Obavijesti

Sport

Komentari 46

Jedini sudac koji je istupio: Svi su uz mene, ali se boje. Radimo s opremom starom 10 godina

Jedini sudac koji je istupio: Svi su uz mene, ali se boje. Radimo s opremom starom 10 godina

Svi komentiraju kako je sjajno što VAR provjere nisu predugo trajale, a nitko neće reći da su njemački suci na Hajduk - Dinamo imali devet kamera. A naši sude sa šest kamera. Ako i to, kaže Fotivec za 24sata

VIDEO

Svoje nezadovoljstvo stranim sucima u HNL-u javno je odlučio iskazati Zdravko Fotivec (27) iz Zaboka. Radi se o sucu iz 2. NL (trećeg ranga hrvatskog nogometa). U derbiju za opstanak u 2. NL između Belišća i Trnja izašao je prije početka utakmice s porukom na majici: "Ako ne znaš što je dobro, znaš što je skupu o" te uz #NeTrebamoStraneSuce. Prvi je hrvatski sudac koji je javno istupio i iskazao nezadovoljstvo, a o svemu je progovorio za 24sata.

POGLEDAJTE SAŽETAK: Hajduk - Dinamo

Pokretanje videa...

Sažetak utakmice Hajduk - Dinamo 01:31

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

'I dalje stojim iza svojih riječi'

- Svi misle da je moj cilj bio samopromocija i želja za pažnjom. Skroman sam dečko i to mogu potvrditi svi koji me poznaju. Na društvenim mrežama sam objavio da je 30. ožujka 2024. dan kad je hrvatsko suđenje doživjelo najveću sramotu - rekao je pa u dahu nastavio:

- Stojim iza svojih riječi i mislim da je dovođenje stranih sudaca na derbi veliki šamar mojim kolegama, a zatim i veliki poraz Komisije nogometnih sudaca. Sudac sam trećeg ranga pa moj medijski istup možda nema toliku "težinu". Svi mi sanjamo jednog dana doći do prve lige i suditi derbi pred 35.000 ljudi. Onda oni dovedu strance i odmah im daju takve utakmice...

S tom porukom izašli ste prije derbija. Međutim, Daniel Siebert odradio je, unisono je mišljenje, sjajan posao. 

- I opet bih učinio isto. Svakako bih ovim putem želio čestitati njemačkom timu na dobrom odrađenom zadatku, ali sam uvjeren da jednaku prezentaciju mogu prikazati i domaći suci. Svi komentiraju kako je sjajno što VAR provjere nisu predugo trajale. Da su oni to rješavali u 10-15 sekundi, a da našim sucima treba po pet minuta. Međutim, nitko ne komentira da su oni za utakmicu imali čak devet kamera. Zašto takve uvjete nisu imali naši suci? - pita se Fotivec, po zanimanju trgovački putnik.

Željko Sopić: Prije dva mjeseca nitko nije računao na Rijeku...
Željko Sopić: Prije dva mjeseca nitko nije računao na Rijeku...

'Vrijede li stranci 10-11 puta više?'

Nastavio je...

- Ako sljedeće godine derbi bude sudio Hrvat, siguran sam da bi ponovno bilo nezadovoljstva i zazivanja stranih sudaca. Ako dovodimo strane suce, možemo dovesti i strane igrače i gledatelje, ali smatram da to nema nikakvog smisla. Plaćeni su mnogo više nego naši suci. Navodno je HNS za jednu utakmicu njemačkom sudačkom timu platio 20.000 eura. Znači li to da su ti suci 10-11 puta kvalitetniji od naših? Naši suci uz utakmice moraju imati drugi posao jer su plaće smiješne, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko toga se odriču. Sramotno. Kod nas ima i kvalitetnih sudaca, ali i lošijih.

Je li vas itko iz HNS-a ili Komisije nogometnih sudaca zvao? Bojite li se kazne?

- Nije me još nitko nazvao, ali kaznu očekujem. Samim istupanjem u javnost prekršio sam disciplinski kodeks. Nije me strah. Morao sam istupiti i skrenuti pažnju na neke stvari. Nešto se mora promijeniti, netko je morao istupiti bez dlake na jeziku. O suđenju slušamo jako dugo, uvijek bude glavna tema svih sportskih događaja. Svi smo nezadovoljni, a nitko nije spreman napraviti promjenu.

Vi ste prvi koji ste istupili... Ostali baš i nemaju hrabrosti.

- Boje se kazni. Zvalo me nekoliko prvoligaških sudaca i rekli: "Svaka čast, majstore!", ali nitko ne želi istupati javno. Zvali su me i neutralni gledatelji. Nama svima nama je dužnost da mi taj sport zaštitimo! U suđenju problemi postoje već godinama, a u ovoj godini se ti problemi posebno ističu kroz medije. HNS i KNS sa stranim sucima kupuju mir. Sebi, a ne nama, hrvatskim sucima. Komisija je postigla klasični autogol. Očekuje poštovanje i povjerenje javnosti, a sa stranim sucima šalje poruku da hrvatski suci ne mogu odsuditi veliku utakmicu. HNS je ništa drugo nego maćeha nama sucima.

Završnica Kupa bit će dostupna svima: Najveći hrvatski derbi i Rijeka - Loksa pratite besplatno
Završnica Kupa bit će dostupna svima: Najveći hrvatski derbi i Rijeka - Loksa pratite besplatno
Karoglan uoči novog derbija s Dinamom: Misli su mi lutale za Uskrs, a titula je dohvatljiva!
Karoglan uoči novog derbija s Dinamom: Misli su mi lutale za Uskrs, a titula je dohvatljiva!

'Uređaji za komunikaciju stari su po 10 godina'

Fotivec je nastavio...

- HNS sucima ne može osigurati ni adekvatnu opremu. Govorim o natjecanjima koja su pod HNS-ovom ingerencijom i koje budu u prijenosu. Prva dva ranga dobila su prije pet godina dresove za suđenje od sponzora. I treća liga je bila i još uvijek je pod ingerencijom HNS-a, ali ti su suci sami morali nabavljati opremu. Razveselilo nas je kad smo ove sezone čuli da će i suci trećeg ranga dobiti opremu, ali... Neki od nas još čekaju tu opremu, a već je travanj, kraj sezone... Uređaji za komunikaciju stari su više od 10 godina, nikad servisirani, rasparani, polovično rade. Slušalice za te komunikacije se prevažaju u torbi s komunikacijom i svaki vikend ih koristi netko drugi. Dakle, higijena je upitna. Većina sudaca je kupila vlastite komunikacije kako bi mogli na višim ligama lakše donositi odluke tijekom utakmice...

Na koji način biste vi riješili taj problem?

- Problem je sustavan. Percepcija je javnosti prema sucima katastrofalna. Nismo popularni i u konačnici smo svi isti. Ne trebamo ni biti popularni, ali ne želimo ni biti glavna meta svakog lošeg rezultata. Svatko može pogriješiti. Većina golova pada iz grešaka igrača, a ne grešaka sudaca. Nogomet je igra grešaka. Vraćanje povjerenja možemo ostvariti kroz promjene i transparentnost. Pobornik sam ideje da glavni suci nakon utakmice daju kratku izjavu o spornim situacijama i objasne način na koji su ih vidjeli. Kroz te izjave će se i javnost na neki način upoznati sa sucima i čut će njihova razmišljanja.

Podvukao je...

- Spreman sam žrtvovati svojih 11 godina uloženog truda, treninga, odricanja, potrošenih vikenda i godišnjih odmora samo da potaknemo kolege na ispravan smjer za pravedniju i bolju nogometnu igru. Ajmo napraviti nove, čiste i zdrave temelje da nam javnost može početi vjerovati.

Jakir u lovu na zanimljiv rekord: Niti jedan trener Dinama nije u Splitu slavio dva puta u 5 dana!
Jakir u lovu na zanimljiv rekord: Niti jedan trener Dinama nije u Splitu slavio dva puta u 5 dana!
Renata Buljan nam otkrila tajnu svoje figure: Bilo im je čudno od čega sam mišićava, a ja kopala
Renata Buljan nam otkrila tajnu svoje figure: Bilo im je čudno od čega sam mišićava, a ja kopala
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače