Prije četiri godine preminula je Mani Gotovac | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Mani je bila beskrajno topla, odana i 'svoja', a od gubitka voljenje kćeri nije se oporavila

Mani je bila beskrajno topla, odana i 'svoja', a od gubitka voljenje kćeri nije se oporavila
9

Legendarna kritičarka i spisateljica preminula je na svoj 80. rođendan 12. studenog 2019., nakon duge, hrabre, ali iscrpljujuće borbe s karcinomom želuca

VIDEO

Bila je beskrajno topla, odana, požrtvovna i spremna napraviti sve za suradnike do kojih joj je bilo stalo. Tako je o svojoj majci Mani Gotovac prije nekoliko godina rekla njezina kćer Katja Gotovac. U toj jednoj rečenici opisala je tek djelić osobnosti zbog koje su mnogi obožavali Mani, koja je bila uvijek svoja. I kad je hvalila, i kad je kritizirala, kad je oponirala, i kad je radila sve ono što se drugi nikad ne bi usudili. Jer njezina jedina deviza bila je da ne smije biti dosadno.

Odlazak legenda: Ove zvijezde su nas napustile u 2019. godini
Odlazak legenda: Ove zvijezde su nas napustile u 2019. godini

Njome se rukovodila i u kazalištu, ali i u privatnom životu. I zato je bio pravi blagoslov poznavati ju i biti s njom u društvu. Preminula je na svoj 80. rođendan 12. studenog 2019., nakon duge, hrabre, ali iscrpljujuće borbe s karcinomom želuca. Rođena Splićanka odrasla je uz oca odvjetnika Zdravka Birimišu i majku glumicu Mariju Daniru. Nakon završene Klasične gimnazije, studirala je i diplomirala komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Preminula Mani Gotovac, kriti?arka, spisateljica i kazalištarka - arhiva

Od kćerine smrti nikad se nije oporavila

Dva je puta bila u braku. Prvi put udala se za kompozitora Peru Gotovca s kojim je dobila kćer Katju. Nakon 14 godina braka razveli su se, da bi se Mani udala za još jednog velikog intelektualca – redatelja, scenografa, slikara i pisca Željka Senečića. S njim je bila u braku 25 godina i dobila kćer Anu, ali je djevojčica oboljela od zloćudne bolesti i umrla kad joj je bilo samo šest godina.Od ovog gubitka Mani se nikad nije oporavila, a svoj burni ljubavni život opisala je u dvodijelnom romanu 'Fališ mi' koji je objavila 2010. i 2011. godine.

Zagreb: Mani Gotovac na Interliberu predstavila svoju knjigu pod naslovom "Snebivaš me"

Mani je u mnogočemu bila prva. Bila je 1998. prva intendantica HNK Split i prva žena na čelu neke hrvatske nacionalne kazališne kućeikad. Početkom 90-ih zagrebački je Teatar &TD u samo nekoliko godina pretvorila u kazalište koje je sa svojim predstavama gostovalo na 26 međunarodnih festivala i dobilo 32 domaće i inozemne nagrade. Kontroverzu je izazvala dolaskom na čelno mjesto HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U kazališnoj predstavi 'Karolina riječka' 2003. godine glavnu je ulogu dodijelila Severini čime je postigla da kazalište bude glavna tema svih razgovora uz kavu.

Zagreb: Premijera predstave Pri?aj mi o Gorkom, po romanima Mani Gotovac

Njezine knjige čitale su se u dahu

Još davne 1998. godine rekla je da će u kazališni repertoar u Splitu uvrstiti tekstove mladih autora Ante Tomića i Jurice Pavičića – a bilo je to prije 22 godine. Posljednjih 10-ak godina života posvetila se pisanju. I tu je bila briljantna. Iskreno je progovorila o svojim krizama, ljubavima, slabostima, njezine knjige čitale su se u dahu. Nakon 'Fališ mi' objavila je 'Ma koji život, ma koji teatar' o kazališnom životu i zakulisnim igrama, pa zatim u samo četiri godine još tri romana – 'Snebivaš me', 'Ćutim te' i 'Rastanci' s kojom se – kao da je predosjećala - oprostila od svoje čitalačke publike.

Zagreb: Poznati na premijeri Gričke vještice na Opatovini

Njezin splitski 'dišpet' tjerao ju je da se jednima zamjera, a druge da joj se dive i da ju iznimno cijene. Još i danas se prepričava anegdota iz njezinih mladih dana kad je počela raditi kao kazališna kritičarka na Radio Zagrebu.

- Rekli su mi da to ne mogu raditi jer ne mogu pravilno izgovoriti slovo 'r' i da će to smetati slušateljima. Napisala sam kritiku na nekoliko stranica, a da ni jednom nisam upotrijebila riječ koja sadrži slovo 'r' i pročitala ju u eteru - ispričala je jednom besmrtna Mani.

Mrle o Mani: 'Nije bilo love, dva mjeseca smo spavali na podu'
Mrle o Mani: 'Nije bilo love, dva mjeseca smo spavali na podu'

'Pamtit ćemo je po njezinoj borbi'

Da, doista besmrtna, jer išla je uvijek ispred svog vremena, prepoznavala nepogrešivo talente i trendove, bila je istinski erudit, ali se isto tako poput kakve znatiželjne djevojčice znala oduševiti svakodnevnim sitnicama – dobrim maslinovim uljem, čašom dobrog vina, neobičnim ljudskim sudbinama... Po čemu ćemo je pamtiti? Njezina kćer Katja prije godinu dana je za tjednik Gloria odgovorila.

- Po njezinoj borbi za ljubav, ne samo onu romantičnu, nego za bilo koji oblik ljubavi: prema poslu, djeci, prijateljima, kazalištu… Ljubav kao modus vivendi i energija koja pokreće svijet.

Zagreb: Mani Gotovac predstavila novu knjigu Ma koji život, ma koji teatar
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Doris Pinčić Guberović dobila je novi voditeljski angažman izvan Zagreba: 'Konačno smo počeli'
UŽIVA

Doris Pinčić Guberović dobila je novi voditeljski angažman izvan Zagreba: 'Konačno smo počeli'

Doslovno za svakoga ponešto, od jutra do mraka. Predivno je vidjeti da se kontinentalni turizam sve više budi, poručila je na Instagramu

VIDEO Marić je prije 12 godina za sinovu svadbu dao 200.000 eura, a sad je on imao luksuz
NA SLAVLJIMA SE NE ŠTEDI

VIDEO Marić je prije 12 godina za sinovu svadbu dao 200.000 eura, a sad je on imao luksuz

Zlatko Marić u lipnju ove godine oženio je mladu Kolumbijku, a u lipnju 2012. slavio je sinovu ženidbu za koju se nije štedjelo
Tko je supruga Edina Džeke? Lijepa Amra ima petero djece, zbog ljubavi odselila u Italiju
DUGOGODIŠNJA LJUBAV

Tko je supruga Edina Džeke? Lijepa Amra ima petero djece, zbog ljubavi odselila u Italiju

Edin i Amra u Dubrovniku posjeduju i vilu. Par je u braku od 2016. godine i imaju četvero djece: Unu, Danija, Daliju i Hanu. Amra iz prvog braka ima kćer Sofiju