Obavijesti

Sport

Komentari 2

Bijele kose na krovu busa: Kako je Kranjčar donio Zagrebu titulu

Bijele kose na krovu busa: Kako je Kranjčar donio Zagrebu titulu

Imao sam takve igrače, sklonije napadu, zato smo igrali tako atraktivno, objašnjavao je Cico Kranjčar, čija je momčad zabila uvjerljivo najviše i primila najmanje golova u ligi, oba puta pobijedila doprvaka Hajduk...

VIDEO

Prije 19 godina stadion u Kranjčevićevoj živio je nezaboravne dane. Tog 4. svibnja 2002. u posljednjem prvenstvenom kolu Zagreb je ugostio Kamen Ingrad u slavljeničkoj utakmici, a na tribinama je bilo gotovo 5000 ljudi. 

Zagreb je kolo ranije osigurao naslov prvaka remijem u Čakovcu, a trener Zlatko Kranjčar za zadnje je kolo najavio feštu za navijače i rapsodiju napadačkog nogometa. Rapsodije nije bilo, završilo je 1-1, prvaku je i taj bod spasio tek Ivica Olić golom iz penala u 90. minuti. Ali fešte je i te kako bilo...

POGLEDAJTE VIDEO: Preminuo Cico Kranjčar

Naslov je zapravo izboren tri kola prije kraja pobjedom 2-1 nad Dinamom na krcatom stadionu u Kranjčevićevoj golom Poldrugača u 88. minuti. Prvenstvo se igralo dvokružno sa 16 klubova, a Zagreb je završio s dva boda ispred Hajduka (koji je vodio Slaven Bilić) te čak osam ispred Dinama.

'Pjesnici' su zabili i daleko najviše (71) i primili najmanje golova (24), a u vrhu napada nezaustavljiv je bio tada 23-godišnji Ivica Olić. Bio je najbolji strijelac prvenstva s 21 golom, a proglašen je i za najboljeg igrača sezone. Zagreb je te sezone oba puta svladao Hajduk dok je protiv Dinama imao pobjedu i remi.

- Vjerovali smo u ovaj naslov i zasluženo smo ga osvojili. Nitko nam ne može ništa predbaciti i ponosan sam na ovaj uspjeh - izjavio je tada Zlatko Kranjčar.

Nakon povratka iz Čakovca, gdje je naslov osiguran, Cico Kranjčar bio je na rukama svojih igrača i bacan je u zrak, bacali su navijačima majice, dvjestotinjak Zagrebovih kibica, mahom članova navijačke skupine Bijelih aneđela, nakratko su zaustavili promet u Kranjčevićevoj ulici da bi autobus s nogometašima mogao "neometano" skrenuti u krug stadiona. A neki igrači popeli su se na krov autobusa mašući i skandirajući!

- Imao sam takve igrače, sklonije napadu. I zasluge za sve to pripadaju njima, oni su mi omogućili da mogu tako postaviti igru. Zagreb je od trećeg kola prvenstva bio na čelu tablice. Bilo mi je vrlo teško kad smo počeli gubiti devet bodova veliku prednost, stalno sam se pitao zašto smo popustili. Nisam se bojao, ali bio sam zabrinut - govorio je Cico i nastavio:

- Osjetio sam samo da Zagreb igra najbolje, što se moglo vidjeti i iz naših rezultata. Onih 3-3 u Maksimiru s Dinamom, 5-2 protiv Varteksa, 6-1 u Osijeku, 2-0 protiv Hajduka na Poljudu... Promovirali smo mnoge igrače, poput Vasilja, Olića, Dure, Hasančića, Bulata...

Pokretanje videa...

Cico Kranjčar 01:06

Uoči zadnjega kola igrači su obojali kosu u bijelo, fešta je i nakon tih 1-1 s Kamenom bila velika.

- Na početku prvenstva imali smo ravno deset navijača, a evo sad ih je par stotina onih najžešćih. Nadam se da ćemo nastaviti rasti i da ćemo biti još bolji - rekao je Ivica Olić.

Nažalost, ta je bajka nekad velikoga kluba brzo ugašena. I Kranjčar i Olić otišli su, na prvoj stubi pretkola Lige prvaka Zagreb je nesretno ispao od mađarskog ZTE-a (0-1 u Mađarskoj, 2-1 u Zagrebu) zbog gola u gostima, koji su Mađari zabili iz penala u 89. minuti. Pobjednika je u idućoj rundi čekao spektakl protiv Manchester Uniteda...

Ubrzo su i čelnici kluba Marčinković i Marić morali otići, dugovi su došli na naplatu... 17 godina kasnije Zagreb više nije u Kranjčevićevoj i ispada iz 3. lige.

I ostaju samo sjećanja na šampionsku momčad bijele kose: Vladimir Vasilj, Goran Stavrevski, Vedran Ješe, Damir Milinović, Ivica Pirić, Josip Bulat, Dalibor Poldrugač (od 46. Petar Krpan), Ibrahim Duro (od 77. Frane Ćaćić), Admir Hasančić, Antonio Franja (od 60. Hrvoje Štrok), Ivica Olić.

Trener Zlatko Kranjčar. I on je prvog dana ožujka otišao na neke druge nogometne terene. Preminuo je u Zagrebu u 65. godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica