Obavijesti

Sport

Komentari 22

Messi, kamo ćeš? Leo kreće u pregovore s drugim klubovima

Messi, kamo ćeš? Leo kreće u pregovore s drugim klubovima

Argentinskom čarobnjaku ugovor ističe na kraju tekuće sezone što znači da prvim danom nove godine može legitimno dogovarati potencijalnu suradnju s novim klubom...

VIDEO

Leo Messi (33) ljetos je bio izričit u namjeri da napusti Barcelonu. To se nije dogodilo, a Katalonci su riskirali da ponajbolji nogometaš u povijesti napusti klub - besplatno.

Pokretanje videa...

Messi mjeri temperaturu 00:44

Argentinski čarobnjak još nije produžio ugovor pa će već sutra moći krenuti u pregovore o potencijalnoj suradnji s europskim velikanima. Jer šest mjeseci prije isteka ugovora igrači smiju pregovarati s drugim klubovima.

Stvari su se donekle primirile nakon ostavke predsjednika Bartomeua, ali još ni traga od produženja ugovora. Messi je još jednom dokazao da je veći od samog kluba. To već znaju i ptice na grani, iako u klubu, pa i sam Messi, tvrde da to nije tako.

'Plakao sam, a Bartomeu me prevario oko puno toga... Htio je da ja ispadnem zlikovac'
'Plakao sam, a Bartomeu me prevario oko puno toga... Htio je da ja ispadnem zlikovac'

Barcelona nastavlja s toplo-hladnim predstavama, Ronald Koeman nije uspio posložiti stvari i izgleda da ipak nije spreman voditi momčad iz samog europskog vrha.

U španjolskom prvenstvu, gdje smo navikli na dominaciju, Barca se nalazi tek na šestom mjestu. Nakon 15 odigranih utakmica već je upisala četiri remija i četiri poraza, a Messi u posljednjem kiksu, s Eibarom, nije ni sudjelovao zbog lakše ozljede.

Kroz grupnu fazu Lige prvaka uspješno su prošla, iako pobjede nad Ferencvarošom i kijevskim Dinamom ne smiju biti mjerilo uspjeha, bar ne za Barcelonu. U posljednjem kolu, iako rezultatski nevažnoj utakmici, Juventus je pokazao (3-0) Barceloni što je njezina trenutna realnost.

E sad, koji si klubovi mogu priuštiti Messija? Argentinac u Barceloni aktualnim ugovorom zarađuje oko 28 milijuna eura po sezoni i sigurno si ne može previše klubova priuštiti Messija na platnoj listi, posebno u ovo doba globalne financijske krize.

PSG

Parižani su po mnogima najveći favoriti za dovođenje Messija iz dva razloga - bogatstvo i Neymar.

Copa del Rey (King

Bogati katarski šeici imaju nepresušni izvor novaca, a od dolaska u klub najveća im je želja osvajanje 'klempavog pehara' Lige prvaka. Prošle godine PSG je zapeo na posljednjoj, finalnoj prepreci, a misle da bi im upravo dolazak Messija maksimalno povećao šanse za osvajanje. Neymara su doveli 2017. za rekordni, astronomski iznos (222 milijuna eura) i činjenica je da je Brazilac odveo Parižane na neku višu razinu, ali svejedno nisu ispunili očekivanja šefova kluba.

Messijev kraj u Barci? Neymar bi ga sa Suarezom volio u PSG-u
Messijev kraj u Barci? Neymar bi ga sa Suarezom volio u PSG-u

Nije tajna da je Neymar ostao u odličnim odnosima s Messijem, unatoč činjenici da je napustio Barcelonu, neki će reći zbog novca, a drugi da se makne iz sjene argentinskog čarobnjaka.

Brazilac je već nebrojeno puta naglasio da želi ponovno surađivati s Messijem na terenu, a nedavno je rekao i da će se to dogoditi. 

Manchester United

United je zasigurno jedan od klubova koji su mogu priuštiti omalenog Argentinca. Koliko su novaca 'bacili' na promašene transfere u proteklih šest, sedam godina, Messijevih par godišnjih plaća bila bi samo igla u plastu sijena.

Angel di Maria, Memphis Depay, Morgan Schneiderlin, Eric Bailly, Henrik Mkhitaryan, Nemanja Matić i Romelu Lukaku koštali su Manchester više od 350 milijuna eura samo za odštete, a neki od njih nisu ostavili baš nikakvog traga u klubu.

Doduše, mora se priznati da mančesterski klub gaji potpuno drugačiju filozofiju igre od Barcelone pa je pitanje kako bi se Messi uklopio u novu sredinu. 

Chelsea

Još jedan klub iz Premiershipa koji si može priuštiti Messija, a po navodima poznatog talijanskog novinara Gianluce Di Marzija upravo je Chelsea bio najbliže dovođenju argentinskog čarobnjaka. 

Na klupi 'plavaca' tada je sjedio Jose Mourinho, a navodno su karizmatični Portugalac i Messi obavili telefonski razgovor. Do transfera u konačnici nije došlo, a Di Marzio tvrdi da je sve stopirao Messijev otac.

Svojevremeno najbogatiji Rus Roman Abramovič za ovu je sezonu pojačao Lampardovu momčad dovođenjem Nijemaca Kaija Havertza (85 milijuna eura) i Tima Wernera (60 milijuna eura). Chelsea je snažno krenuo u sezonu, ali rezultati u posljednjim kolima nisu dobri pa su se i nova pojačanja našla pod metom kritika.

Chelsea pod Palicom Lamparda gaji napadački, izrazito tehnički, atraktivan nogomet i može se reći da bi se Messi bez većih problema uklopio u sustav londonskog kluba.

Manchester City

Drugi velikan iz Manchestera već dugo godina radi na dovođenju Messija, a od sljedećeg ljeta želja bi mu se mogla ispuniti. City se s pravom i ima čemu nadati. Kao i Parižani, s novcem nemaju problema, a glavna karika u njegovom dovođenju svakako bi bio trener Pep Guardiola.

FILE PHOTO: Manchester City v FC Barcelona - UEFA Champions League Group Stage - Group C

Njihova suradnja u Barceloni donijela je katalonskom klubu baš sve trofeje koji se mogu osvojiti na klupskoj razini. Svi ti silni trofeji plod su nevjerojatne igre Barce pod palicom španjolskog stručnjaka, a mnogi tvrde da su Katalonci tada igrali najljepši nogomet u povijesti.

Pep i Leo ostali su u odličnim odnosima tako da je City, uz PSG, najveći favorit za dovođenje Argentinca.

Messi otkrio: Postoji nešto što baš nikada neću moći imati...
Messi otkrio: Postoji nešto što baš nikada neću moći imati...

Juventus

Iako među navedenima klub s najmanjim budžetom, Juve zna kako 'pravilno' rasporediti novac. Tako najveća zvijezda kluba, Cristiano Ronaldo, zarađuje 30-ak milijuna eura godišnje, dok Paulo Dybala 'odmah' iza njega zarađuje 'tek' sedam milijuna eura na godišnjoj bazi.

Nevjerojatno je da momčad s takvim jazom između najplaćenijeg i onog iza njega može funkcionirati, ali Juventus je dokazao da je to moguće.

Juventus ne igra uvjerljivo ove sezone, ali još ima vremena sve ispraviti u domaćem prvenstvu, a i napasti trofej Lige prvaka.

Možda i nije najrealnije očekivati uparivanje Messija i Ronalda u veteranskim godinama, ali ako sad nije šansa za to, kada je?

Champions League - Group G - FC Barcelona v Juventus

Činjenice

Messi će na ljeto napuniti 34 godine i pitanje je koliko će sezona još igrati na vrhunskoj razini. Nerado će i najzagriženiji navijači Barcelone priznati kako je njegova igra u konstantnom padu. Od igrača koji je bio prava napast za svaku momčad i pred kojim su njegovi čuvari doslovno padali (ne zbog ozljeda, nego 'lomljenja kičme') do igrača kojem se često ne da igrati i praktički šetucka većim dijelom utakmice. 

U poznim godinama teško je očekivati da će Messi novi izazov u karijeri tražiti u najjačoj ligi svijeta upravo zbog tempa i žustrine obrambenih igrača, ali možda nas Argentinac iznenadi i napravi upravo to. 

Veća je vjerojatnost da će mirovinu dočekati u nekoj slabijoj ligi, poput francuske Ligue 1 koja je ipak tehnički puno slabija i Messi bio imao prostora pokazati dio čarolije iz svog repertoara.

Hoće li Leo Messi napustiti Barcelonu u koju je došao s tek navršenih 13 godina, klub koji mu je liječenjem hormona rasta praktički omogućio da postane ono što je danas, klub za koji je odigrao 749 utakmica i pritom zabio 644 gola i namjestio ih još 283. Najtužnije u cijeloj priči je da postoji mogućnost da posljednju utakmicu odigra na praznom Camp Nouu, koji mu se nebrojeno puta naklonio i ispratio ga najglasnijim ovacijama...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka