijetkost je pronaći bilo što o Croviziji na internetu, navodno je natjecanje bilo u večernjoj emisiji 'Sedma noć', pa smo provjerili u medijskoj arhivi što se tih dana pisalo o Euroviziji.

- Hoće li Hrvatska ove godine smjeti poslati svog predstavnika na najveću europsku zabavno-glazbenu feštu? Ili će se u svibnju na Eurosongu '92. u Švedskoj iza mikrofona kreveljiti urlator iz Srbije...? Iako Hrvatska nije formalno članica Eurovizije, u Hrvatskoj televiziji (odakle je poslano pismo u kojem je zatraženo naše sudjelovanje na tom festivalu), nadaju se pozitivnom odgovoru. S razlogom. Naime, hrvatska zabavna glazba posljednjih je nekoliko godina odigrala istaknutu ulogu na natjecanjima za 'Pjesmu Eurovizije' - pisali su u Večernjem listu.

Hrvatski televizijski festival u Opatiji, 10.-13.03.1995.

Hrvati najuspješniji u Ex-Yu

Naime, Hrvatska je bila najuspješnija jugoslavenska republika na Eurosongu. Od 27 nastupa 11 izvođača bilo je iz Hrvatske. Večernji list nadalje piše kako je Hrvatska suverena i međunarodno priznata, no da je premalo vremena prošlo od 15. siječnja 1992. za pridruživanje HTV-a eurovizijskoj asocijaciji.

- Neslužbeno doznajemo da Eurovizija razumije naš položaj. Iako nismo njeni članovi, postoji mogućnost da se hrvatska zabavna glazba već ovog svibnja ravnopravno natječe u Švedskoj - zaključili su u Večernjem listu.

Duško i Fodor otkrili nam svoje najdraže i sramotne trenutke s Dore: 'Kao da je trajalo vječno!'
Duško i Fodor otkrili nam svoje najdraže i sramotne trenutke s Dore: 'Kao da je trajalo vječno!'

No čini se kako Eurovizija ipak nije razumjela naš položaj, te je tadašnja Jugoslavija poslala Extra Nenu s pjesmom 'Ljubim te pjesmama'. Završila je na 20. mjestu. Grupa Putokazi, s pjesmom 'Don't ever cry', 1993. je odvela Hrvatsku na Euroviziju, a Magazin je na kraju ugledao europsku pozornicu 1996. s pjesmom 'Nostalgija', koju je s bendom otpjevala operna pjevačica Lidija Horvat Dunjko.

- To je dotad bio najveći uspjeh - dodaje Huljić.

Opatija: Ivan Cukrov pobjednik je Dore 2009

Oduzeli bodove 'Mariji Magdaleni'

Hitmejker je neugodno iskustvo ponovno doživio 1995. godine. Vjekoslava i Tonči Huljić napisali su 'Mariju Magdalenu' za Doris Dragović. Te godine od Dragović i Huljića očekivalo se mnogo, ali je prije natjecanja izbio skandal zbog kojeg se još priča da je Hrvatska kažnjena oduzimanjem bodova na kraju natjecanja.

Split: Tonči Huljić u suradnji s Maraskom predstavio vlastitu liniju rakija i likera Madre Badessa

- Ako se ikad radilo o sprečavanju hrvatskog uspjeha na Euroviziji, to je bilo s pjesmom ‘Marija Magdalena’ u Izraelu 1999. godine. Znali smo da ćemo pobijediti i probali su nas diskvalificirati iz bizarnog razloga. Oduzeli su nama bodove... Ma tad naša politika nije najbolje kotirala...Tko se sjeća pobjednika iz 1999.? Ali svi pamte ‘Mariju Magdalenu’. Uglavnom, ostala je pjesma, a sve drugo je povijest - zaključio je Huljić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica
'MOLIM...?'

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica

Američkom obožavatelju Eurosonga zasmetao je naglasak kojim Baby Lasagana govori engleski
Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti  'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici
EUROSONG KARAOKE I KVIZOVI

Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti 'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici

Da Baby Lasagna ima ogromnu podršku, pokazuje i to što će se u pojedinim gradovima organizirati gledanje Eurosonga, uz nastupe domaćih zvijezda. Stela će fanove zabavljati u Rijeci