Obavijesti

Sport

Komentari 8

Naletilić: S Raiolom sam išao na večere, prešao je neke granice, ali je pomogao svim agentima

Naletilić: S Raiolom sam išao na večere, prešao je neke granice, ali je pomogao svim agentima
9

Čuo sam za Raiolu još kada sam se u Amsterdamu raspitivao oko Zlatana uime Milana. A tada je još Zlatan igrao za Malmö. Već se tada Mino pojavljivao u priči oko Zlatana, iako mu nije bio službeni menadžer

VIDEO

Bio je vrhunski agent i promijenio je percepciju o nogometnim menadžerima i naš medijski status.

Počeo nam je tako priču Marko Naletilić (48) nakon što je jedan od najboljih menadžera u nogometu Mino Raiola preminuo u 55. godini.

Pokretanje videa...

Zlatanov kung-fu 00:38

Marko ga je poznavao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nismo imali odnos da bismo sami odlazili na piće, ali bili smo skupa na večerama u većim društvima.

Možda ste i koji posao mogli zajedno odraditi?

- Ne, to nismo - dodao je i nastavio:

Zagreb: Marko Naletili?, najpoznatiji hrvatski nogometni menadžer

- U odnosu prema medijima, Mino je puno promijenio. Jorge Mendes (Ronaldov menadžer, nap. a.), primjerice, nema takve lamentacije i javne prepirke s predsjednicima klubova i Fifom. Bio je šoumen, bez dlake na jeziku, ali u toj svojoj direktnosti znao je što radi. Dosta se eksponirao, volio je to, ali radio je vrhunski posao.

Jeste li ga u menadžerskim krugovima zbog toga voljeli ili vam je to smetalo?

Obitelj potvrdila: Preminuo je poznati menadžer Mino Raiola
Obitelj potvrdila: Preminuo je poznati menadžer Mino Raiola

- Ha, nekome se to dopada, nekoga ne zanima, nekoga smeta, ali i na taj je način radio velike poslove i izrastao je u figuru koja je i u medijima imala moć. Dovoljnu da uđe u teme poput rasprava s predsjednikom Fife, što nitko prije njega nije radio. Ali jako sam ga cijenio i bio je korektan. Nevezano uz njega, ja ipak volim da se poslovi rade diskretnije. Možemo mi biti bitni, ali smo ipak samo operateri i ne bismo trebali biti glavni glumci.

New purchase of Juventus Matthijs De Ligt at J Medical

Koliko dugo znate za njega?

- Čuo sam za Raiolu još kada sam se u Amsterdamu raspitivao oko Zlatana Ibrahimovića uime Milana, koji me delegirao da izvidim mogućnosti da ga dovedu. A tada je još Zlatan igrao za Malmö. Već se tada Mino pojavljivao u priči oko Zlatana, iako mu nije bio službeni menadžer. A znam za njega otkako je skupa s tadašnjim partnerom Nehodom doveo Pavela Nedveda u Italiju.

Pa kako je došao do takvog statusa i poslova, da bude menadžer Ibrahimoviću, Pogbi, Haalandu, Donnarummi, Verrattiju...?

- Takvih nema puno i njegov se model ne može prepisati, kopirati. Do toga je došao abnormalnim odricanjem i maksimalnom posvećenošću poslu. On nije imao privatni život. Nije ga ni zanimao, posao mu je bio život. Imao je pregovaračke sposobnosti, drskost i baš je bio poseban lik.

Kako je privukao takve igračine?

- Poslovao je drugačije, gledao je isključivo interes igrača, ekonomski, što dugoročno nije uvijek najbolja varijanta. Ali njega nije puno zanimao odnos s klubovima dok god je on pregovarao za svog igrača. To mi se dopalo, ali da bi se tako ponašao, moraš imati pet-šest svjetskih igrača. U protivnom moraš graditi odnos s klubovima. A kad ne poštuješ puno autoriteta i udaraš jednosmjerno, moraš imati Pogbu, Zlatana, Haalanda... Onda se i izboriš za svoje igrače i za bolju proviziju.

Pa je li Raiola onda promijenio nogometno tržište i pomogao i vama, ostalim menadžerima?

Tko je bio superagent Mino? Od dostavljača pizze do milijunaša
Tko je bio superagent Mino? Od dostavljača pizze do milijunaša

- U nekom je smislu promijenio tržište, donio je neke pozitivne efekte za profesiju globalno, a u nekima je pretjerivao, baš je išao u dvije krajnosti. Ali da, indirektno nam je pomogao da se lakše izborimo za bolje provizije jer se uvijek možeš pozvati na neki njegov transfer i njegovu zaradu od njega. A druge strane, previše je reflektora stavljao na naš posao, u kojem ne treba biti previše eksponiran. Prešao je neke granice, i to samo on, zasad ga nitko od ostalih menadžera ne slijedi. Zasad... - rekao je Naletilić i zaključio:

- Na pogreb ću svakako otići ako uspijem.

POGLEDAJTE VIDEO: ZVIJEZDE VRIŠTE S DARKOM STOŠIĆEM

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'
IZNERVIRAO GA

VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'

Možete mi se rugati s 200 metara, ali gadosti mi u facu nećete govoriti. Iz Rusije sam, za mene je to automatski. Molim vas, nemojte ni pokušavati jer ćete završiti u bolnici, a ja u američkom zatvoru, rekao je borac