Sport

Komentari 31

'Nije rasistički zvati nas crnci. Što je drugo sudac mogao reći?'

'Nije rasistički zvati nas crnci. Što je drugo sudac mogao reći?'

Bivši igrač Liverpoola John Barnes stao je u obranu rumunjskog suca Sebastiana Coltescua. Nije mu jasno zašto se tolika hajka na utakmici PSG-a i Basahsekira podigla zbog riječi "negru" (crni)

Utorak. Posljednje kolo grupne faze Lige prvaka. PSG na Parku Prinčeva dočekuje turski Bašakšehir. Trebala je to biti utakmica u kojoj smo i prije samog početka znali pobjednika, a u 13. minuti sav se fokus s nogometa prebacio na nešto čemu ne bi trebalo biti mjesta u sportu - rasizam.

POGLEDAJTE VIDEO: Fešta u Parizu

Podsjetimo, četvrti sudac Sebastian Coltescu htio je ukazati na nedolično ponašanje pomoćnog trenera turske momčadi Pierrea Weboa pa kada ga je glavni sudac upitao na kojeg od trenera s gostujuće klupe misli, on je odgovorio - "negru" (na rumunjskom crno).

Ta riječ potaknula je revolt s klupe Turaka, a najžešći je bio Demba Ba. Ubrzo su se pridružili i igrači domaćeg sastava pa su se nakon svega zajedno uputili u svlačionicu i utakmica je prekinuta.

Je li doista bilo rasizma na utakmici Lige prvaka ustanovit će organi Uefe, a do tada, a i kasnije, svatko ima pravo dati svoje mišljenje o samom događaju.

Mnogi poznati sportaši diljem svijeta kritizirali su suca i podržali nogometaše, a s njima se ne slaže legenda Liverpoola John Barnes (57) koji je i sam tijekom karijere bio žrtva brojnih rasističkih ispada.

"Nije rasistički opisivati prekršitelja kao crnog! Govorimo ljudima da nas zovu crncima. Nije znao njegovo ime, tamo je stajalo 6-7 trenera u istim trenirkama, svi Turci. Samo jednog treba izbaciti i na pitanje glavnog suca - "koji od njih?", ovaj odgovara "ovaj crni". Što bi drugo trebao reći da bi mu ukazao na točnog čovjeka?", napisao je Barnes na svom Twitter profilu i tako stao u obranu rumunjskog suca.

No kako je uopće došlo do sporne situacije da je četvrti sudac odlučio kazniti nekog s klupe turske momčadi?

- Od druge minute Webo nas je nazivao "ciganima", zbog čega je Coltescu rekao glavnom sucu da ga kazni i da se tako ne smije ponašati - prenio je rumunjski novinar riječi jednog od sudaca.

Naknadno se pojavila i snimka gdje jedan od igrača Bašakšehira govori glavnom sucu Hateganu:

- U mojoj zemlji Rumunji su cigani.

Snimku možete pogledati OVDJE.

Najčitaniji članci