Obavijesti

Sport

Komentari 45

Drzak, bezobrazan i genijalan: Kako je Eusebio rasturio Barcu

Drzak, bezobrazan i genijalan: Kako je Eusebio rasturio Barcu
1

DI FRANCESCO Romin trener autor je jednog od najvećih preokreta ikad u Ligi prvaka. Tri komada Barci na Olimpicu za polufinale njegovo je djelo što su potvrdili i sami igrači

VIDEO

Moramo biti drski, moramo igrati pomalo bezobrazno i moramo vjerovati, sipao je Romin trener Eusebio Di Francesco (48) uoči Barcelone na Olimpicu. Uh, koje floskuletine, pomislili smo...

Njegova Roma izgubila je uz dva autogola u Kataloniji 4-1 pa su se mnogi i smijali bivšem stručnjaku Sassuola i smatrali ga neozbiljnim.

Dobio ime po nogometnom 'doktoru'

Poslije 3-0 na Olimpicu stvari su se opasno zaokrenule! Da bi rasturio Barcu moraš biti drzak, bezobrazan, samouvjeren i - genijalan!

'Bombon' s koeficijentom 101: Katalonci su ismijavali Romu...
'Bombon' s koeficijentom 101: Katalonci su ismijavali Romu...

Eusebio je, za ljubitelje Calcija, dobro poznata faca. Nekadašnji veznjak igrao je u Romi od 1997. do 2001. i nikada nije bio atraktivan igrač.

Da ironija bude na vrhuncu pobrinuli su se njegovi roditelji koji su mu dali ime po slavnom portugalskom golgeteru Eusebiju. 

Kao igrač, Romin Eusebio bio je čista suprotnost. Zadužen za 'prljave poslove' bez posebnog nogometnog talenta ostao je upamćen kao dio slavne Romine generacije iz 2001. koja je pod vodstvom Fabija Cappella osvojila nikad jaču Serie A.

Naučen od najranije nogometne dobi da u kopačkama do uspjeha i 'svojih pet minuta' mora težim putem, isti je mentalitet pokušao usaditi neosporno kvalitetnim nogometašima koje Roma ima kao trener.

Trenutak inspiracije i genijalnosti

U tišini je rušio europske divove poput Atletica i Chelsea, istini za volju, dobrano se namučio u osmini finala protiv Srninog Šahtjora da bi protiv Barcelone pokazao svoje trenersko umijeće.

Na stranu nevjerojatan rezultat i preokret, jednako toliko zvučne su i riječi kapetana momčadi Danielea De Rossija, veznjaka koji u riznici trofeja čuva svjetsko zlato s Italijom iz 2006. Konkretno, igrača koji je prošao baš - sve!

- Na poluvremenu nam je rekao da ostanemo mirni, mi smo znali da možemo izvesti čudo. Napravili smo povijesnu stvar, Roma nije bila u polufinalu 34 godine. Trener nam je puno pomogao, promijenio je veliki broj stvari i ovo je jedna od najboljih pobjeda ikad otkako sam u klubu - rekao je popularni DDR.

Di Francesco je kockao, pokušao okrenuti stvari. Poslao je Romu u formaciji 3-4-1-2, prvi se put dogodilo, prema riječima De Rossija, da su Rimljani zaigrali s tri igrača u posljednjoj liniji i s dva napadača.

Na Nou Campu gdje si je Roma zabila dva gola, Di Francesco je pokušao u standardnih 4-3-3. I nije to bilo loše, daleko od toga, no za dobiti Barcu na ovaj način, morate smisliti nešto genijalno.

Na takvo što gostujući trener Ernesto Valverde nije bio spreman, a samim time ni njegovi igrači kojima je Roma ubila svaki osjećaj ugodnog posjeda na kojeg su navikli iz utakmica u utakmicu.

Senzacija u Rimu! Barcelona je ispala u četvrtfinalu od Rome
Senzacija u Rimu! Barcelona je ispala u četvrtfinalu od Rome

Na klupi Rome ostao je turski dijamant Cengiz Under koji zadnjih mjeseci briljira, a izgleda da je to sve bilo dio velikog plana taktičkog majstora Di Francesca. Cengiz je ušao pred kraj utakmice i asistirao iz kornera za pobjednički gol...

'Idemo dalje'

Naklonio mu se i miljenik Olimpica Alessandro Florenzi koji je prije tri godine Ter Stegenu zabio s centra. Drsko i bezobrazno. Baš kako je zamislio Di Francesco.

- Taktički, bili smo korak ispred. Ako Barceloni oduzmete loptu, oni se pate.

Ako pitate Eusebija što dalje, on već ima jasan plan.

- Naravno da vjerujemo u finale, zašto ne bi vjerovali? Došli smo ovako daleko što nitko nije očekivao od nas i sada guramo dalje, podižemo ljestvicu sve više svaki puta. Imamo svoj cilj i želimo biti još bolji - skroman je ostao Romin autor čuda.

Ne smatra se uzalud da Talijani imaju najmudrije trenere...
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...