Obavijesti

Sport

Komentari 27

Najopasniji sportovi: Boks na vrhu, tu su i plivanje i - ples!?

Najopasniji sportovi: Boks na vrhu, tu su i plivanje i - ples!?
1

Jako je puno ozljeda u košarci, ali najviša je stopa smrtnosti kod base jumpinga: jedan na 2317. Prema nekim istraživanjima, u boksu je smrtnost jedan na 22.000...

VIDEO

Patrick Day četvrti je boksač koji je preminuo od posljedica borbe u zadnja tri mjeseca. Imao je samo 27 godina i ušao u tu groznu statistiku. U zadnjih 28 godina čak je 15 boksača umrlo 'u ringu'.

Pokretanje videa...

00:24

Boks je za mnoge plemenita vještina, ali pobjednika odlučuju udarci u glavu. Koji su zbog snage suparnika i brzine udarca nekad jednaki tome kao da vam u glavu doleti 400 kilograma.

Rukavice su debele, ali s druge strane, sad je i u amatrskom boksu ukinuta kaciga. A tijelo trpi...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Crna strana boksa: Kolabirali u ringu, imali izljev krvi u mozak
Crna strana boksa: Kolabirali u ringu, imali izljev krvi u mozak

Boks je nedvojbeno jedan od najopasnijih sportova na svijetu. Neka istraživanja pokazuju: najopasniji među sportovima koje ne svrstavamo u ekstremne. Po stopi smrtnosti svakako.

Najopasniji sportovi

Dug je popis ekstremnih sportova koji uzrokuju mnogo ozljeda, pa i smrti. Od raftinga, preko planinarenja, skakanja sa stijena, uličnog sanjkanja, prekooceanskog jedrenja (ledenjaci, oluje, pirati..), ekstremnog skijanja s najviših vrhova, penjanja na stijene, ronjenja u podvodne špilje, do biciklističkih spusteva.

Tu su i natjecanja poput sanjkanja na pseću vuču 1850 kilometara na Aljasci, na minus 50 stupnjeva Celzijevih, u kojoj ugine puno pasa, dok ljudi pretrpe lomove rebara, noge, te potrese mozga. Opasno je i surfanje jer veliki valovi povuku surfere pod vodu, gdje se mogu utopiti ili udariti glavom u skrivenu stijenu, a vrebaju ih i morski psi. 

Tragedija: Boksač Patrick Day umro je 4 dana nakon nokauta
Tragedija: Boksač Patrick Day umro je 4 dana nakon nokauta

Opasni sportovi su i longboard (poput skateboarda, samo se juri ulicom na duljoj dasci), jahanje bika, cheerleading, na kojem se 20.000 djevojaka godišnje ozlijedi, najčešće prijelomima noge, ruke ili rebra, te - buzkashi. To je tradicionalni sport na Bliskom Istoku, u kojem natjecatelji na konjima moraju podići vreću s mrtvom kozom i spustiti je na drugi dio terena. Pritom ih suparnici na konjima udaraju rukom i bičem, vuku, sapliću... te su jako česte ozljede i jahača i konja, a bilo je i smrtnih slučajeva.

THE CANADIAN PRESS 2019-07-14

Što se tiče 'običnih' sportova, borilački su na vrhu, tu su i hokej na ledu, ragbi, nogomet, košarka, rukomet, pa i atletika i gimnastika, zbog čestih ozljeda vrata, kralježnice i zglobova.

Insuracne Information Institute ove je godine proveo istraživanje u SAD-u i izvukao listu sportova s najviše ozljeda. Poredak je: košarka, bicilizam, američki nogomet, nogomet, skateboard, bejzbol, dizanje utega, trampolin... Ali taj broj ozljeda velik je kod sportova kojim se bavi mnogo Amerikanaca. Također, u košarci ima mnogo ozljeda, ali ne fatalnih.

Davis Cup, Hrvatska - Argentina

Najsmrtonosniji sportovi

U ozljedama glave i potresima mozga, prema istom istraživanju, prednjače hokej na ledu, američki nogomet, snowboard, konjički sport, lakros, ragbi, hrvanje, pa nogomet.

SLO, EBEL, HDD Tilia Olimpija vs Jesenice

Što se, pak, stope smrtnosti tiče, najviša je kod base jumpinga: jedan na 2317. Kod plivanja je 1 na 56.587 jer se to ne odnosi na olimpijsko plivanje u bazenu nego i na ono u otvorenim vodama, zbog utapanja i morskih pasa. U biciklizmu je 1 na 92.325, a trčanju 1 na 97.455.

Prema nekim istraživanjima, u boksu je smrtnost jedan na 22.000.

  • Sanjkanje

Sportaši jure brzinom 140 km/h ledenom stazom, bez ikakve zaštite osim kacige, kao i bez kočnica. I mala pogreška dovodi do teških ozljeda i smrti.

  • Auto-moto sport

Fatalne su nesreće česte u automobilističkim i motociklističkim utrkama, a najgora se statistika veže uz utrku "24 sata Le Mansa", na kojoj je od 1923. poginulo više od 130 osoba.

Belgian Grand Prix - Race - Spa-Francorchamps
  • MMA

I na treningu, a pogotovo u borbi česte su ozljede. Ali uz lomove kosti, mišića, tetiva, najgore su ozljede glave.

  • Ragbi i američki nogomet

U ta dva slična sporta pucaju kosti i mišići, ali istraživanja pokazuju da ima više potresa mozga nego u borilačkim sportovima.

  • Boks

Od ozljeda glave i vrata godišnje umre deset boksača. A njih još puno više premine ubrzo nakon karijere, zbog godina primanja udaraca...

  • Konjički sport

Svaki pad s konja koji juri velikom brzinom velika je šansa za tešku, pa i fatalnu ozljedu...

Pokretanje videa...

01:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''