Obavijesti

Sport

Komentari 44

Nesuđeni pomorac koji je zaustavio Superligu: Pomagao Petrinji, a navijao je za Hajduk

Nesuđeni pomorac koji je zaustavio Superligu: Pomagao Petrinji, a navijao je za Hajduk

Pravnik, humanitarac, ljubitelj Zlatka Vujovića, nositelj crnog pojasa u karateu i čovjek koji je autom i motorom više puta prešao cijelu Saharu. On je Slovenac koji je zaustavio nogometne moćnike

VIDEO

Samo tri dana nakon što je 12 najbogatijih klubova osnovalo Superligu, ista se raspala. Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin (53) pozdravio je odluku engleskih klubova o povlačenju iz Superlige, a kulminacija je uslijedila tijekom jučerašnjih masovnih prosvjeda navijača. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Superliga 01:06

Iz Uefe su stigle brojne prijetnje, a Čeferin je na kraju naglasio kako je pohvalno priznati pogrešku. 

- Napravili su veliku pogrešku, ali sad su se vratili i znam da imaju puno za ponuditi, ne samo našim natjecanjima, nego i cijelom europskom nogometu. Sad je važno da ponovno izgradimo zajedništvo koje je nogomet uživao prije ovoga i zajedno krenemo dalje -rekao je Čeferin kojeg su predsjednici europskih nogometnih saveza 2016. godine u Ateni izabrali za sedmog predsjednika Uefe. 

Petrinja: Utakmica legendi Hrvatske i Slovenije

Slovenski odvjetnik i bivši predsjednik Slovenskog nogometnog saveza naslijedio je Michela Platinija koji je dao ostavku zbog suspenzije Fife na četiri godine. Platini je kažnjen jer mu je bivši predsjednik Fife Sepp Blatter 2011. godine isplatio honorar od dva milijuna švicarskih franaka za "intelektualne usluge".

Superliga je ostala na samo tri kluba: Navijačima se ispričao suvlasnik Manchester Uniteda
Superliga je ostala na samo tri kluba: Navijačima se ispričao suvlasnik Manchester Uniteda

Čeferin je tada uvjerljivo pobijedio jedinog protukandidata, Michaela van Praaga, osvojivši 42 glasa naspram 13 glasova za Nizozemca. Predsjednik Slovenskog nogometnog saveza bio je od 2011. godine kada je postao i potpredsjednik Uefine pravne komisije, a tečno govori engleski i talijanski.  

- Velika je čast biti predsjednik Uefe, no ujedno i velika odgovornost. Puno mi to znači, a moja mala i prelijepa Slovenija ponosna je na mene. Nadam se da ćete jednog dana i vi biti ponosni na mene - rekao je predsjednicima nacionalnih saveza nakon što je preuzeo novu funkciju. 

Davis Cup, Hrvatska - Argentina

Čeferin je rođen u Ljubljani 13. listopada 1967. godine, a u glavnom gradu Slovenije diplomirao je na Pravnom fakultetu.  Zaposlio se u obiteljskom odvjetničkom uredu razvijajući poseban interes za zastupanje profesionalnih sportaša i sportskih klubova, a kasnije je od oca preuzeo vođenje ureda. 

Kao mali je maštao da će postati pomorac, a nakon škole je nerijetko igrao nogomet s vršnjacima. Čeferin je navijao za Hajduk koji je tada bio jedan od najboljih momčadi u bivšoj Jugoslaviji. a najdraži igrač bio mu je Zlatko Vujović.

Najveća nogometna izmišljotina pala je u svojoj prvoj minuti...
Najveća nogometna izmišljotina pala je u svojoj prvoj minuti...

U poslove vezane uz nogomet krenuo je kroz slovenski futsal klub KMN Svea Lesna Litija 2005. godine. U mandatu predsjednika Slovenskog nogometnog saveza postigao je veliki organizacijski iskorak izgradivši nogometni centar vrijedan osam i pol milijuna eura, a sjedište saveza prebačeno je iz Ljubljane u Brdo pri Kranju.

Na 43. Kongresu Uefe u Rimu 2019. godine, Čeferin je dobio novi mandat na čelu Europske nogometne federacije. 
Težio je dijalogu i konsenzusu s europskim klubovima te je bio instrumentalan u razvoju produktivnog odnosa između Uefe i ECA-e.

Na početku mandata izrazio je protivljenje bilo kakvoj kreaciji Superlige, a kao jedan od posebno važnih prioriteta u početnoj fazi predsjedanja naveo je unaprjeđivanje ravnoteže kompetitivnosti u europskom nogometu, te smanjivanje jaza između elitnih klubova i ostalih natjecatelja.

UEFA General Secretary Theodoridis and President of the Football Association of Slovenia and candidate for the UEFA presidency Ceferin are seen before the electoral procedure for the new UEFA President

- Superliga pljuje u lice svima onima koji vole nogomet. Nećemo im ga dati, njima je samo novac na prvom mjestu. Nogometaši povezani sa Superligom neće moći igrati za svoje reprezentacije. Bit će im zabranjeno igrati na EP-u i SP-u! Ujedinjeni smo u borbi protiv ovog besmisla od projekta - rekao je predsjednik Uefe nakon osnivanja elitnog natjecanja. 

Čeferin je također snažan zagovornik socijalnih i humanitarnih politika koje ističu nogomet kao snagu kojom se može stvarati opća korist. U studenom 2017. izabran je za predsjednika Uefine fondacije za djecu – tijela koje podupire humanitarne projekte diljem svijeta koji promiču i štite prava djece. 

Agnelli priznao poraz: Superliga se ne može nastaviti nakon što su se povukli engleski klubovi
Agnelli priznao poraz: Superliga se ne može nastaviti nakon što su se povukli engleski klubovi

Tijekom razdoblja s Čeferinom na čelu, UEFA je ušla u novu eru kao tijelo 'društvenog fair playa' kroz inicijative kao što su 'Equal Game' kampanja koja promiče diverzitet, inkluzivnost i pristupačnost u nogometu.

Također, u studenom 2017. godine Čeferin pridružio se humanitarnom pokretu Common Goal te se obvezao kako će dati jedan posto svoje ukupne plaće za projekte te organizacije.

Petrinja: Utakmica legendi Hrvatske i Slovenije

Čeferin je ulaganje u nogometne osnove i u ženski nogomet također stavio u srž svog mandata. Najveće financiranje razvoja nogometa ikad najavljeno je 2018. godine na redovnom Uefinom kongresu u Bratislavi, a Uefa se također obvezala povećati financiranje za razvojne projekte u ženskom nogometu čak 50 posto iste te godine. 

Predsjednik Uefe nadgledao je potpisivanje prvog ikad sklopljenog sponzorskog ugovora Uefe, posvećenog isključivo ženskom nogometu u prosincu 2018. glavni sponzor bila je Visa.

President of the Football Association of Slovenia and candidate for the UEFA presidency Aleksander Ceferin delivers a speech before the election for the new UEFA President in Athens

U izboru slovenskog sportskog lista Ekipa SN, Čeferina su proglasili sportskom ličnosti 2016. godine u Sloveniji, a u siječnju 2019. godine SportsPro Media uvrstila ga je na popis najutjecajnijih ljudi u sportskoj industriji. 

Kako bi pomogli unesrećenima, nogometni Savezi Hrvatske i Slovenije zajedno s Čeferinom koji je uručio donaciju Hrvatskom crvenom križu, u ožujku ove godine organizirali su humanitarnu utakmicu s ciljem pomoći stradalima u razornom potresu. 

Čeferin je u braku od 1999. godine kada je oženio fotografkinju Barbaru, a u međuvremenu su postali roditelji tri kćeri - Nine, Neže i Ane. Veliki je ljubitelj pasa, te ima crni pojas u karateu. Aleksander voli adrenalinske avanture, pa je tako ostalo zabilježeno da je nekoliko puta prešao Saharu u automobilu i na motociklu.

Fali ti sporta? Klikni na Oriđiđi Videoteku!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe