Obavijesti

Sport

Komentari 1

Denver 'gazi' na Jokićev pogon, Miami muči nadmorska visina?!

Denver 'gazi' na Jokićev pogon, Miami muči nadmorska visina?!
10

Jokić je protiv Miamija pokazao najbolje kvalitete. U prvom poluvremenu samo je triput pucao na koš, ali je podijelio čak deset asistencija. U četvrtoj četvrtini preuzeo je ulogu 'egzekutora' i potvrdio pobjedu Nuggetsa

VIDEO

Košarkaši Denver Nuggetsa poveli su u finalu NBA lige protiv Miami Heata uvjerljivom pobjedom od 104-93 na domaćem terenu u Ball Areni.

Denver je do prve pobjede u finalu u povijesti kluba predvodio dvostruki MVP Nikola Jokić (28), koji je u svojem debitantskom nastupu na najvećoj pozornici NBA lige odigrao utakmicu za pamćenje. Imao je 'triple-double' s 27 koševa, 10 skokova i 14 asistencija. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Srpski košarkaš postao je tek drugi NBA košarkaš s 'triple-double' učinkom u debiju u NBA finalu. Prije njega to je učinio Jason Kidd 2002. protiv Los Angeles Lakersa (23 koševa, 10 skokova i 10 asistencija). Oborio je i debitantski rekord NBA lige s čak 14 asistencija u prvoj utakmici u finalu.

Igra se s protivnikom

Jokić je arhitekt Denverove igre. Utakmicu je otvorio s čak šest asistencija u prvoj četvrtini, s čime je predstavio i glavno oružje Denvera protiv Miamija. Najbolji obrambeni igrač Miamija, centar Bam Adebayo, zadužen je za čuvanje Jokića. Međutim, as Denvera bira kako će nauditi protivničkoj momčadi. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

To je na početku utakmice itekako iskoristio krilni centar Aaron Gordon. Zabio je 12 koševa u prvoj četvrtini i maltretirao je krilne igrače Miamija u niskom bloku. Miami je opravdano primarno fokusiran na Jamala Murraya i Jokića, ali u njihovoj sjeni dominiraju Gordon i Michael Porter Jr. Svaki na svoj način.

U domu NBA šampiona. Jokićev otac za 24sata: Bucko je sretan kad je u štali sa svojim konjima
U domu NBA šampiona. Jokićev otac za 24sata: Bucko je sretan kad je u štali sa svojim konjima

Gordon 'luta' terenom i čeka priliku za skok u napadu ili utrčavanje prema košu. Inače, Gordona krase nevjerojatne fizičke predispozicije. Jedan je od najboljih zakucavača u ligi, a s 203 centimetara, 106 kilograma i brzim prvim korakom noćna je mora za većinu protivničkih igrača. To nije mogao pokazati u Orlando Magicu. Tamo je Gordon imao veću odgovornost u organizaciji napada, često je bio i u ulozi razigravača.

Životna priča heroja Miamija: Oca nije upoznao, a mama ga je izbacila na ulicu kad je imao 13
Životna priča heroja Miamija: Oca nije upoznao, a mama ga je izbacila na ulicu kad je imao 13

Trener Nuggetsa Mike Malone od njega traži jednostavniju igru. Jokić je glavni razigravač, a čak i kada lopta nije kod srpskog košarkaša, Murray preuzme odgovornost vođenja lopte. I dok Gordon poput 'čekića' dominira reketom, na liniji za tricu 'vreba' Porter Jr.  'MPJ' je jedan od najboljih šutera u ligi, a u doigravanju prosječno zabija 2.8 trice uz čak 40 posto uspješnosti. Porter Jr. uvijek ima zeleno svijetlo i s tricama može utakmicu okrenuti u jednom smjeru. Upravo je zato Denver toliko opasan. U napadu imaju četiri opcije koje se savršeno odgovaraju stilom igre. 

NBA: Playoffs-Denver Nuggets at Los Angeles Lakers

Za uspjeh Nuggetsa itekako je važan i Jamal Murray. To dokazuje i činjenica da je Denver bez njega lani izgubio 4-1 od Golden State Warriorsa u prvoj rundi doigravanja. Murray se sjajno snalazi u situacijama jedan na jedan, obožava pucati iz driblinga, a nije izgubio brzi prvi korak čak i nakon teške ozljede i operacije križnih ligamenata. 

Nikola Jokić obožava konje, ali i 'konje'. Evo kakve jurilice u svojoj garaži ima NBA zvijezda
Nikola Jokić obožava konje, ali i 'konje'. Evo kakve jurilice u svojoj garaži ima NBA zvijezda

Murray u doigravanju ima učinak od 27.7 koševa uz fantastičnu realizaciju od 48 posto. Vrlo je precizan i s trice (39 posto) iako ima čak sedam pokušaja u prosjeku.  

Jokić s pola gasa

Zastrašujuća činjenica je za Miami što je Jokić uputio samo 12 šuteva, a utakmicu je završio s 27 koševa. Jimmy Butler, glavni igrač Miamija, također je pucao tek 12 puta, ali je zabio 13 koševa, više od duplo manje od Jokića.

Evo kako su Amerikanci govorili o Jokiću: Prosječan je sportaš...
Evo kako su Amerikanci govorili o Jokiću: Prosječan je sportaš...

A u prvom poluvremenu srpski košarkaš pucao je tek tri puta. Pogodio je sva tri, ali je usredotočio na razigravanje suigrača. Zato je Jokić otišao na predah s čak deset asistencija, a postao je i drugi igrač u zadnjih 25 godina s barem deset koševa i deset asistencija u prvom poluvremenu. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Jokić je, zapravo, počeo izravno napadati koš Heata kada je to najviše trebalo. Miami je otvorio zadnju četvrtinu serijom od 11-0 i time smanjio veliko vodstvo Heata od 21 koš na samo 10 koševa razlike. Tada se 'upalio' Jokić. Zabio je 12 od 27 koševa u zadnjoj četvrtini i time potvrdio pobjedu Denvera.

Nadmorska visina - problem za Miami?

Gostovanje na Denveru posebno je izazovno za svaku NBA momčad. Ne samo zbog sjajnog rostera Nuggetsa, već i zbog izazovnih uvjeta za igru. Naime, Denver je na 1600 metara nadmorske visine, a mnogim sportašima smeta manja gustoća zraka na visokoj nadmorskoj visini.

- Ne vjerujemo u to. Naši igrači su u fantastičnoj formi i spremni za igru. Što se nas tiče, možemo igrati s Denverom i na vrhu Mount. Everesta (8848 metara op. a.) - rekao je trener Heata Erik Spoelstra uoči NBA finala.

NBA: Playoffs-Boston Celtics at Miami Heat

Tako se nije činilo na parketu. Heat je u napadu uzimao kvalitetne udarce, ali nizali su se promašaji. Max Strus pogotovo nije mogao 'namjestiti ruku'. Promašio je svih deset udaraca, od toga čak devet trica. Specijalist za trice, Duncan Robinson, nije bio nešto bolji. Pogodio je tek jednu tricu iz pet pokušaja. 

Možda se radi i samo o umoru. Naime, Denver je 'pomeo' LA Lakerse u finalu zapadne konferencije i s 4-0 prošao u finale. Nuggetsi su tako imali više od tjedan dana odmora za finale, dok je Miami imao samo tri dana odmara jer su u nedjelju igrali 'majstoricu' finala istočne konferencije protiv Boston Celticsa.

Razlog za optimizam

Heat svakako ima razloga optimizam, posebno uoči selidbe u Miami. Druga utakmica igra se opet u Denveru, dok se treća i četvrta utakmica igraju u Floridi. Miami bi bio i domaćin eventualne šeste utakmice u seriji. O tom, potom. 

NBA: Finals-Miami Heat at Denver Nuggets

Momčad Erika Spoelstre u doigravanju u prosjeku zabija 13 trica s vrlo dobrih 39 posto uspješnosti. Igrom slučaja, toliko ih je Miami zabio i u porazu protiv Denvera, ali iz 39 pokušaja, što je osjetno slabijih 33 posto. Šuteri poput Strusa i Robinsona svakako će biti raspoloženiji u nadolazećim utakmicama, ali Miamiju veći problem predstavljaju slobodna bacanja.

Odnosno, manjak slobodnih bacanja.

Miami je imao samo dva slobodna bacanja u prvoj utakmici protiv Denvera. Nitko u povijesti finala nije imao manje pokušaja s linije slobodnih bacanja. Denver je, s druge strane, imao 20 slobodnih bacanja. To je svakako segment igre u kojoj će Miami tražiti bolju realizaciju ako želi osvojiti titulu NBA prvaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom
OTKRIVAMO DETALJE

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom

Ivan Bilić i Andy Bara sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a menadžer nam je otkrio: "Nemamo razloga skrivati se, a Brekalo je igrač Fiorentine i sva je odluka na Talijanima'
Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling