Obavijesti

Show

Komentari 12

Kemal nas je napustio prije osam godina: Bio je skroman čovjek i nije gledao svoju korist

Kemal nas je napustio prije osam godina: Bio je skroman čovjek i nije gledao svoju korist
7

Uz brojne festivalske nastupe Kemal Monteno publici je poklonio i čitav niz vječnih hitova, koji su objavljeni na njegovim albumima tijekom bogate karijere, a veliki dio njih i danas je aktualan

VIDEO

Na današnji dan, prije točno osam godina, preminuo je jedan od najvećih glazbenih legendi Kemal Monteno. Život je izgubio u 67. godini nakon duge i teške bolesti, ali iza sebe je ostavio neke od najljepših pjesama koje će 'živjeti' zauvijek. 

Rođen je 1948. u Sarajevu. Otac mu je bio Talijan, a majka Bosanka. Skromno djetinjstvo naučilo ga je da cijeni ljude, uživa u životu i nesebično pomaže prijateljima. Glazbu je zavolio još kao dječak u društvu Roma s kojima je tijekom odrastanja provodio najviše vremena.

YouTube

- Rođen sam rano ujutro 17. rujna 1948. u sarajevskoj bolnici Jezero koja se nalazi na brdu iznad stadiona Koševo na kome sam kasnije proveo veći dio svog djetinjstva. Moji roditelji, otac Osvaldo i majka Bahrija, koji nažalost više nisu živi, radili su kao radnici na tom stadionu. Bili smo jako siromašni pa smo stanovali u baraci odmah iznad stadiona. Mi na trijemu, a ispod nas u podrumu bila je jedna romska obitelj. Ja sam ih obožavao, stalno sam se družio s njihovom djecom. Oni su me naučili što je glazba, pjesma, ali i što je ljubav - rekao je Monteno svojedobno u intervjuu za srpski Story.

Sandra Bagarić snimila je svoju verziju pjesme 'Moja posljednja i prva ljubavi: 'Svi je pjevušimo'
Sandra Bagarić snimila je svoju verziju pjesme 'Moja posljednja i prva ljubavi: 'Svi je pjevušimo'

U drugoj polovini 1960-ih godina počinje bogatu i uspješnu karijeru nastupom na festivalu 'Vaš šlager sezone' 1967. godine. Otad je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta. Za 'Šlager sezone' nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih ovdje su izvedene i njegove najljepše pjesme, svojevrsne himne 'Sarajevo ljubavi moja' (1976.) i 'Zemljo moja' (1977.). 

U svoj je izričaju na jedinstven način objedinio motiv bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone.

Damir Špehar/PIXSELL

- Moj otac je 1945. godine kao okupator stigao u Sarajevo iz Italije. Poslali su ga nadređeni jer je na biciklu pokušavao pobjeći iz svoje zemlje. Po kazni je došao u ratom zahvaćenu Jugoslaviju. U Sarajevu je upoznao moju majku i tu je i ostao. Otac je u Italiji imao ženu s kojom se vjenčao jako mlad, ali ju je, iako je bila u drugom stanju, ostavio zbog moje majke, tako da u Italiji imam polusestru Danijelu koja je dvije godine starija od mene. Kako je moj otac znao samo talijanski, dok sam odrastao, pjevao mi je njihove pjesme, a majka mi je pjevala sevdalinke dok je sređivala stan ili prala prozore. Izgleda da sam se tada zarazio s obje vrste glazbe jer mi danas kada pjevam mnogi kažu da u mojoj pjesmi ima i talijanske kancone i naših sevdalinki - ispričao je svojevremeno.

Marko Prpić/Pixsell

Tijekom svoje više no bogate karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti glazbeni potpis na domaćoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača i prijatelja. U suradnjama sa zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Neda Ukraden, Dražen Žerić, Paula Jusić i drugi, Monteno nije gledao vlastitu korist, nego svojevrstan način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven jednom skromnom i plemenitom čovjeku kao što je on bio.

Ivo Čagalj/Pixsell

Kemo, kako su ga zvali njegovi prijatelji, tijekom 1990-ih s istim je kolegama izvođačima ostvario i niz velikih dueta, a pored gore navedenih za mikrofonom su mu se pridružili i Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklijevska i drugi.

Uz brojne festivalske nastupe Kemal Monteno publici je poklonio i čitav niz vječnih hitova, koji su objavljeni na njegovim albumima tijekom bogate karijere, a veliki dio njih i danas je jednako tako aktualan, kao i u trenutku prvog objavljivanja. 

Turska glumica Ahu: Mama sam koja ima jasna pravila, a sve za dobrobit svog sina Kemala
Turska glumica Ahu: Mama sam koja ima jasna pravila, a sve za dobrobit svog sina Kemala

Sa suprugom Brankom vjenčao se 26. lipnja 1971. godine. Već u veljači sljedeće godine rodila im se kći Adrijana, a dvije godine kasnije i sin Đani. Monteno ima i unuke Lejlu i Loru koje je obožavao.

Duško Marušić/Pixsell
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama
Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere',  Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...
MILJENICI PUBLIKE

Tužne sudbine reality lica: Vice umro nakon 'Večere', Saša iz 'Farme' nije dočekao sina...

Nakon snimanja 'Večere za 5' ribar Vice je preminuo, a njegova obitelj je htjela da se epizode ipak emitiraju. Tužna sudbina zatekla je i neke druge kandidate domaćih realityja