Obavijesti

Show

Komentari 126

Mate Rimac oženio se u Titovoj luksuznoj Vili Dalmacija, samo najam košta oko 30.000 kuna

Mate Rimac oženio se u Titovoj luksuznoj Vili Dalmacija, samo najam košta oko 30.000 kuna
11

Vrijednost luksuzne rezidencije procijenjena je na 120 milijuna kuna, a grad Split je 2015. godine od njenog iznajmljivanja uprihodio preko 625 tisuća kuna. Subote su bukirane i dvije godine unaprijed

VIDEO

Mate Rimac (32), jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, u četvrtak u popodnevnim satima oženio je svoju dugogodišnju djevojku Katarinu Lovrić (29).

Potajno su se oženili na obali bivše Titove rezidencije, Vile Dalmacija u Splitu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Mate Rimac 01:19

Vila je visokom šumom zaštićena od znatiželjnih pogleda, pa je to, vjerojatno, razlog zašto su mladenci odabrali takvu tajnovitu lokaciju. 

Od Rimčeva Concepta do jurilica starih stoljeće: 115 godina autmobilizma u Hrvatskoj
Od Rimčeva Concepta do jurilica starih stoljeće: 115 godina autmobilizma u Hrvatskoj

No osim tajnovistosti, Vilu krasi i njena bogata povijest, ali i bajkovitost. Nije za začuditi da je zato jedna od traženijih lokacija za vjenčanje, za čije je iznajmljivanje grad Split u 2015. godini uprihodio gotovo 675 tisuća kuna. 

vila Dalmacija

Prije pandemije korona virusa, subote su u Vili znale biti rezervirane i do dvije godine unaprijed, što mnoge mladence nije omelo u tome da čekaju svoju lokaciju iz snova. 

Mate Rimac tajno oženio dugogodišnju curu Katarinu u Vili Dalmacija u Splitu
Mate Rimac tajno oženio dugogodišnju curu Katarinu u Vili Dalmacija u Splitu

Cijena za korištenje prizemlja Vile ( glavna sala, terasa u prizemlju, vrt, kuhinja i pomoćni prostori), tako seže do 20.000 kuna bez PDV-a, dok je ukupna cijena za jedan dan korištenja čak 28.125 kuna. 

Vila Dalmacija

Osim za svadbe, Vila je pogodna i za konferencije, seminare i domijenke, a nekadašnju elitnu rezidenciju besplatno mogu koristiti Vlada, Sabor, predsjednik Republike, Grad Split i Ured gradonačelnika za proslave, sjednice, prezentacije i službene prijeme.

Bogata povijest

Ova raskošna rezidencija za oko je zapala i producentima HBO-ove uspješne serije 'Igra prijestolja' čiji su pojedini kadrovi zabilježeni baš u njoj.

Vila je zadnji put obnavljana 1979. prije dolaska Josipa Broza na Mediteranske igre. Inače, u toj je vili boravio pred kraj života tri puta, a posljednji put oko dva mjeseca.

Vila Dalmacija

Tad je uređena kupaonica za Tita koja se nalazi na prvom katu. Uz kadu uvedena je i slavina s morskom vodom, postavljen je svjetleći svod, kao i rukohvat kako bi se Maršal, koji je tad već imao problema s nogom, lakše uspeo u kadu.

U njegovoj spavaćoj sobi i danas je, kao i kad je on tamo bio, otmjeni starinski namještaj, pa i vremešni televizor u boji Gorenje. Prvi kat krase i skupe kineske vaze, u Titovoj spavaonici je i maketa jedrenjaka koju su predsjedniku Jugoslavije darovali radnici Brodosplita 1979. godine.

Ženio se četiri puta, a svoju tajnicu je pokopao u dvorištu Belog dvora, kraj konja i psa
Ženio se četiri puta, a svoju tajnicu je pokopao u dvorištu Belog dvora, kraj konja i psa

- Znaju nam tu doći na večeru Skandinavci, pa čak su izvodili i igrokaz glumeći Tita i Jovanku na danskom. Šteta je što su mnoge stvari odnesene iz vile, neke na Pantovčak, a neke i u Banske dvore. No i dalje je sve funkcionalno, iako dosta staro. Recimo, grijanje ide iz poda, nema radijatora, što je, kad je bilo napravljeno, bilo daleko ispred svog vremena - rekao nam je 2016. godine Marin Urlić, tadašnji voditelj rezidencije.

Vila Dalmacija

Za komercijalno korištenje predviđeno je prizemlje vile s glavnom salom i terasom, s koje se rado Jovanka Broz stubištem spuštala u more, te vrt, kuhinja i pomoćni prostori.

Krevet i dalje netaknut

Oni koji požele prenoćiti u predsjedničkom apartmanu na prvom katu te koristiti tamošnji Titov radni kabinet i salon za prijam, trebaju također izdvojiti 28.125 kn. No još nije bilo zainteresiranih da se izvale na predsjedničkom krevetu, osim onih koji su tu blagodat koristili besplatno, kao davni predsjednik Sabora i jedan ministar kulture.

Vila Dalmacija

Vila je sagrađena 1914. godine kao pansion s 41 sobom, a prvi vlasnik je bio Frane Schiller, prema čijem je prezimenu dobila prvo ime.

Tridesetih godina prošlog stoljeća nosila je naziv Pansion Split, a stariji Splićani pamte da su za dolaske uglednih gostiju imućnije splitske obitelji posuđivale svoj namještaj i pribor za jelo kako bi boravak uglednicima bio na što višoj razini. Do vile su na početku vozile kočije ili se do nje stizalo brodom.

Vila Dalmacija

Priča kaže da ju je Schiller izgubio na kocki krajem 20-ih godina prošlog stoljeća, ali ju je nastavio voditi do smrti 1931. godine za novog vlasnika Ivana Petra Sabioncella. On je bio bogati povratnik iz Južne Amerike koji je vilu kupio za tri miljuna dinara. Kasnije su vođenje vile preuzeli Schillerovi sinovi. U početku vila nije imala bočna krila i drugi kat, a okolo su u kućama živjele splitske obitelji dok nije postala rezidencijalni kompleks Josipa Broza koji je od znatiželjnika čuvala ondašnja vojska.

Smještaj za sirotinju

- Neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Vili Dalmaciji zbrinjavana su djeca koja su ostala bez roditelja, a 1947. godine kompleks vile, pratećih zgrada i zemljišta koji se pružaju na 18 hektara konfisciran je uz naknadu kao jedna od Titovih vila te je od tada pa sve do raspada Jugoslavije bio pod stalnom paskom vojske. U istočnom krilu vile od 1927. do 1930. bio je privremeno smješten i Ocenografski institut, a početkom 30-ih obnovljena je za boravak kraljice Marije Karađorđević i sinova.

Vila Dalmacija

Od 1947. godine vila dobiva status elitnog odmarališta za komunističke moćnike, a godinu dana kasnije pod vilom je napravljen podzemni tunel. Poslije Titove smrti služila je za odmor komunističkih moćnika - naveo je muzejski savjetnik Goran Borčić iz Muzeja Grada Splita, koji će podatke o vili uskoro objaviti u 2. svesku knjige “Povijest pisana svjetlom”.

Viski na terasi

Zemljište, vila te četiri manje kuće s apartmanima u kojima su znali ljetovati Titovi bliski suradnici, koje objedinjuju kompleks (Karlovac, Gattin, Trumbić i Nigojević), procijenjeni su 2009. godine na ukupno 120 milijuna eura.

Napomenimo da je kružni tunel dužine 30-ak metara spojen s hangarom napravljen za gliser kojim su Tita vozili na kupanje i izlete, a jednom je on njime pobjegao pred osiguranjem na kupanje u Krilo Jesenice, mjesto između Splita i Omiša. Tito je u vili navodno skrivao ljubavnice od uvijek ljubomorne Jovanke, a u trenucima u kojima je bio sam, pijuckao je viski na terasi.

Vila Dalmacija

Na istoj terasi sjedio je i Winston Churchill, a Indira Gandhi uživala je šetajući po obližnjim šumama. Jedna od najljepših i najčuvenijih splitskih građevina ima povijest staru gotovo sto godina, a njene hodnike nije ispunjavao samo svijet Titovih pulena nego i patnje njenih prvotnih vlasnika. Tito je vilu koristio od 1947. godine do svoje smrti 1980. godine.

U tom se objektu 28. ožujka 1991. Franjo Tuđman prvi put sastao s Alijom IzetbegovićemSlobodanom Miloševićem te predsjednicima ostalih ondašnjih republika kako bio razgovarali o razrješenju jugoslavenske krize. Tuđman je tad predlagao da SFRJ postane savez suverenih država ili da se razjedini. Inače, prvi predsjednik RH puno je češće dolazio u vilu od Tita.

Fali ti zabave? Klikni na Oriđiđi Videoteku!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin