Obavijesti

Sport

Komentari 3

Ako je Jokić Batman u Denveru, onda je Jamal Murray Robin! On je ključan za uspjeh Nuggetsa

Ako je Jokić Batman u Denveru, onda je Jamal Murray Robin! On je ključan za uspjeh Nuggetsa
9

Nikola Jokić je glava i rep Denvera. On svojom igrom olakšava suigračima posao, ali ne čini NBA prvaka samo jedan igrač. Koliko god dobar bio. Zato je za uspjeh Nuggetsa ključan bek Jamal Murray

VIDEO

Sva su svijetla usmjerena prema Nikoli Jokiću. (28). I s punim pravom. Centar Denver Nuggetsa još se jednom upisao u povijesne knjige, ovog puta s prvim 'triple-doubleom' od najmanje 30 koševa, 20 skokova i 10 asistencija u NBA finalu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

specka reportaža iz sombora, otac nikole jokića 01:28

'Joker' je dominirao (32 koša, 21 skok, 10 asistencija) u pobjedi Denvera 109-94 protiv Miami Heata, čime su Nuggetsi poveli 2-1 u finalu NBA lige. Jokić je, jasno, glava i rep Denvera. On svojom igrom olakšava suigračima posao. Pronalazi ih sjajnim dodavanjima, postavlja im odlične blokove, bori se pod košem kako bi im uhvatio skokove, ali ne čini NBA prvaka samo jedan igrač. Koliko god dobar bio.

Čudesni Jokić ispisao povijest, Denver opet vodi u NBA finalu!
Čudesni Jokić ispisao povijest, Denver opet vodi u NBA finalu!

Jokić uz sebe ima sjajnu pratnju, prvenstveno u vidu Jamala Murraya (26). Radi se o beku Kanađaninu koji je visok 193 centimetara i u ligi je od 2016. kada ga je Denver odabrao sedmim izborom na draftu. Kada pogledate Murrayev životopis, u njemu nećete vidjeti impresivna odličja koja ima Jokić. Nikad nije izabran za All-Stara, najbolju petorku lige, a najbolji prosjek koševa u regularnoj sezoni imao je u sezoni 2020/21. s 21.2 koša. Daleko od onih najboljih u ligi.

NBA: Finals-Denver Nuggets at Miami Heat

Međutim, 'blue arrow' u doigravanju ima okidač. U doigravanju u prosjeku zabija 27,4 koševa, što je u prosjeku sedam koševa više nego što je bilježio u regularnoj sezoni. Mnoge zvijezde u doigravanju izgube učinkovitost i efikasnost, ali ne i Murray. On postaje sve bolji. 

Nije samo Jokić odigrao za povijest

U drugoj utakmici finala je podbacio, zabio je 'samo' 18 koševa uz šut 7 od 15. Čekao se odgovor, a Murray je itekako dostavio. Napadao je Miami od prve minute, zabio je osam od prvih deset koševa Denvera na utakmici. On i Jokić su poput dvoglavog zmaja dominirali protiv Heata, a postali su i prvi par suigrača koji je na istoj utakmici NBA finala imao triple-double. Murray je utakmicu završio s 34 koševa, deset skokova i asistencija. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Specijalist za trice, Michael Porter Jr, imao je utakmicu za zaborav (šut 1-7 i samo dva koša). Aaron Gordon zabio je 11 koševa. Nuggetsima je, dakle, bio potreban maksimalni doprinos od glavnog dvojca. Na Jokića se uvijek mogu osloniti, ali moćni su zato što je i Murray pouzdan. U ovom doigravanju zabio je 25 koševa ili više u 12 od 18 utakmica. Jokić, recimo, ima samo jednu takvu utakmicu više. Osim spomenute utakmice protiv Heata u kojoj je dao 18 koševa, najslabiji je bio u pobjedi protiv Phoenix Sunsa u drugoj rundi doigravanja, kada je zabio samo 10 koševa.

Legendarni Shaq poručio Jokiću: Rijetko kad nekoga pohvalim. Brate, nevjerojatno je gledati te
Legendarni Shaq poručio Jokiću: Rijetko kad nekoga pohvalim. Brate, nevjerojatno je gledati te

Inače, Murray je pretrpio tešku ozljedu prednjih križnih ligamenata u travnju 2021. Zbog povrede je propustio doigravanje, u kojem je Denver bez Murraya dobio 'metlu' u drugoj rundi od Sunsa. Propustio je i cijelu prošlu sezonu, kako regularni dio, tako i doigravanje, gdje je Denver unatoč drugoj MVP tituli Jokića izgubio u prvoj rundi doigravanja od Golden State Warriorsa 4-1. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Murray se uspješno oporavio od zloglasne ozljede koja košarkašima može prekinuti karijeru. Nije se oporavio samo u fizičkom smislu, već i mentalnom. Vrhunskim sportašima nije lako vratiti samopouzdanje koje su imali nakon teške ozljede. Murray je u tome uspio, a sada sjaji na najvećoj pozornici u ligi. 

Live by the three, die by the three...

'Vruća ruka' i dobra šuterska forma danas okreće utakmicu u NBA ligi. Kada šut radi, u vodu padaju sve strategije, napadačke i obrambene sheme. Međutim, čak ni najbolji igrači na svijetu ne mogu svaku utakmicu biti u najboljoj šuterskoj formi.

Osvajač NBA lige gledao slavlje Zadra nad Splitom s Rudežom
Osvajač NBA lige gledao slavlje Zadra nad Splitom s Rudežom

Miami je do pobjede protiv Denvera u drugoj utakmici došao prvenstveno zbog nevjerojatne šuterske utakmice. Zabili su 17 trica iz 35 pokušaja, što je skoro 50 posto uspješnosti! Taj je prosjek neodrživ u kontinuitetu za bilo koju momčad, pa skoro i igrača. Sukladno tome, Miami je dočekalo prizemljenje u trećoj utakmici. Pogodili su 11 trica iz 35 pokušaja za osjetno slabijih 31 posto. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Denver je zabio samo pet trica. Ali Denver je momčad koja ima konzistentne puteve kojim napadaju protivnika. Miami to nema. Jimmy Butler dao je sve od sebe s 28 koševa (šut 11 od 24), ali čini se da je čak i on ostao bez benzina. Miami ističe kolektivni duh, a tako i igraju. Hrane vruću ruku i napadaju slabosti protivnika. Takva igra, ipak, ima plafon. 

Jokić se nakon velike pobjede sjetio Dražena: On je jedan od onih koji je za nas otvorio vrata
Jokić se nakon velike pobjede sjetio Dražena:  On je jedan od onih koji je za nas otvorio vrata

Teško će radničkim karakterom i kolektivnim duhom pobijediti momčad Denvera koja je upogonjena poput stroja. Ako netko može pronaći rješenje, doduše, to je nevjerojatni trener Heata, Erik Spoelstra, jedan od najvećih stručnjaka u ligi. Miami je domaćin i u četvrtoj utakmici u kojoj moraju pobijediti, inače se Nuggetsi vraćaju u Denver s prilikom da osvoje titulu prvaka na domaćem parketu. Četvrta utakmica je u noći s petka na subotu u 2:30 sati po hrvatskom vremenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!
JUNAK KOLA

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!

Plus+ Trebate pitati našega kapetana Matea Marića kako se sad osjeća, on je sad ozbiljno ugrozio bratu put do naslova prvaka. Ali i naš je Mara dugo feštao s nama, kakvo bi to bilo slavlje bez kapetana, kaže Mudražija
VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu
GENIJALAC S LOPTOM

VIDEO Dodir majstora: Modrić 'frapirao' navijače na treningu

Realovci su trenirali na Allianz Areni u Münchenu uoči polufinala Lige prvaka, a Modrić je bio posebno raspoložen. S dvije majstorije je oduševio navijače i na sjajan način najavio utakmicu