Obavijesti

Sport

Komentari 17

Entschuldigung, Deutschland! Portugal i Atena još su slatki

Entschuldigung, Deutschland! Portugal i Atena još su slatki
1

Džomba je letio poput najelitnijeg zrakoplova Croatia Airlinesa, Lacković skakao kao Blanka Vlašić u najboljim danima, Metličić nikad nije naučio definiciju riječi 'odmor', a Balić dirigirao svime poput najboljeg maestra bečke filharmonije

VIDEO

Na jednoj strani Balić, Metličić, Šola, Kaleb, Džomba, Lacković, Goluža... Na drugoj Fritz, Schwarzer, Zeitz, Kehrmann, Hens, Baur... Prošlo je više od desetljeća i pol, ali ti hrvatsko-njemački klasici u prvim godinama ovog tisućljeća nikad neće postati tek prašnjavi dio arhive.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

13:21

Nijemcima možda i hoće jednom, ali nama nikad jer godinu dana nakon debakla u Švedskoj i posljednjeg mjesta na Europskom prvenstvu, u Portugalu smo preko njih osvojili svijet. Prvi i dosad jedini put. Krenulo je s 'ajme, majko', Argentinci su obeshrabrili još pokoje hrvatsko dijete da se upiše na rukomet, skoro su i Saudijci, a onda je sve krenulo.

Mirza Džomba letio je poput najelitnijeg zrakoplova Croatia Airlinesa, Blaženko Lacković skakao kao Blanka Vlašić u najboljim danima, Petar Metličić nikad nije naučio definiciju riječi 'odmor', a Ivano Balić dirigirao svime poput najboljeg maestra bečke filharmonije. Rezultat je bio 34-31, uz osam golova nepogrešivog Džombe i lansiranje otad prepoznatljive 'gusjenice' u svijet.

Duvnjak: Mislim da mi tata ne gleda utakmice na prvenstvu
Duvnjak: Mislim da mi tata ne gleda utakmice na prvenstvu

Godinu i pol dana kasnije, zna se i to, zlatna Atena. Nije se jurilo kao u Portugalu, ali mi u drugom poluvremenu jesmo zaostatak od 12-15. Džomba je prodavao svoje 'suho lišće, njih devet komada, a Kaleb s tri gola u završnici prelomio sve za 26-24. Kehrmann je u svojoj frustraciji gurnuo Linu Červara na pod, valjda se po nečemu htio istaknuti kad već nije uspio tijekom igre. Bravo, Floriane!

To su dva najveća trenutka hrvatskog rukometa s njemačkim štihom. Prvu smo utakmicu odigrali na Euru 1994. u Portugalu, u grupi dobili 24-22. Nastavili smo dvije godine kasnije u Španjolskoj (26-21) pa na domaćem Euru 2000. (21-20). 

Pobjednički nam je niz nakon remija u skupini (23-23) na SP-u u Francuskoj 2001. pukao godinu poslije u Švedskoj, Nijemci su nas prvi put pobijedili na velikim natjecanjima (26-21), ali tada su nas na sjeveru Europe baš svi. Lekciju smo naučili.

Tata, ja bih igrao kao Duvnjak! Znam, sine, i Mikkel Hansen bi
Tata, ja bih igrao kao Duvnjak! Znam, sine, i Mikkel Hansen bi

Na putu do svjetskog srebra u Tunisu 2005. sredili smo ih u drugom krugu (29-26) i poslali ih u borbu za plasman. Od tada pa Katara deset godina kasnije, malo nevjerojatno, nismo igrali. Nije bilo bitno ni nama ni njima jer je odluka bila tek od 5. do 8. mjesta na svijetu, no dobili smo i to 28-23.

I onda je, nakon teškog poraza u Francuskoj prije tri godine (21-28) u izravnom duelu za broj jedan skupine, došao Köln prošle. Njemačka je u drugoj fazi SP-a dobila 22-21 uz sudačku vjetrinu u leđa svojih danskih susjeda. Nismo zaboravili, još nas pecka, ne, doduše, kao njih Portugal i Atena, ali zato danas, gospodo Nijemci, vraćamo!

  • Međusobne utakmice (7-1-3):

EP 1994. (grupa): Hrvatska - Njemačka 24-22
EP 1996. (grupa): Hrvatska - Njemačka 26-21
EP 2000. (grupa): Hrvatska - Njemačka 21-20
SP 2001. (grupa): Hrvatska - Njemačka 23-23
EP 2002. (grupa): Hrvatska - Njemačka 21-26
SP 2003. (finale): Hrvatska - Njemačka 34-31
OI 2004. (finale): Hrvatska - Njemačka 26-24
SP 2005. (drugi krug): Hrvatska - Njemačka 29-26
SP 2015. (od 5. do 8. mjesta): Hrvatska - Njemačka 28-23
SP 2017. (grupa): Hrvatska - Njemačka 21-28
SP 2019. (drugi krug): Hrvatska - Njemačka 21-22

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović