Sport

Komentari 3

Kraj mađarske idile: Sagosen Norvešku doveo do vrha grupe

Kraj mađarske idile: Sagosen Norvešku doveo do vrha grupe

Teško je Mađarska disala cijelu utakmicu s Norveškom. Ništa domaćini nisu prepustili slučaju, a već tradicionalno ih je predvodio sjajni Sagosen do nove pobjede rezultatom 36-29 (20-12)

Rukometna reprezentacija Norveške slavila je protiv nemoćne Mađarske 36-29 (20-12) i tako prekinula taj iznenađujuće savršen niz hrvatskih susjeda iz prvog dijela prvenstva.

Norveška je imala prvi napad i odmah ga je iskoristio Kristian Bjornsen na asistenciju drugog strijelca turnira Sandera Sagosena. Kako je vrijeme odmicalo, Norvežani su brzom tranzicijom i lijepim križanjima u napadu probijali mađarsku obranu. Overby i Sagosen zabili su za četiri gola prednosti, a prvi su primili tek u sedmoj minuti susreta.

Handball - 2020 European Handball Championship - Main Round Group 2 - Norway v Hungary

Nitko na ovome prvenstvu još nije imao ovakvo otvaranje  protiv Mađara koliki god favoriti bili. Nakon deset minuta igre i dva precizna sedmerca Sagosena, Mađari gube osam razlike sa samo dva gola u mreži Norvežana.

Sagosen je već u prvih 15 minuta zabio četiri gola, a Overby tri. Usporedbe radi, cijela mađarska ekipa do tada je imala samo pet golova u mreži protivnika i devet golova zaostatka za Norveškom.

Pet minuta prije kraja prvoga dijela prošli su neki pokušaji Mađara. Ligetvari se 'popeo' na tri gola, Balogh, Nagy i Banhidi po dva. Ipak, nedovoljno je to bilo. U jednom je trenutku semafor izgledao kao Hajdukov grb 19-11, iako je Norveška čak imala i igrača manje. Uz gol više na svakoj strani završio je prvi dio utakmice. 

Serije od 4-0 na početku omogućile su Norveškoj da se 'odlijepe' odmah, a potom je svaki pokušaj Mađarske bio uzaludan jer je na svaki njihov, Norveška imala dva gola odgovora. Čak 11 golova u prvom dijelu zabili su s vanjskih pozicija, pet s linije šest metara i četiri s krila.

Odmah na početku drugog dijela Mađarska je ostala bez sjajnog pivota Bencea Banhidija koji je po licu udario norveškog igrača u prolazu prema golu. Prvo je Bence dobio svije minute, a potom i crveni karton. Žuti karton je nekoliko minuta kasnije dobio i mađarski izbornik zbog prigovaranja.

Mađari su kroz desetak minuta igre u drugom dijelu smanjili zaostatak na minus četiri. Grublja igra Mađara, čvrsta 5-1 i 4-2 obrana uspjeli su barem djelomično zaustaviti Norvežane koji su možda i nešto opušteniji ušli u ovaj dio utakmice.

No u posljednjoj četvrtini utakmice, Mađarska se potpuno raspala. Desetak minuta do kraja Norveška je imala deset golova prednosti i približavali su se brojci od 40 golova, iako ih suci nisu štedili i svaki malo grublji kontakt su sudili u korist Mađara. Ipak, niti igrač više na terenu nije pomogao Ligetvariju i društvu. Pa Sagosen sam je prije kraja imao čak već sedam golova, Reinkind, Johannessen i Joendal po pet, a niti ostali nisu pretjerano kaskali. 

Bilo je samo pitanje hoće li Mađari uspjeti smanjiti taj veliki zaostatak. Naravno već prije zadnjeg zvižduka norveški navijači su zajedno s klupom počeli slaviti, a Mađari se pokušali spasiti. Tek gol utjehe zabio je Ubornyak za konačnih 36-29.

Najčitaniji članci