Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Najopasniji sportovi: Boks na vrhu, tu su i plivanje i - ples!?

Jako je puno ozljeda u košarci, ali najviša je stopa smrtnosti kod base jumpinga: jedan na 2317. Prema nekim istraživanjima, u boksu je smrtnost jedan na 22.000...

Foto: Pixsell/Reuters/DPA
27 komentara

Patrick Day četvrti je boksač koji je preminuo od posljedica borbe u zadnja tri mjeseca. Imao je samo 27 godina i ušao u tu groznu statistiku. U zadnjih 28 godina čak je 15 boksača umrlo 'u ringu'.

Boks je za mnoge plemenita vještina, ali pobjednika odlučuju udarci u glavu. Koji su zbog snage suparnika i brzine udarca nekad jednaki tome kao da vam u glavu doleti 400 kilograma.

Rukavice su debele, ali s druge strane, sad je i u amatrskom boksu ukinuta kaciga. A tijelo trpi...

TRAGEDIJE U RINGU Crna strana boksa: Kolabirali u ringu, imali izljev krvi u mozak

Boks je nedvojbeno jedan od najopasnijih sportova na svijetu. Neka istraživanja pokazuju: najopasniji među sportovima koje ne svrstavamo u ekstremne. Po stopi smrtnosti svakako.

Najopasniji sportovi

Dug je popis ekstremnih sportova koji uzrokuju mnogo ozljeda, pa i smrti. Od raftinga, preko planinarenja, skakanja sa stijena, uličnog sanjkanja, prekooceanskog jedrenja (ledenjaci, oluje, pirati..), ekstremnog skijanja s najviših vrhova, penjanja na stijene, ronjenja u podvodne špilje, do biciklističkih spusteva.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Tu su i natjecanja poput sanjkanja na pseću vuču 1850 kilometara na Aljasci, na minus 50 stupnjeva Celzijevih, u kojoj ugine puno pasa, dok ljudi pretrpe lomove rebara, noge, te potrese mozga. Opasno je i surfanje jer veliki valovi povuku surfere pod vodu, gdje se mogu utopiti ili udariti glavom u skrivenu stijenu, a vrebaju ih i morski psi. 

TEŠKE OZLJEDE MOZGA Tragedija: Boksač Patrick Day umro je 4 dana nakon nokauta

Opasni sportovi su i longboard (poput skateboarda, samo se juri ulicom na duljoj dasci), jahanje bika, cheerleading, na kojem se 20.000 djevojaka godišnje ozlijedi, najčešće prijelomima noge, ruke ili rebra, te - buzkashi. To je tradicionalni sport na Bliskom Istoku, u kojem natjecatelji na konjima moraju podići vreću s mrtvom kozom i spustiti je na drugi dio terena. Pritom ih suparnici na konjima udaraju rukom i bičem, vuku, sapliću... te su jako česte ozljede i jahača i konja, a bilo je i smrtnih slučajeva.

THE CANADIAN PRESS 2019-07-14 | Autor: Jeff McIntosh/Press Association/PIXSELL Foto: Jeff McIntosh/Press Association/PIXSELL

Što se tiče 'običnih' sportova, borilački su na vrhu, tu su i hokej na ledu, ragbi, nogomet, košarka, rukomet, pa i atletika i gimnastika, zbog čestih ozljeda vrata, kralježnice i zglobova.

Insuracne Information Institute ove je godine proveo istraživanje u SAD-u i izvukao listu sportova s najviše ozljeda. Poredak je: košarka, bicilizam, američki nogomet, nogomet, skateboard, bejzbol, dizanje utega, trampolin... Ali taj broj ozljeda velik je kod sportova kojim se bavi mnogo Amerikanaca. Također, u košarci ima mnogo ozljeda, ali ne fatalnih.

Davis Cup, Hrvatska - Argentina | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Najsmrtonosniji sportovi

U ozljedama glave i potresima mozga, prema istom istraživanju, prednjače hokej na ledu, američki nogomet, snowboard, konjički sport, lakros, ragbi, hrvanje, pa nogomet.

SLO, EBEL, HDD Tilia Olimpija vs Jesenice | Autor: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Što se, pak, stope smrtnosti tiče, najviša je kod base jumpinga: jedan na 2317. Kod plivanja je 1 na 56.587 jer se to ne odnosi na olimpijsko plivanje u bazenu nego i na ono u otvorenim vodama, zbog utapanja i morskih pasa. U biciklizmu je 1 na 92.325, a trčanju 1 na 97.455.

Prema nekim istraživanjima, u boksu je smrtnost jedan na 22.000.

  • Sanjkanje

Sportaši jure brzinom 140 km/h ledenom stazom, bez ikakve zaštite osim kacige, kao i bez kočnica. I mala pogreška dovodi do teških ozljeda i smrti.

  • Auto-moto sport

Fatalne su nesreće česte u automobilističkim i motociklističkim utrkama, a najgora se statistika veže uz utrku "24 sata Le Mansa", na kojoj je od 1923. poginulo više od 130 osoba.

Belgian Grand Prix - Race - Spa-Francorchamps | Autor: James Moy/Press Association/PIXSELL Foto: James Moy/Press Association/PIXSELL

  • MMA

I na treningu, a pogotovo u borbi česte su ozljede. Ali uz lomove kosti, mišića, tetiva, najgore su ozljede glave.

  • Ragbi i američki nogomet

U ta dva slična sporta pucaju kosti i mišići, ali istraživanja pokazuju da ima više potresa mozga nego u borilačkim sportovima.

  • Boks

Od ozljeda glave i vrata godišnje umre deset boksača. A njih još puno više premine ubrzo nakon karijere, zbog godina primanja udaraca...

  • Konjički sport

Svaki pad s konja koji juri velikom brzinom velika je šansa za tešku, pa i fatalnu ozljedu...

Tema: Sport fanatik

Message