Obavijesti

Sport

Komentari 19

Budućnost u borbi: Poništite to finale, a Zvezdi uzmite naslov!

Crvena zvezda slavila je u petoj finalnoj utakmici ABA lige 97-54 protiv Budućnosti, a prije utakmice u Beogradu u dvorani su fizički napadnuti igrači crnogorske momčadi. Jasmin Repeša je nakon utakmice dao otkaz

VIDEO

Nisu postojali uvjeti za normalno odigravanje utakmice. Tražit ćemo da se finalna serija ovogodišnjeg natjecanje poništi, stoji u posljednjem priopćenju Budućnosti.

Kaos u Beogradu! Delije napale košarkaše Budućnosti i Repešu
Kaos u Beogradu! Delije napale košarkaše Budućnosti i Repešu

Bivša momčad Jasmina Repeše je u majstorici ABA lige izgubila od Crvene zvezde 97-54, a utakmica je kasnila 57 minuta jer su Zvezdini navijači napali gostujuće košarkaše kada su iz tunela izašli na zagrijavanje. Repeša je nakon utakmice podnio ostavku, a Budućnost sada traži poništavanje finala. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Snimci prije početka i tijekom posljednje finalne utakmice Play off-a ABA Lige, koji su obišli regiju, jasno su pokazali da zbog napada domaćih navijača na igrače KK „Budućnost VOLI“ , nisu postojali uvjeti za normalno odigravanje te utakmice. KK „Budućnost VOLI“ će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA Lige sa jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg natjecanja poništi.
Dodatno, bit će upućen zahtjev da se u razdoblju do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA Lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i djelić onoga što je KK „Crvena Zvezda MTS“ na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK „Budućnost VOLI“. Nova pravila natjecanja bi morala eliminirati situacije u kojima igrači tijekom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj osobnoj sigurnosti.

Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima  cijele finalne serije obavijestimo i Euroligu. Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno natjecanje sačuva i da i ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regiji koji pokušavaju da formiraju regionalne lige.

I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?. 

U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, sa predstavnicima ABA Lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u “Pioniru”, jasno je predočeno da ukoliko ne izađemo  na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrirana službenim rezultatom u korist KK “Crvena Zvezda MTS” i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna. Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu , u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegate) , tako da su naši igrači i stručni stožer očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudac utakmice je došao u svlačionicu i rekao da će ukoliko se ne izađe na teren u sljedećih 5 minuta , beogradski klub biti proglašen pobjednikom , a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima priopćili i Predsjednik ABA Lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel.

Očigledno je da su predstavnici ABA Lige , suci i delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK “Crvena Zvezda MTS” i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni stožer bili uplašeni za svoju sigurnost. U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se naši igrači sigurno vrate u Podgoricu . Očigledno da bi svaki drugi scenarij doveo do eskalacije nemilih događaja u dvorani “Pionir” i ugrozio njihovu sigurnost. Pored ovog, razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za  afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopće, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu."

Delije napale igrače Budućnosti i vrijeđale Repešu

Najžešći navijači Crvene zvezde prije zagrijavanja su ušli na teren, zaigrali košarku, a onda su sjeli samo nekoliko metara od klupe na kojoj su se nalazili igrači Budućnosti. Nekoliko minuta prije zagrijavanja, ti isti ljudi su napali igrače gostujuće momčadi, gađali su ih upaljačima, kovanicama, bocama,... Fizički su napadnuti igrači Norris Cole, Earl Clark, Nemanja Gordić, a Jasmina Repešu su vrijeđali S tribina se orilo se 'Ubij Šiptara'.  Repeša nakon utakmice nije želio davati nikakve izjave, a ubrzo je stigla i vijest da je dao ostavku. 

Budućnost bez Repeše: Dao je ostavku nakon poraza u finalu

Šibenka slavila protiv moćne Bosne, bez naslova ostala za "zelenim stolom"

Budućnost sada kreće u gotovo nemoguću borbu, a jedino je Bosna do sada uspjela promijeniti rezultat ostvaren na parketu, ali tada je na svojoj strani imala politiku. U finalu Prvenstva Jugoslavije 1983. godine Šibenka predvođena mladim Draženom Petrovićem je slavila na parketu svoj prvi naslov prvaka, ali Bosna je dobila utakmicu za zelenim stolom.

Dan nakon finala i velikog slavlja u Šibeniku, Košarkaški savez Jugoslavije je poništio utakmicu i odlučio da se treća finalna utakmica mora ponoviti i odigrati na neutralnom terenu. Tada je sportska dvorana na Baldekinu suspendirana, a sudac koji je u posljednjim sekundama svirao prekršaj nad Draženom Petrovićem, Ilija Matijević, doživotno je udaljen iz košarke.

Jugoslavensku košarku tada su predstavljali velikani Zadar, Jugoplastika, Partizan, Crvena zvezda, Olimpija i Bosna, a klub iz Šibenika, koji je u prvu ligu ušao 1979. godine, bio je gotovo anonimac. Šibenka je naslov prvaka Jugoslavije proslavila 9. travnja navečer, a 10. travnja ujutro je bez tog istog naslova i ostala...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe