Obavijesti

Sport

Komentari 4

Čudo iz Crystal Palacea: Novi Ivan Rakitić ili Dario Cvitanić?

Čudo iz Crystal Palacea: Novi Ivan Rakitić ili Dario Cvitanić?
1

Nikola Tavares nedavno se obećao hrvatskoj reprezentaciji, barem u mlađim uzrasnim kategorijama. Podsjetili smo se na neke uspješne i neuspješne pokušaje dovođenja Hrvata iz dijaspore pod naš stijeg

VIDEO

Nikola Tavares posljednji je u nizu akvizicija Hrvatskog nogomentog saveza. Mladi stoper Crystal Palacea, koji je prošli mjesec s 18 godina potpisao prvi profesionalni ugovor u karijeri, debitirao je za selekciju "vatrenih" do 18 godina. Otac mu je Južnoafrikanac portugalskih korijena, a majka Hrvatica.

- Riječ je o iznimno inteligentnom i talentiranom mladiću. Puno je profitirao zbog odlučnosti svog oca, a i njegove EU putovnice zbog koje smo ga mogli dovesti u klub. Drago nam je da je s nama i u budućnosti ga vidimo kao prvotimca - pohvalio je Tavaresa Mark Bryne, tehnički direktor Crystal Palacea.

Poznata je uzrečica da Hrvata izvan domovine ima jednako koliko i Hrvata u domovini, što se odrazilo i na prilike u našoj izabranoj vrsti, pa je Hrvatski nogometni savez imao dosta posla u nagovaranju igrača rođenog u inozemstvu da nastupaju pod našom zastavom. Što uspješnog, što neuspješnog.

Eintracht Frankfurt - Girondins Bordeaux

Sjećamo se Argentinaca  Daniela Biloša (2006.) i Darija Cvitanića (2008.) koji su koketirali s HNS-om pa se na kraju ipak nisu uspjeli dogovoriti. Francuz Gregory Sertić također se spominjao kao opcija u nacionalnom dresu još od 2011. Dugo je čekao na dozvolu Fife koju je nedavno i dobio, no čini se kako 27-godišnji veznjak Bordeauxa neće dobiti šansu među "vatrenima" zbog jake konkurencije u veznom redu.

Prvotimac dortmundske Borussije Christian Pulišić također ima hrvatsku krv, njega je HNS prošlih godina i kontaktirao, no mladi veznjak odabrao Sjedinjene Države. A najpoznatiji nogometaš koji je mogao zaigrati za Hrvatsku, ali nije - jest Zlatan Ibrahimović.

- Našao sam se na sastanku sa Zlatanovim roditeljima, pokušao sam ih privoliti da igra za Hrvatsku, ali u tom je trenutku je na radiju svirala pjesma "Tebi majko misli lete". I Zlatan nam je odletio - otkrio je jednom prilikom pokojni Vlatko Marković, bivši predsjednik HNS-a.

Svima je bilo jasno da nema šanse da ovaj Šveđanin po rođenju oca Bošnjaka i majke Hrvatice zaigra i za Bosnu i Hercegovinu, a kamoli za Hrvatsku. Bio je to klasični Markovićev spin, no barem možemo maštati što bi bilo kad bi bilo...

Imamo, dakako, puno primjera uspješnih pregovora odgovornih ljudi u HNS-u s talentiranim nogometašima hrvatskoga porijekla iz dijaspore. Najpoznatiji je sadašnji član "kockastih" svakako Ivan Rakitić, koji se dugo dvoumio između Švicarske i Hrvatske pa ipak izabrao zemlju porijekla svojih roditelja. I nije pogriješio, baš kao ni njegov nekadašnji suigrač iz Basela Mladen Petrić.

Josipa Šimunića, rođenog Australca, primijetili su dok je kao mladić prešao u HSV i zadužio reprezentaciju u 12 godina "mandata" na poziciji stopera. Iz down under pod hrvatski stijeg stigao je i golman Josip Didulica, koji pokraj Stipe Pletikose nije mogao dobiti pravu priliku.

Njemačku koloniju u hrvatskom dresu zastupaju, između ostalih, braća Niko i Robert Kovač, koji su rođeni u Berlinu i jedni su od najprepoznatljivijih nogometaša koji su nastupali za Hrvatsku. Bolji poznavatelji naše reprezentacije sjetit će se i Tomislava Marića, napadača iz Heilbronna, koji je imao epizodnu ulogu u "vatrenima" u ranim 2000-ima.

Povijest nam, dakle, nudi puno primjera nogometaša koji su se afirmirali u hrvatskom dresu, ali i onih čiji je pokušaj dovođenja neslavno završio. Nikola Tavares ima još nekoliko godina mogućnosti da se odluči za koga će nastupati - Hrvatsku, Južnoafričku Republiku ili Portugal. Prvi je korak dobar pokazatelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića