Sport

Komentari 47

Horvat više nije izbornik, smijenjen i Červar! Hrvatsku preuzima Goran Perkovac

Horvat više nije izbornik, smijenjen i Červar! Hrvatsku preuzima Goran Perkovac

Na prijedlog Line Červara, koji je podržao i dopredsjenik za muški rukomet Zoran Gobac, izabran je novi izbornik reprezentacije. A s funkcije je smijenjen i Červar, a uz Horvata odlazi i Balić

Goran Perkovac (60) novi je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije! Hrvoje Horvat (45) više nije izbornik. Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza potvrdio je očekivano nakon što je deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu ocijenio neuspjehom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

"Na prijedlog koordinatora struke Line Červara UO je jednoglasno razriješio kompletan stručni stožer muške seniorske reprezentacije. Na prijedlog koordinatora struke Červara, koji je podržao i dopredsjednik za muški rukomet Zoran Gobac, izabran je novi izbornik muške seniorske reprezentacije. To je Goran Perkovac. On je dobio jednoglasnu podršku svih članova Upravnog odbora", priopćio je HRS koji je smijenio i Červara s funkcije koordinatora struke, koju je ukinuo.

"Ukinuta je funkcija koordinatora struka pa ja samim time i Červar  razriješen te dužnosti. Upravni odbor je saslušao njegov izvještaj o nastupu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj i nije ga prihvatio.

Perkovac je bio prvi favorit u izborničkoj utrci, kapetan zlatne generacije iz Atlante. Dugo godina ime je stvarao u Švicarskoj, gdje je proveo posljednje 34 godine. S Winterthurom i Schaffhausenom osvajao je domaće trofeje, pet je godina bio izbornik Švicarske, jednu i Grčke. Jača trenerska iskušenja imao je u Bundesligi s Mindenom i Lübbeckeom, dok je zadnjih šest godina bio trener Kriensa

- Moram reći da imam podršku ljudi, od struke, od Slavonije do Dubrovnika i da su željeli da ja preuzmem reprezentaciju. 

Perkovac je bio slobodan, imao je ogromnu želju i entuzijazam preuzeti reprezentaciju, koja je skrenula s puta nakon europskog srebra 2020. godine. Prve poteze već je najavio.

- Vidim neke ljude na klupi kojima tamo nije mjesto i kad postanem zbornik, znat ćete na koga sam mislio. A nisam za velike rezove, nikad nisu donijeli previše dobrog. Trebali bismo vidjeti tko od starijih može ili ne može uz mlade koje moramo iskoristiti. I s iskusnima, a mislim tu na Musu, Duvnjaka, Čupića pa i Štrleka koji su toliko toga dali, treba sjesti i porazgovarati, ne telefonom. Izgubili smo respekt kod drugih i to moramo vratiti na idućim natjecanjima.

Horvat odlazi nakon dvije godine tijekom kojih je potpisao tri neuspjeha, nakon 15. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. kada je naslijedio Červara na njegovu preporuku.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Trenutak je uvijek pravi - rekao je prije dvije godine kada se opraštao od Nexea, jedinog kluba koji je vodio uz Dubravu te juniorsku reprezentaciju.

Prvi Horvatov zadatak bio je izboriti Olimpijske igre u Tokiju. U konkurenciji domaćina Francuske, Portugala i Tunisa trebali smo biti među prva dva u Montpellieru. Na startu smo izgubili od Francuza, dobili Portugal pa Tunis i završili treći budući da su Francuzi odlučili sa sobom u Aziju povesti Portugalce. Tko nam je, na primjer, kriv što smo se raspali u zadnjih 15 minuta protiv Francuza i od +5 završili na -4. Prvi put nakon Sydneyja hrvatskog rukometa nije bilo na olimpijskim igrama.

- Tek nakon Tokija vidjet će se moj trenerski potpis - dodao je Horvat i to.

Jonkoping: Svjetsko rukometno prvenstvo, skupina G, Hrvatska - Egipat

Od tog potpisa vidjeli smo osmo mjesto na prošlom Europskom prvenstvu i sada deveto na Svjetskom. Vidjeli smo, u nekim porazima, i gubitak ugleda koji smo stvarali, respekta kod drugih, naše prepoznatljivosti, gledali smo raspade kakvim nismo bili skloni. A o medaljama da ne govorimo. Ni blizu.

Šest mjeseci za pripremu

Cirkus s korona virusom bio je Horvatov solidan alibi za Euro. Prvi put otkako je debitirao na SP-u 2007., Domagoj Duvnjak propustio je veliko natjecanje, redom su tijekom turnira otpadali Jaganjac, Mandić, Mamić, Srna, Mihić, pa je izbornik u reprezentaciju SOS pozivom vratio Musu, potom Gojuna i Alilovića, koji su i sami mislili da su prošlost. Bez Muse je zamislio stvarati novu obranu, pa priznao još pogrešaka vrativši koji mjesec kasnije Karačića i Šegu, koje za Euro nije ni zvao. Godinu dana kasnije Musa i Karačić bili su u prvom planu, samo usput.

Epilog je bio da smo isprobali 30 igrača, što se valjda više nikad neće ponoviti. Ne dao Bog ni crnogorsko šamaranje i -8 pred kraj utakmice, za što apsolutno nikakav alibi ne postoji. Za kraj nismo dobili ni Nizozemsku i završili smo osmi, nikad lošiji od zadnjeg mjesta u Europi 2002. godine.

Preko slabe Finske izborili smo ovo Svjetsko prvenstvo, u srpnju smo saznali da ćemo u skupini imati Egipat, Maroko i SAD i da se u drugom krugu križamo s onom u kojoj su Danska, Belgija, Tunis i Bahrein. Šest mjeseci, dakle, znali smo da nam pobjeda u prvoj utakmici protiv Egipta znači i četvrtfinale. Isto smo toliko imali vremena da je pripremimo, pa nam je došao i nenadani plus kada se Egiptu ozlijedio najbolji igrač, ponajbolji ljevak svijeta Yahia Omar. I u domaćoj atmosferi, pred 4000 Hrvata u Jönköpingu, Hrvatska se ozbiljno izblamirala i već nakon 60 minuta šanse za četvrtfinale svela na minimum.

Hrvatska slavljem protiv Izraela zaključila turnir Croatia Cup 2023

- Tako to izgleda kada se utakmica dobro pripremi - rekao je Horvat dva dana kasnije nakon što smo pobijedili SAD 18 razlike, ne i odgovorio na pitanja koja su ostala u zraku.

Zašto smo utakmicu otvorili s obranom 6-0 i ponudili Egipćanima da se napucavaju, zašto nismo odmah reagirali kada je bilo očito da Ali Zein i Elderaa imaju autocestu pokraj Martinovića, zašto u cijeloj utakmici nismo napravili pošteni prekršaj, zašto je Luka Cindrić odigrao samo osam minuta...

Četiri pivota?

Tko zna čitati između redaka, izbornik mu je sve priznao. Utakmicu nismo pripremili. Ako PPD Zagreb može zaustaviti za nas tog svemogućeg Zeina s Dinamo Bukureštom, odnosno Elderuu s Veszpremom, zašto Musa i Gojun to nisu mogli s još boljim suigračima? Dakle, moglo se. Sve je drugo alibi. 

Lutamo. Za početak, na turnir smo otišli s 19 igrača, a mogli smo s 20. Luka Lovre Klarica i Tomislav Severec ostali su u rezervi, pa se dogodi da se nakon prve utakmice ozlijedi Srna, Duvnjaka preseli u obranu i Hrvatska ostane na Šarcu kao jedinom šuteru. Da bismo zadnju utakmicu igrali s četiri pivota. Umjesto jednog Klarica je mogao biti idealan dodatak u vanjskoj liniji.

Turnir smo otvorili s Cindrićem i Duvnjakom u vanjskoj liniji, sljedeće dvije počeli su Karačić i Šarac, pa se vratio Cindrić, a Duvnjak je do kraja ostao samo čovjek za obranu. Otvorili smo turnir i sa Slavićem i Kuzmanovićem, pa je ušao Šunjić, pa ispao Slavić, a turnir dovršio Kuzmanović. U zadnjih 12 mjeseci Horvat je izmijenio osam golmana. Nadamo se da ih je i on sve popamtio. 

Od europskog srebra 2020. pobijedili smo od reprezentacija višeg ranga tek Portugal i Island. Tomu dodatak ne treba, kao ni zadnjem da smo sa SP-a otišli s pobjedama protiv SAD-a, Maroka, Bahreina i Belgije... Nismo zaslužili bolje i kraj priče. Horvatova buduća je u Bundesligi s Wetzlarom, više ne na klupi hrvatske reprezentacije.

Najčitaniji članci