Obavijesti

Sport

Komentari 102

Najveća blamaža Hajduka ikad: Izbacili su ih malteški amateri

Najveća blamaža Hajduka ikad: Izbacili su ih malteški amateri
13

Hajduk je na današnji dan pretrpio najbolniji poraz u povijesti kluba, malteški amateri Gzira Uniteda slavili su 3-1 na Poljudu i izbacili Hajduk u prvom pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu

VIDEO

Prije godinu dana Hajduk je pretrpio najveću blamažu u povijesti, na Poljudu ga je svladala malteški Gzira United 3-1 i izbacio iz prvog pretkola kvalifikacija za Europsku ligu!? Teško je u tako nešto povjerovati i godinu dana kasnije, no malteški amateri doista su napravili čudo nad čudima.

I bez obzira na to što je Hajduk u svojoj dugoj povijesti gubio i ispadao od slabašnih klubova poput Shelbournea, Dile Gori, Žiline..., na koncu i Debrecena koji je na Poljudu slavio s čak 5-0, sve su to bile puno ozbiljnije momčadi od Maltežana, koji su na uzvrat na Poljud doputovali s minusom od dva gola iz prve utakmice na Malti...

Od Shelbournea do Gzire: Koje su najveće hrvatske blamaže?
Od Shelbournea do Gzire: Koje su najveće hrvatske blamaže?

Vođen logikom kako će mu i rezerve biti dovoljne za prolaz, tadašnji trener Hajduka Siniša Oreščanin razmišljao je o idućim protivnicima Istrom i Ventspilsom, pa je u uzvrat na teren poslao šareni sastav, Duka – Bašić, Svatok, Lopez, Dolček – Jradi, Beširović, Barry – Tahiraj, Jairo, Delić, a nakon što je već u 7. minuti Jradi zabio za Hajduk, činilo se kako je samo pitanje koliko će puta golman Gzire Heber morati do kraja utakmice u svoju mrežu po loptu.

Prolaz Gzire bio je toliko iznenađenje da je uoči utakmice u Slobodnoj Dalmaciji osvanuo tekst s naslovom kako je veća vjerojatnost da ćete vidjeti NLO nego nego  pobjedu i prolaz Gzire na Poljudu. I što je najgore, to uopće nije bilo pretjerivanje, jer i kladionice su za prolaz Gzire postavile koeficijent 41.00, što je rekordno visoki koeficijent koji je jedan klub u povijesti Europske lige preskočio i prošao dalje!?

Spomenuti tekst trener Gzire Giovanni Tedesco pokazao je u svlačionici svojim igračima, koji su se u drugom poluvremenu poigrali s Hajdukom na užas 18.236 gledatelja, koji su na današnji dan prije godinu dana došli vidjeti prvu utakmicu svojih ljubimaca u novoj sezoni.  

Motivirao Maltežane člankom iz novina: Vi niste nesposobni!
Motivirao Maltežane člankom iz novina: Vi niste nesposobni!

Nakon što je Jefferson poravnao u 57. minuti, nije bilo pretjeranog razloga za brigu, no kad je u 69. zabio Kone, vidjelo se da je vrag odnio šalu. Oreščanin nije imao pravih rješenja na klupi jer je mnoge prvotimce ostavio na tribinama, pa je susret otišao u neizvjesnu završnicu, u kojoj je Hajduku presudio malteški junak, 168 cm visoki Hamed Kone iz Obale Bjelokosti, koji je zabio gol u šestoj minuti sudačke nadoknade.

Taj će gol zauvijek ostati upisan u povijesti Hajduka, ali i Gzire, šeste  momčadi malteškog prvenstva, u kojoj najskuplji igrač na tržištu vrijedi jedva 200.000 eura.

Ogorčeni navijači Hajduka nakon zadnjeg sučevog zvižduka probili su ogradu na sjeveru, desetak ih se zaputilo prema igračima, no na sreću odmah su se povukli natrag jer bi Hajduk bio drastično kažnjen. Nakon utakmice uprava kluba i NO su se povukli na kat, a sutradan su se Marin Brbić, Lukša Jakobušić, Saša Bjelanović i Benjamin Perasović ispričali navijačima i objavili kako je Siniša Oreščanin smijenjen.

Jakobušić i Brbić tada su kazali kako njima ne treba krpa na sjeveru da znaju kad trebaju otići, odnosno da će sami otići ako ne ostvare cilj sezone, a to je najmanje drugo mjesto. Jakobušić je ubrzo odstupio, a Brbić je podnio ostavku kad je i matematički postalo jasno da Hajduk ne može biti drugi.

Zbrajanje štete: Hajduk ostaje bez barem deset milijuna kuna
Zbrajanje štete: Hajduk ostaje bez barem deset milijuna kuna

Momčad je ubrzo preuzeo Burić, pa iako je Hajduk pod njim dobro krenuo, štoviše, gotovo dva mjeseca su bili na vrhu prvenstvene ljestvice, bio je to, pokazat će se vrlo brzo, samo 'labuđi pjev' loše posložene momčadi.

Najskuplja momčad u povijesti kluba imala je najranije ispadanje iz Europe, najranije ispadanje iz kupa, a na najboljem je putu da ima i najlošiji plasman u povijesti HNL-a. Samo ispadanje od Gzire koštalo je Hajduka desetak milijuna kuna, no nakon što je nogomet u cijelom svijetu paralizirala pandemija korone, na to se i zaboravilo.

Hajduk je u velikoj krizi i trebat će im dosta umješnosti i sreće da se iz nje izvuku, no bez obzira na ishod, za 10, 20, 30... godina o ovoj sezoni će se sezoni pričati kao o sezoni u kojoj su Hajduka pogodile dvije pošasti - malteška Gzira i korona!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića